«Η Ουκρανία ένα μεγάλο στρατόπεδο… του ΝΑΤΟ»

397Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

«Οι χώρες μέλη του NATO αποτελούν μέρος της σύγκρουσης και αυτοί μετέτρεψαν την Ουκρανία σε μεγάλο στρατόπεδο», δηλώνει ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Απορρίφθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος για τις εκρήκξεις στους αγωγούς Nord Stream. «Ημέρα της Κρίσης» στην Αβντίβκα, που μαζί με το Μπαχμούτ αποτελούν τη γραμμή του μετώπου στο βόρειο Ντονέτσκ.

Κατά της μετατροπής της Ουκρανίας σε… προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ και την ανάμιξή του στην ουκρανική σύγκρουση, καταφέρεται ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάϊ Πατρούσεφ. Όπως είπε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta: «Στην πραγματικότητα, οι χώρες μέλη του NATO αποτελούν μέρος της σύγκρουσης. Αυτοί μετέτρεψαν την Ουκρανία σε μεγάλο στρατόπεδο. Στέλνουν όπλα και πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό, τους παρέχουν πληροφορίες», αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta επικαλούμενη δηλώσεις του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας, με το οποίο ζητά την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μόνο η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία υποστήριξαν το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος, ενώ τα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επέλεξαν να απόσχουν. Για την έγκριση ψηφίσματος απαιτούνται εννέα θετικές ψήφοι, χωρίς να υπάρξει βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία). «Χωρίς μια αμερόληπτη και διαφανή διεθνή έρευνα, δεν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για το τι συνέβη», ανέφερε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream. Οι εκρήξεις στους αγωγούς σημειώθηκαν στις ΑΟΖ της Σουηδίας και της Δανίας, με τις αρχές της Δανίας και της Γερμανίας να γνωστοποιούν ότι οι έρευνες σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη και έχει ενημερωθεί σχετικά η Μόσχα. Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προτίμησαν να απόσχουν της ψηφοφορίας, αιτιολογώντας την απόφασή τους με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες σε εθνικό επίπεδο προτού εξεταστούν τυχόν περαιτέρω ενέργειες από τον ΟΗΕ.

Στα μέτωπα… «Άλλη μια μέρα που άρχισε με την τρομοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το επιτιθέμενο κράτος έπληξε την πόλη μας του Σλοβιάνσκ.Ο εχθρός οφείλει να το γνωρίζει: η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει τα βασανιστήρια που προκαλούνται στο λαό μας, δεν θα συγχωρήσει τους νεκρούς της και αυτά τα τραύματα», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό στη Σλοβιάνσκ.

«Υπάρχουν δύο νεκροί και 29 τραυματίες στη Σλαβιάνσκ, διοικητικά κτίρια και γραφεία υπέστησαν ζημιές, όπως και πέντε πολυκατοικίες και επτά σπίτια», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο μέσω του Facebook, διευκρινίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις «έπληξαν το κέντρο της πόλης με δύο πυραύλους S-300». Στόχος επίθεσης με δύο πυραύλους S-300 η Ντρουζκίφκα του Ντονέτσκ.

Σε μία άλλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας την Αβντιίβκα στο Ντονέτσκ, ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης Βιτάλιι Μπαραμπάς ανακοίνωσε ότι: «Η Αβντιίβκα μοιάζει όλο και περισσότερο σαν ένα μέρος που έχει βγει από ταινία για το μετά την Ημέρα της Κρίσης. Κατά συνέπεια, ελήφθη μια δύσκολη απόφαση να απομακρυνθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι που προσπάθησαν τουλάχιστον να διατηρήσουν την καθαριότητα και τη ζωτικότητα της πόλης», ανακοίνωσε. Ο ίδιος «συνιστά εντόνως» να εγκαταλειφθεί η πόλη «επειδή οι ρωσικές ρουκέτες και τα βλήματα δεν φείδονται κανενός».

Η Αβντιίβκα είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο δύσκολα πεδία μαχών του μετώπου, μαζί με της Μπαχμούτ που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειότερα και αποτελούν την ανατολική (για τους Ουκρανούς) ή την δυτική (για τους Ρώσους) γραμμή του μετώπου.

Μοιραστείτε το άρθρο