Το νέο ρωσικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής: νέα διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας για όλους σε έναν πολυπολικό κόσμο

401Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αδιαίρετο διεθνούς ασφάλειας, ισότητα, αμοιβαιότητα και υπαρξιακή για την Ρωσία οι απειλές της Δύσης, στο επικαιροποιημένο δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί, λέει το Κρεμλίνο. Οι Ευρωπαίοι… προσβλέπουν στο ρόλο της Κίνας στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Το νέο επικαιροποιημένο δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής γνωστοποιήθηκε, με αναφορές σε μιά νέα διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας, με ίδια ασφάλεια για όλους, μέσα στις πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου.

Όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο κείμενο: «Το σύστημα των διεθνών σχέσεων πρέπει να είναι πολυπολικό»… «Η Ρωσική Ομοσπονδία εκκινείται από το αδιαίρετο της διεθνούς ασφάλειας (σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο) και αναζητεί να διασφαλίσει την ισότητα όλων των κρατών στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας. Σε αυτή τη βάση, η Ρωσία είναι ανοιχτή σε κοινές δράσεις μαζί με άλλα ενδιαφερόμενα κράτη και διακρατικές ενώσεις να διαμορφώσουν μιά ανανεωμένη και περισσότερο σταθερή διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας». Στο κείμενο αναφέρεται επίσης στη διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων και την προστασία των ρώσων πολιτών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «αναταράξεις στη διεθνή σκηνή» που υποχρεώνουν τη Ρωσία «να προσαρμόσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της». Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ είπε ότι το επικαιροποιημένο δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής περιγράφει τη Δύση ως «υπαρξιακή» απειλή για την Ρωσία.

«Η υπαρξιακή φύση των απειλών για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας μας, που καθοδηγούνται από τις ενέργειες μη φιλικών κρατών, αναγνωρίζεται στη νέα πολιτική», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέί Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ ως την κινητήρια δύναμη πίσω από το «αντιρωσικό αίσθημα». Επίσης ότι το νέο δόγμα θα προβλέπει πως η Ρωσία μπορεί να λαμβάνει «συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα ως απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες εναντίον της» και επικαλείται την «άνευ προηγουμένου πίεση» που ασκείται επί της Ρωσίας από τους δυτικούς αντιπάλους της, τους οποίους κατηγόρησε ότι διεξάγουν έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας.

Μια εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα επέτρεπε στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης» επί του παρόντος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μετά την έκκληση που έκανε για άμεση εκεχειρία χωρίς προϋποθέσεις ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο οποίος έκανε έκκληση σε Μόσχα και Κίεβο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία διαρκείας. Ενώ σε άλλο σημείο ότι: «Πυρηνικές πυρκαγιές εμφανίζονται στον ορίζοντα».

Πάντως, οι Ευρωπαίοι… προσβλέπουν στην Κίνα και στο ρόλο που μπορεί να παίξει. Ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο του διευκολυντικού παράγοντα, αλλά όχι του μεσολαβητή, για την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία. Η Κίνα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία προκειμένου να πιέσει για ειρήνη στην Ουκρανία. Τα λόγια του Μπορέλ σε πάνελ στην Ισπανία έρχονται μετά τις δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στο Πεκίνο ότι ενθάρρυνε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει στον ουκρανό πρόεδρο και να μάθει από πρώτο χέρι για την ειρηνευτική φόρμουλα του Κιέβου. Ενώ η κινεζική πλευρά ανακοίνωσε ότι ο Σι κάλεσε να τεθεί ένας τέλος «στη λογική του ψυχρού πολέμου» και τις πιέσεις «ακραίων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας». Από κοντά και η γαλλική προεδρεία που διέρρεε ότι η Κίνα είναι από τις λίγες χώρες που μπορούν να αποτελέσει τον «παράγοντα αλλαγής» στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρναία για αμφότερες τις πλευρές.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ορκίστηκε να νικήσει το «ρωσικό κακό», κατά την πρώτη επέτειο της απελευθέρωσης της Μπούτσα από τις ρωσικές δυνάμεις και ποσα προκάλεσαν. «Είναι βέβαιο, θα νικήσουμε. Το ρωσικό κακό θα πέσει εδώ ακριβώς στην Ουκρανία και δεν θα μπορέσει να ξανασηκωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου και τους πρωθυπουργούς της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβακίας Εντουαρντ Γέγκερ και της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Μοιραστείτε το άρθρο