Η Ρωσία θα επιδιώξει ουδέτερες ζώνες πέραν των εδαφών που ελέγξει

394Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν αποστρατιωτικοποιημένους διαδρόμους πέριξ των ουκρανικών εδαφών που  επιδιώκουν να ελέγξουν οι ρωσικές δυνάμεις. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

«Η Ρωσία χρειάζεται αποστρατιωτικοποιημένους διαδρόμους γύρω από τις περιοχές τις οποίες διεκδικεί – και για τις οποίες η Ουκρανία λέει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ τον έλεγχό τους από τη Ρωσία» ανέφερε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Πρέπει να επιτύχουμε όλους στους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, δηλαδή τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης είπε ότι: «Πρέπει να «διώξουμε όλους τους ξένους που είναι εκεί με την ευρεία έννοια της λέξης, να δημιουργήσουμε μια ουδέτερη ζώνη η οποία δεν θα επιτρέψει τη χρήση όπλων οποιουδήποτε είδους που λειτουργούν σε μεσαίες και μικρές αποστάσεις, δηλ. 70-100 χιλιόμετρα, να την αποστρατιωτικοποιήσουμε». Η Ρωσία θα χρειαστεί να προχωρήσει πιο πέρα στην Ουκρανία αν δεν εγκαθιδρυθούν τέτοιες ζώνες, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Κίεβο ή ακόμη την πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, είπε.

Ο Μεντβέντεφ είπε επίσης πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να μπει σε απευθείας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και πως ενδιαφέρεται για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω συνομιλιών. Όμως προειδοποίησε πως οποιαδήποτε προσπάθεια να καταληφθεί η χερσόνησος της Κριμαίας θα είναι λόγος ώστε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει “απολύτως οποιοδήποτε όπλο».

Στα πεδία των συγκρούσεων… Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Μπιλοπόλια στη βορειοανατολική Σούμι προκάλεσαν τον θάνατο 10 ανθρώπων. Όπως άλλοι πέντε σκοτώθηκαν όταν ρωσικός πύραυλος έπεσε σε ένα από τα κέντρα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ηλεκτρικού και θέρμανσης στην Κοστιαντινίβκα του Ντονέτσκ.

Για την περιοχή των τελευταίων σφοδρών συγκρούσεων την Μπαχμούτ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι 10.000 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και με αναπηρίες. Ενώ ο ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας ανέφερε ότι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Μοιραστείτε το άρθρο