Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 9 συλληφθέντες της κατάληψης των γραφείων της ΝΔ, Τρίτη 4/4 στις 9:00 στα δικαστήρια Πάτρας

ΤΡΙΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΗ, 9 π.μ. – ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

Αλληλεγγύη στους 9 συλληφθέντες της κατάληψης των γραφείων της ΝΔ Αχαΐας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγωνιστή απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Κράτος και κεφάλαιο οι μόνοι τρομοκράτες

Το Γενάρη του 2021, ο αγωνιστής πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα τη μεταγωγή του στα υπόγεια των φυλακών Κορυδαλλού, εκεί όπου είχε εκτίσει περισσότερα από 16 χρόνια της ποινής του. Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική απαγωγή του από τις φυλακές Κασσαβέτειας και η μεταφορά του στις φυλακές Δομοκού ως μια ξεκάθαρα ρεβανσιστική κίνηση από την πλευρά της τότε ΓΓ «αντι»-εγκληματικής πολιτικής, γνωστής και μη εξαιρετέας για τα οικονομικά σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων, Σοφίας Νικολάου. Μια εκδικητικότητα που φωτογραφικά στόχευε τον Κουφοντίνα, έναν αγωνιστή του οποίου η δράση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταπολιτευτική ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα, και που ως τέτοιος, έμεινε περήφανα αμετανόητος, συνεχίζοντας να αγωνίζεται και μέσα από τα κελιά της δημοκρατίας επιδεικνύοντας αστείρευτη αγωνιστικότητα, ήθος και αξιοπρέπεια, σεβόμενος την πολιτική παρακαταθήκη μισού αιώνα αγώνων.

Την ίδια περίοδο, και εν μέσω πανδημίας και εγκληματικής διαχείρισης της από το κράτος, χιλιάδες συνάνθρωποι μας πέθαιναν από το φονικό ιό ενώ το ίδιο το κράτος, αγνοώντας τα αιτήματα των υγειονομικών και όλου του λαού για ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στην καθημερινότητα της κοινωνικής βάσης, αντέτεινε την ολοένα και διογκούμενη καταστολή με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, συναθροίσεων, διαδηλώσεων, με ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, εκμεταλλευόμενο τη συνθήκη της πανδημίας για να επιβάλλει κοινωνική σιωπή υλοποιώντας παράλληλα τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς του ανενόχλητο υπερψηφίζοντας μια σειρά από αντεργατικούς, αντιεκπαιδευτικούς και αντιπεριβαλλοντικούς νόμους.

Την 1η Φλεβάρη 2021, ημέρα επίσκεψης στην πόλη της Πάτρας του τότε Υπουργού Προ.Πο Μιχάλη Χρυσοχοίδη, 9 post imageαγωνιστές και αγωνίστριες εισβάλλουν αιφνιδιαστικά στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα, αναρτούν γιγαντοπανό στο μπαλκόνι και φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης στον Κουφοντίνα και ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Ήταν μια κίνηση στοχοποίησης της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς πολιτικής διαχείρισης της ΝΔ σχετικά με την εκδικητική της συμπεριφορά απέναντι στον αγωνιστή κρατούμενο με τον οποίο έχει ανοίξει βεντέτα από 30ετίας, αλλά και κατάδειξης της δολοφονικής ευθύνης της στο ενδεχόμενο θανάτου του Κουφοντίνα την στιγμή που πραγματοποιούσε για μια ακόμα φορά απεργία πείνας. Λίγη ώρα αργότερα οι μπάτσοι εισβάλλουν στα γραφεία και τους συλλαμβάνουν. Την ίδια ώρα, συντρόφισσες και σύντροφοι πραγματοποιούν παρέμβαση με πανό και τρικάκια στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπου πραγματοποιούνταν διευρυμένη σύσκεψη φορέων υπό τον Υπουργό. Οι δύο κινήσεις κατεξευτέλισαν στην πράξη τα «σκληρά μέτρα» προστασίας που είχε λάβει η τοπική ΕΛ.ΑΣ. εκείνη τη μέρα στέλνοντας παράλληλα σινιάλο αλληλεγγύης στους χιλιάδες αγωνιστές πανελλαδικά που κινητοποιούνταν αναλόγως.

