Επιστολή των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 2008 και συνέχιση του αγώνα διαρκείας μέχρι τη δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια και τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008, αρκετοί επιτυχόντες παραμένουν αδιόριστοι ή βρέθηκαν ξανά χωρίς δουλειά μετά την αλλαγή των κριτηρίων διορισμού με το προσοντολόγιο που ψηφίστηκε το 2019. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για δικαίωση των αιτημάτων τους, βρίσκουν διαρκώς τις πόρτες κλειστές από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο. Το Συντονιστικό Επιτυχόντων Εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008 προχώρησε στην κοινοποίηση ανοιχτής επιστολής τονίζοντας τις παρατυπίες στους διορισμούς και τη συνεχή άρνηση ευρέσεως λύσης από την πολιτεία.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση: https://kokkini.org/2023/03/29/αγώνας-μέχρι-τη-δικαίωση-των-επιτυχόν/?fbclid=IwAR3vB8WzWux0YaBRZCc-zP7vG1uFPGjVQKI4jCfFvuoC1ckuMo_Ku7tiqJs


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αδιόριστων επιτυχόντων εκπαιδευτικών του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008

Προς:

– Τον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά από πολυετείς αγώνες, απευθυνόμαστε δημόσια σε εσάς, ευελπιστώντας έστω και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Όπως ο ίδιος γνωρίζετε, μιας και τούτο διαβεβαιώσατε δημόσια σε συνάντησή σας με συνάδελφό μας, ήδη από το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το Σύνταγμα επέτασσε τον διορισμό μας στη δημόσια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, με την 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι το 40% των διορισμών στην εκπαίδευση, για σειρά ετών γινόταν σύμφωνα με αντισυνταγματικές διατάξεις.

Η απόφαση ήταν καταπέλτης. Το ΣτΕ διαπίστωνε διαχρονική αναξιοκρατία, με χιλιάδες αντισυνταγματικούς διορισμούς και προσλήψεις στην εκπαίδευση, χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Αν και το επέτασσε η συνταγματική τάξη, το Υπουργείο δεν κάλεσε για διορισμό όλους εμάς που κατά παράβαση του Συντάγματος είχαμε στερηθεί τον διορισμό μας.

Έτσι, με διάφορα προσχήματα, ήδη από το 2015 είμαστε εγκλωβισμένοι σε πολύχρονους και δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες, με το Υπουργείο κρυπτόμενο. Οι δικαστικοί αγώνες κρατούν μέχρι και σήμερα. Τόσα χρόνια μετά και ακόμη τελούμε σε καφκική ομηρία.

Με νόμο του 2019, κάποιοι συνάδελφοι διορίστηκαν στην εκπαίδευση. Η εν λόγω διάταξη υπερψηφίστηκε με ευρύτατη διακομματική συναίνεση. Ανάμεσα σε όσους υπερψήφισαν, ήταν και η Νέα Δημοκρατία.  Εν τούτοις, οι λίγοι αυτοί διορισμοί του 2019 δεν έγιναν με βάση τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, δηλαδή με κριτήριο τη βαθμολογία στον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά με το τυχαίο κριτήριο της έκδοσης δικαστικής απόφασης μέχρι την ψήφιση του νόμου. Διορίστηκαν λοιπόν συνάδελφοι με βαθμολογία χαμηλότερη από εμάς, ενώ εμείς παραμένουμε αδιόριστοι!

Έκτοτε έχουμε απευθυνθεί στους πάντες. Στον Τύπο, στο Υπουργείο Παιδείας, στο ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Παρ’ όλη τη δημοσιότητα, παρ’ όλο το δίκαιο του αιτήματός μας, κάτι που αναγνωρίζουν Τύπος και Αντιπολίτευση, παραμένουμε αδικαίωτοι.

Μάλιστα, οι πόρτες του Υπουργείου παραμένουν κλειστές. Τα επανειλημμένα αιτήματά μας για συνάντηση με την Υπουργό συνάντησαν τοίχο και άρνηση.

Ενώ λοιπόν ευαγγελιστήκατε την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο δεν υλοποιήσατε την υπόσχεσή σας, αλλά αποφεύγετε ακόμη και να μας ακούσετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν θεωρούμε ότι δεν ξέρετε την υπόθεσή μας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ψευδόσασταν ότι δηλώνατε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι έχετε γνώση. Και αυτό δεν θέλουμε να το πιστέψουμε.

Περιμένουμε λοιπόν, έστω και τώρα, να λάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Οι συνθήκες είναι ώριμες, η νομολογία του ΣτΕ μας δικαιώνει, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εκφράζουν δημόσια τη στήριξή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η απαξίωση της αξιοκρατίας δεν θίγει μόνο εμάς. Θίγει όλη την κοινωνία.

Ακόμη δεινοπαθεί η Ελλάδα από τους αναξιοκρατικούς διορισμούς, από την παράκαμψη αυτών που αριστεύουν, από το κομματικό κράτος που ο ίδιος δηλώνατε πριν λίγες ημέρες ότι θέλετε να πολεμήσετε.

Ο ελληνικός λαός δεν θέλει ωραία λόγια. Θέλει πράξεις. Αυτές τις πράξεις περιμένουμε από εσάς, για αυτές τις πράξεις αγωνιζόμαστε.

Ζητούμε συνάντηση μαζί σας.

Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί αμείωτος και ακόμη πιο δυναμικά.

Μετά τιμής,

Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

επιτυχόντες του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ

του έτους 2008

Μοιραστείτε το άρθρο