Πορεία: Κρατος και κεφαλαιο δολοφονουν – δικαιοσυνη και μμε συγκαλυπτουν, Σάββατο 1/4 στις 12:00 στην πλατεία Αγοράς (Χανιά)

Στα Τέμπη δεν ήταν ατύχημα, ούτε η κακιά στιγμή – είναι το σάπιο σύστημα που δολοφονεί Πορεία | 1 Απρίλη στις 12:00 | πλατεία Δ. Αγοράς [Χανιά]

post image

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΜΕ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ

Πορεία | 1 Απρίλη στις 12:00 | πλατεία Δ. Αγοράς

Στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, αμαξοστοιχία της εταιρείας Hellenic Train συγκρούεται μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων επιβατών. Άμεσα, μια κουστωδία πολιτικών παραγόντων με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, σε αγαστή συνεργασία με τα φερέφωνά τους, τα καθεστωτικά ΜΜΕ, σπεύδουν σε εντεταλμένη υπηρεσία να καλύψουν τις ευθύνες του κρατικού εγκλήματος. Μιλούν για ανθρώπινο λάθος, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, καλούν σε ψυχραιμία και ανακοινώνουν τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ παράλληλα βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με κάθε λογής παράλογο επιχείρημα σε μια απέλπιδη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών. Επιχειρούν με αδίστακτο και ανεκδιήγητο τρόπο να κουκουλώσουν τους πραγματικούς υπαίτιους, με αποκλειστικό και μόνο κίνητρο τη διάσωση της δημόσιας εικόνας τους και τον περιορισμό του πολιτικού κόστους εν όψει των επικείμενων εκλογών. Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση του Σύριζα, αποσιωπεί επιμελώς πως η αγοραπωλησία και η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2017, έγινε επί δικιάς της κυβέρνησης παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που είχαν προκληθεί τότε. Εξυπηρετώντας με τη σειρά της τους δικούς της προεκλογικούς στόχους και με ψηφοθηρικές τακτικές, χρησιμοποιεί το τραγικό δυστύχημα στην πολιτική της ατζέντα και στον δρόμο για την επάνοδο στην εξουσία.

Τις επόμενες μέρες, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της ελλαδικής επικράτειας ενώ η κρατική διαχείριση που εστιάζεται στην αποποίηση ευθυνών και στην αφήγηση περί ανθρώπινου λάθους, όχι μόνο δεν πείθει, αλλά εξοργίζει. Παρά τη μακρά περίοδο κινηματικής νηνεμίας των τελευταίων μηνών, πλήθος κόσμου γεμίζει καθημερινά τους δρόμους και τις πλατείες όλης της χώρας, επιδιώκοντας να βάλει ένα συλλογικό ανάχωμα στη διαρκή υποτίμηση των ζωών μας. Σε πολλές περιπτώσεις, ξεσπούν συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες δεν διστάζουν να διαλύσουν με απροκάλυπτα βίαιο τρόπο μαζικές κινητοποιήσεις, σε μια ακόμα απέλπιδη κρατική απόπειρα επιβολής ενός πέπλου σιωπής.

Η δολοφονία στα Τέμπη δεν ήταν ατύχημα ούτε ανθρώπινο λάθος. Κοινή και άμεση ευθύνη έχουν το κράτος και οι ιδιωτικές εταιρείες του κεφαλαίου που καθημερινά θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η σύγκρουση των δύο τρένων αλλά και η υποβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, έρχεται να προστεθεί στην συνολική επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου με τη μορφή μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων, από τις μεταφορές, το ρεύμα, τις τηλεπικοινωνίες μέχρι την εσκεμμένη υποβάθμιση του συστήματος υγείας, της παιδείας σε όλες της τις βαθμίδες και των εργατικών δικαιωμάτων. Άλλωστε τις ίδιες μέρες που η κυβέρνηση κήρυξε “εθνικό πένθος”, κατέθεσε παράλληλα νομοσχέδιο που αφορά, μεταξύ άλλων, και την ιδιωτικοποίηση του νερού, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παρά τις ξεκάθαρες καταστροφικές συνέπειες στην ελεύθερη πρόσβαση, στην ποιότητα του νερού και στα οικοσυστήματα που σημαίνει αυτό, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε λίγο καιρό αργότερα, αγνοώντας μαζικές κινητοποιήσεις και παραβιάζοντας επανειλημμένα σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Προφανώς, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης, ακόμα και όταν δεν είναι καθοδηγούμενες, η εφαρμογή τους είναι επιλεκτική και δεν ισχύει το ίδιο για όλους.

Μπροστά στα συμφέροντα κράτους και μεγαλοεπενδυτών, η ζωή απαξιώνεται και ο θάνατος θεωρείται παράπλευρη απώλεια. Από τα εργατικά “ατυχήματα”, τις συνεχείς δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα , τους καθημερινούς θανάτους στα ράντζα των νοσοκομείων, τις σφαίρες στο ψαχνό από τους ένστολους δολοφόνους και τους νεκρούς στα κελιά της αστικής δημοκρατίας, μέχρι τη δολοφονία στα Τέμπη το κράτος και το κεφάλαιο μας θυμίζουν ξεκάθαρα και χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας την αιμοσταγή τους φύση. Επιπρόσθετα, η εντεινόμενη ακρίβεια και το συνεχές άγχος της επιβίωσης, είναι ασφυκτικές καταστάσεις που εξαπλώνονται και εξωθούν όλο και πλατύτερα κοινωνικά κομμάτια σε διαρκή ανέχεια. Το πολιτικό σύστημα καταρρέει, μην μπορώντας να δώσει καμία προοπτική βελτίωσης και σταθερότητας. Οι εκλογές, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν οι πολιτικοί των παραθύρων, δεν πρόκειται να αποτρέψουν ή έστω να αλλάξουν την ουσία του συστήματος, που θα μας θέλει πάντοτε φτηνούς, αναλώσιμους, ακόμα και νεκρούς.

Δεν μπορούμε άλλο να μείνουμε απαθείς, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν τον δρόμο της οργής και της πολιτικής ανυπακοής. Ανυπακοή απέναντι σε όσους μας θέλουν υποταγμένους στα κελεύσματα της εξουσίας και φιμωμένους απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττονται απέναντι στην τάξη μας και το φυσικό περιβάλλον. Οργή για μία δράκα κρατικών δολοφόνων με κουστούμια, που αποκλειστικό τους καθήκον είναι η διαιώνιση της καταπίεσης που βιώνουμε από το σύγχρονο ολοκληρωτικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός.

Έχουμε χρέος να κάνουμε το άλμα από την εξατομίκευση και την απογοήτευση και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Δεν χρειάζεται κανένας ειδικός, κανένας όψιμος ηγέτης, έμπορος ελπίδας ή gangster επιχειρηματίας. Στο συλλογικό και ανυποχώρητο αγώνα γεννιούνται οι στιγμές ρήξης με το υπάρχον, και αυτές οφείλουμε να τις πραγματώσουμε όλοι και όλες μαζί.

Στα Τέμπη δεν ήταν ατύχημα, ούτε η κακιά στιγμή – είναι το σάπιο σύστημα που δολοφονεί

Πορεία | 1 Απρίλη στις 12:00 | πλατεία Δ. Αγοράς

δίκτυο αναρχικών/αντιεξουστριών

Μοιραστείτε το άρθρο