Το κίνημα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, αποτέλεσε -στη συνθήκη εντός της οποίας εκδηλώθηκε- υπόδειγμα μαχητικότητας και δράσης απέναντι στην κρατική καταστολή. Παρά την ατελέσφορη έκβαση του αγώνα του απεργού του οποίου τα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν, η αδιάλλακτη και ανυποχώρητη στάση των συντρόφων και των συντροφισσών πανελλαδικά (ειδικά στην Αθήνα) κατόρθωσε να θέσει αναχώματα στην κατασταλτική στρατηγική του κράτους εν μέσω πανδημίας, ενώ συναντήθηκε με ευρύτερους αγώνες και αγωνιζόμενους εκείνης της περιόδου, συνδέοντας τα επιμέρους αιτήματα και γεννώντας μαζικές διαδηλώσεις που έσπασαν στην πράξη το κλίμα τρομοκρατίας που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση, συμβάλλοντας και αυτές με τη σειρά τους στο κορυφαίο κοινωνικό ξέσπασμα για την περίοδο της πανδημίας, που ήταν η κοινωνική σύγκρουση τη Νέας Σμύρνης.

Στις 4 Απρίλη 2023, οι 9 συλληφθέντες και συλληφθείσες καλούνται σε δίκη με τις κατηγορίες της φθοράς, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράβασης μέτρων για τον κορωνοϊο και της απείθειας. Από τη μεριά μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 9 διωκόμενους αγωνιστές, όπως και σε όλους όσοι βιώνουν στο πετσί τους το κτηνώδες πρόσωπο της κρατικής καταστολής. Αν κάτι πραγματικά αξίζει να κρατήσουμε από εκείνη την περίοδο είναι πως διατηρήθηκε ανοιχτός ένας δρόμος. Μέσα σε ένα συνεχές ηττών και απογοήτευσης για τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εκμεταλλευόμενων, όξυνσης της καταστολής και αλλεπάλληλων χτυπημάτων στην κοινωνία και τις αντιστάσεις της, η συνάντηση στους δρόμους του αγώνα και η μαχητική στάση απέναντι στην καταστολή, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ των αγωνιζόμενων, τα αποφασιστικά βήματα προς τα μπρος, οι συγκρούσεις ώμο με ώμο, είναι στοιχεία ατσαλώματος του κινήματος και αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τις μάχες του μέλλοντος. Να τα ενισχύσουμε με το πείσμα του οργανωμένου αγώνα, με το συνολικό όραμα της επαναστατικής ανατροπής και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Ούτε βήμα πίσω απέναντι στην κρατική καταστολή

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”


Ο απόηχος της φωνής του δρόμου έφτανε ως το κρεβάτι του νοσοκομείου ανάμεσα στα ληθαργικά κύματα…»

Δ. Κουφοντίνας

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους/στις εννέα συλληφθέντες/συλληφθείσες στην κατάληψη των γραφείων της ΝΔ Αχαΐας την 1/2/2021 (ημέρα επίσκεψης του Μ. Χρυσοχοΐδη στην Πάτρα), σε στήριξη και αλληλεγγύη με τον αντάρτη απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι 9 αγωνιστές/αγωνίστριες δικάζονται την Τρίτη 4 Απρίλη, ώρα 09. 00, στα Δικαστήρια Πάτρας.

