ΓΑΛΛΙΑ Ο λαός στους δρόμους…, προβολή – συζήτηση την Δευτέρα 27/3 στις 20:00

Εκδήλωση με προβολή και συζήτηση την Δευτέρα 27/3 στις 20:00 στο χώρο του infolibre, με συμμετοχή της σκηνοθέτιδας Ηρώ Σιαφλιάκη και της μοντέρ Μπονίτας Παπαστάθη.

Την ώρα που τα μεγαλοστελέχη των, προσφάτως, χρεωκοπημένων τραπεζών διεκδικούν κυνικά να πάρουν «κανονικά» τα bonus γιατί εκτέλεσαν στο έπακρο την εντολή των αφεντικών τους, να κερδοσκοπήσουν και πάλι σε βάρος των κοινωνιών, από τα Τέμπη έως το Περού, κυβερνήσεις και εταιρίες θεωρούν αυτονόητο ότι οι λαοί θα πρέπει να «θυσιαστούν» για την αύξηση των κερδών. Επικαλούνται «ανάπτυξη, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, αποφυγή χειρότερων μέτρων» για να επιβάλλουν αυτό που είναι από την αρχή στην ατζέντα τους, το πιο στυγνό, φονικό, νεοφιλελεύθερο μοντέλο που από τη μία υφαρπάζει τα πάντα για τα συμφέροντα των ισχυρών και από την άλλη εξαπολύει την πιο βίαιη καταστολή σε όσες και όσους αντιστέκονται.

Στη Γαλλία, ο Μακρόν επιβάλλει αντι-μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, αποδεικνύοντας ότι καμία κυβέρνηση στο νεοφιλελεύθερο, ασύδοτο πλαίσιο της εταιριοκρατίας δεν έρχεται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των λίγων, που βασίζονται στις διαδικασίες της ανάθεσης και στην καταστολή, για να κερδίζουν στο διηνεκές και να διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει ολοένα και λιγότερη αντίδραση, υπό το φόβο των χειρότερων. Αναιρεί ακόμη και αυτή την επίπλαστη εικόνα της «κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»,περνώντας νόμους υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Μια έκτακτη ανάγκη που όπως ζήσαμε και στην Ελλάδα, δεν τερματίζεται ποτέ αλλά, στις βλέψεις των κυβερνώντων και των πολυεθνικών και εγχώριων αφεντικών, είναι διαρκής με ολοένα και πιο δυσμενείς όρους για τους από τα κάτω. Ωστόσο, λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι εδώ και εβδομάδες στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, με αποκλεισμούς διυλιστηρίων, κομβικών σημείων του οδικού δικτύου, υποδομών μεταφορών κλπ, στέλνοντας μήνυμα ότι όχι απλά θα ακυρώσουν την αντι-μεταρρύθμιση Μακρόν αλλά ότι σκοπεύουν να αγωνιστούν για την ανατροπή της ζοφερής πραγματικότητας του «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Με ορμή μέσα από τους αγώνες των φοιτητών, των Κίτρινων Γιλέκων, των αγροτών, των μεταναστών, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 20.00, στο χώρο του infolibre, θα γίνει προβολή και συζήτηση για τις εξελίξεις σχετικά με την εξέγερση στη Γαλλία, με τη συμμετοχή της σκηνοθέτριας Ηρώς Σιαφλιάκη και της μοντέρ Μπονίτας Παπαστάθη, δημιουργών του ντοκιμαντέρ «Ζώνες και Περάσματα», οι οποίες συμμετέχουν στις συνελεύσεις των Κίτρινων Γιλέκων και στις κινητοποιήσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο