Μόνο το 20% της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία φθάνει στο Κίεβο

399Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

«Από τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας των ΗΠΑ στο Κίεβο περίπου το 60% πηγαίνει… στον αμερικανικό στρατό. Μετά την Ουάσινγκτον και η Μόσχα αποφάσισε να μην ενημερώνει για τις πυρηνικές δραστηριότητές της. Πρόσκληση στον Σι να επισκεφθεί το Κίεβο απηύθυνε ο Ζελένσκι. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 65% του Μπαχμούτ.

Μόνο το 20% της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία φθάνει στο Κίεβο απευθείας, ενώ το 60% αυτής λαμβάνεται από τις ίδια τις ΗΠΑ, αναφέρει ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας Ρεπουμπλικανός Μάϊκλ Μακκόλ στη διάρκεια συνεδρίασης σήμερα.

«Από τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 60% πηγαίνει για τον αμερικανικό στρατό για τον εκσυγχρονισμό του. Στην πραγματικότητα μόνο το 20% πηγαίνει κατευθείαν στην ουκρανική κυβέρνηση». Προς δόξαν φυσικά του αμερικανικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει υπογράψει τεράστια συμβόλαια προμηθειών με τους κολοσσούς κατασκευαστές όπλων.

Να σημειωθεί ότι και οι Ευρωπαίοι κάνουν το ίδιο, όπως δείχνει η τελευταία απόφαση της ΕΕ να διαθέσει τα μισά από τα 2 δισεκατομμύρια που θα διαθέσει στο Κίεβο ως στρατιωτική βοήθεια, πηγαίνουν για ανανέωση των αποθεμάτων στρατιωτικού υλικού –αφού μετά από ένα χρόνο στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία οι αποθήκες έχουν… αδειάσει.

Μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον, ακολουθεί και η Μόσχα να μην ενημερώνει την άλλη πλευρά για τις πυρηνικές δραστηριότητές της – που ακολούθησαν την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων τον περασμένο μήνα. «Όλες οι ενημερώσεις, κάθε μορφή ενημέρωσης, όλες οι ανταλλαγές δεδομένων, όλες οι δραστηριότητες επιθεώρησης, γενικά κάθε είδους εργασία βάσει της συμφωνίας αναστέλλονται, δεν θα πραγματοποιηθούν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Στο Κίεβο προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press. «Θέλω να μιλήσω μαζί του. Είχα επαφή μαζί του πριν από τον πόλεμο. Αλλά όλη αυτή τη χρονιά, περισσότερο από ένα χρόνο δηλαδή, δεν είχα (κάποια επαφή)», είπε χαρακτηριστικά.

Στα μέτωπα… Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, τις τελευταίες επτά ημέρες  οι ρωσικές δυνάμεις  πέτυχαν τον έλεγχο στο 5% του Μπαχμούτ και έτσι τώρα ελέγχουν το 65% της πόλης. Κατά τον ουκρανό πρόεδρο μιά ενδεχόμενη ήττα της Ουκρανίας στο Μπαχμούτ θα χρησιμοποιηθεί από τον ρώσο πρόεδρο ως σκαλοπάτι για τη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα ανάγκαζε την Ουκρανία να αποδεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς.

Αν το Μπαχμούτ πέσει στις ρωσικές δυνάμεις, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα «πουλήσει αυτή τη νίκη στη Δύση, στην κοινωνία του, στην Κίνα, στο Ιράν», είπε ο Ζελένσκι. «Αν μυρίσει λίγο αίμα, αν νιώσει ότι είμαστε αδύναμοι, τότε θα πιέζει, και θα πιέζει, και θα πιέζει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η πίεση για συμβιβασμό δεν θα προερχόταν μόνο από τη διεθνή κοινότητα αλλά και από το εσωτερικό της χώρας του. «Η κοινωνία μας θα αισθανθεί κούραση». «Η κοινωνία μας θα με ωθήσει να κάνω συμβιβασμό μαζί τους».

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, έφτασε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και όπως δήλωσε η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και ότι οι συγκρούσεις στις κοντινές περιοχές έχουν ενταθεί, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο Γκρόσι δήλωσε επίσης, ευρισκόμενος στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, ότι η προσπάθειά του να μεσολαβήσει για μια συμφωνία με στόχο την προστασία του πυρηνικού εργοστασίου συνεχίζεται και ότι προσαρμόζει τις προτάσεις προκειμένου να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στο θέμα.

Μοιραστείτε το άρθρο