Επιτροπή για την αποφυλάκιση του Δ. Κουφοντίνα


Συγκέντρωση, Τρίτη 4/4, στις 9:00, στα δικαστήρια στη Γούναρη – Πάτρα

Αλληλεγγύη στους/στις συλληφθέντες/είσες της παρέμβασης στα γραφεία της ΝΔ Αχαΐας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγωνιστή απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Συγκέντρωση, Τρίτη 4/4, στις 9:00, στα δικαστήρια στη Γούναρη – Πάτρα

Την 1η Φεβρουαρίου 2021 και ενώ ο αγωνιστής κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας βρισκόταν ήδη σε πολυήμερη απεργία πείνας, στην πόλη της Πάτρας ήταν προγραμματισμένη η έλευση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, γνωστού εκτός των άλλων για το ρόλο του ως δήθεν ενορχηστρωτή και ειδικού στην αντιεξεγερτική και αντιαντάρτικη κρατική εκστρατεία. Εκείνη την ημέρα, πραγματοποιείται παρέμβαση με εισβολή στα τοπικά γραφεία της ΝΔ με γιγαντοπανό, τρικάκια και συνθήματα. Την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, ενώ λίγο αργότερα, πραγματοποιείται παρέμβαση έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την ώρα της προγραμματισμένης σύσκεψης φορέων με επικεφαλής τον Χρυσοχοϊδη, μια σύσκεψή που είχε ως σκοπό την ισχυροποίηση των κατασταλτικών κρατικών μέτρων, που σε εκείνη την περίοδο από τα κυβερνητικά χείλη ταυτίζονταν με το «συλλογικό καλό» και την «ασφάλεια», που προσπαθούσε συνολικά το πολιτικό και μιντιακό σύστημα να παρουσιάσουν ως δήθεν κοινωνικά χρήσιμοα και αναγκαία. Στην πραγματικότητα όμως, το διακύβευμα για αυτούς ήταν η εφαρμογή του ολοκληρωτικού κρατικό πλάνου με την επιβολή των απαγορεύσεων, της καραντίνας, των προστίμων, του ξύλου, κρατικέ πολιτικές που εξυπηρετούσαν και στόχευαν να συγκαλύψουν τις κρατικές και καπιταλιστικές ευθύνες για τα όσα αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Εκείνη την ημέρα λοιπόν, ως απάντηση, η αστυνομία εισβάλλει στα γραφεία τις ΝΔ για να σταματήσει και να καταστείλει την κεντρική κίνηση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα 9 συλλήψεις, με το δικαστήριο να είναι προγραμματισμένο να γίνει την Τρίτη 4/4, στα δικαστήρια της Πάτρας.

Ήταν τότε που έφτασε ο Χρυχοχοϊδης να εξομοιώσει την μπατσαρία που κατέκλυζε γειτονιές και πλατείες μοιράζοντας πρόστιμα – χαράτσια, με το Ε.Σ.Υ., την ίδια ώρα που στα νοσοκομεία τόσο οι εργαζόμενοι όσο και συνολικά η τάξη μας στέναζε, λόγω της διάλυσής του δημόσιου συστήματος υγείας, των τρομακτικών ελλείψεων, της ενορχηστρωμένης απαξίωσής του, χρόνια και χρόνια. Ο Χρυσοχοϊδης είναι ένα πολιτικό πρόσωπο υπεύθυνο για αμέτρητες στιγμές κρατικής βίας και καφρίλας.

Η συνθήκη της πανδημίας ήρθε ως ευκαιρία για το κράτος και το κεφάλαιο να αναδιαρθρωθούν, να επεκτείνουν την κυριαρχία τους μέσω άπειρων νομοσχεδίων, να επιβάλλουν ένα νέο δόγμα ζωής, να οξύνουν την καταστολή, να συρρικνώσουν τις αντιστάσεις, να ενοχοποιήσουν για άλλη μια φορά και να διαιρέσουν την τάξη μας, να διαλύσουν και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα σε υγεία, παιδεία κλπ., να προετοιμάσουν το έδαφος για τον επόμενο κύκλο κρίσης και επίθεσης στη ζωή μας που ξεδιπλώνεται σήμερα με αιχμή του δόρατος την ακρίβεια και τόσα άλλα. Η νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά αντζέντα της ΝΔ και συνολικά του πολιτικού συστήματος έρχονται να φορεθούν πάνω στη ζωές μας, με χαρακτηριστική ομολογία το «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».

Μέσα σε εκείνο το ζοφερό περιβάλλον, οι ήδη υπάρχουσες αντιστάσεις και αγώνες, έλαβαν μια νέα μορφή, μια νέα πνοή, μέσα και από το κίνημα αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα, που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τον κρατικό ρεβανσισμό επειδή πολύ απλά δεν έχει κάνει δήλωση μετάνοιας και δεν σκύβει το κεφάλι στους βασανιστές του και τους δολοφόνους της τάξης μας. Υπερασπιζόμενος τη ζωή και την αξιοπρέπεια τόσο τη δική του αλλά και όλων των κρατούμενων, καθώς και την επαναστατική αγωνιστική παρακαταθήκη, έβαλε το σώμα του ως ανάχωμα, ξεκινώντας απεργία πείνας, διεκδικώντας την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό.

Η απεργία αυτή ήταν μια απαραίτητη σπίθα για τους αγώνες εκείνης της περιόδου, κάτι που βοήθησε να σπάσουν στο δρόμο οι κρατικές απαγορεύσεις, να μπει η κοινωνική ταξική αλληλεγγύη ανάχωμα τόσο στην διαφαινόμενη και επιθυμητή από το κράτος και το σκληρό δεξιό πυρήνα του εξόντωση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Το μούδιασμα των αγωνιστών / τριών αλλά και η επιβολή της κρατικής κατασταλτικής μπότας, η συνεχής ενοχοποίηση και απονεύρωση της κοινωνίας με τη επίρριψη των ευθυνών πάνω σε μας τους ίδιους, αμφισβητήθηκαν και ηττήθηκαν σε ένα βαθμό, μέσα από την σύνδεση των ανθρώπων που εκείνο το διάστημα κατέβαιναν στο δρόμο και τις ταξικές και κοινωνικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώθηκαν, έχοντας δώσει τη σκυτάλη σε αυτούς του σήμερα.

Υποκείμενα όπως η τότε γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής Νικολάου που ανέλαβε για την προσωπική της παρακαταθήκη και καριέρα στον χώρος της δεξιάς / ακροδεξιάς να εξοντώσει τον αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτών που καθημερινά καταληστεύουν, καταστέλλουν, υβρίζουν, περιθωριοποιούν, όλους μας, έχοντας πεταχτεί μέχρι και από τις εκλογικές λίστες της ΝΔ για το πρόσφατο σκάνδαλο εκατομμυρίων. Δεν ξεχνάμε όμως ότι για την προσωπική της ανέλιξη έβαλε στη ζυγαριά τη ζωή τόσο του Δ. Κουφοντίνα, όσο και τόσων κρατουμένων που βίωσαν μια αδιανόητη συνθήκη επαυξημένη λόγω της πανδημίας εντός των φυλακών, με πολλούς να έχουν πεθάνει λόγω της πλήρους απαξίωσης από το κράτος για τις ζωές τους. Η Νικολάου όμως δεν είναι παρά μια χαρακτηριστική εκπρόσωπος όλων αυτών που πρεσβεύει το καπιταλιστικό σύστημα και η εξουσία του κράτους. Πολέμους, βαρβαρότητα, βία, εκμετάλλευση, καταστολή και μια κοινωνία στον πάγο, ισοπεδωμένη πνευματικά και υλικά. Οι αγώνες που δώσαμε σε εκείνη την περίοδο αποτέλεσαν ακόμη έναν κρίκο στο αγωνιστικό νήμα, όπως συμβαίνει και με τους σημερινούς, απέναντι στη δολοφονική φύση του καπιταλισμού και του κράτους, όπως φάνηκε στο προμελετημένο και προδιαγεγραμμένο κρατικό – καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη.

Στεκόμαστε δίπλα σε όσους / ες διώκονται για την αγωνιστική πορεία και τις επιλογές εντός της, κόντρα στην κρατική καταστολή, κόντρα σε έναν κόσμο εξουσίας και εκμετάλλευσης, μαχητικά, συλλογικά, με ορίζοντα έναν κόσμο ανεξούσιο, έναν κόσμο ελευθερίας και ισότητας.

Ούτε βήμα πίσω απέναντι στην κρατική καταστολή

Αντίσταση – Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη

Προλέτ Accion – Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών και τη κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς

Μοιραστείτε το άρθρο