Αρπαγή της Γης από το πολυεθνικό κεφάλαιο, Προβολή του ντοκιμαντέρ “Σήμερα εμείς, αύριο εσείς”, Τετάρτη 22/3 στις 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Σήμερα εμείς, αύριο εσείς”, για τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών “πάρκων” στο Αποπηγάδι. Θα ακολουθήσουν μαρτυρίες κατοίκων και συζήτηση.

Πρόθεσή μας είναι να μάθουμε στρατηγικές που θα μας υποστηρίξουν στους τρέχοντες και μελλοντικούς αγώνες γης, να ενημερωθούμε για τη βιωσιμότητα και τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην γη και τον άνθρωπο, να ανοίξουμε χώρους για συναντήσεις ανθρώπων που τους απασχολεί η υπεράσπιση της γης στην Κρήτη από το κεφάλαιο και να συλλέξουμε και να καταγράψουμε μαρτυρίες από ανθρώπους-πηγές που βίωσαν τους αγώνες αυτούς.

Στην Κρήτη, προβλέπονται “αναπτυξιακά έργα” που περιλαμβάνουν από φαραωνικές εγκαταστάσεις που αφορούν την τουριστική βιομηχανία (βλ. αεροδρόμια και ξενοδοχειακά μεγαθήρια) μέχρι εξορύξεις υδρογονανθράκων και εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όποια κορφή υπάρχει στο νησί. Σε όλα αυτά, τα τυράκια που μας πλασάρουν ποικίλλουν σε γεύσεις. Εργασιακή αποκατάσταση, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και πράσινη ενέργεια είναι κάποιες από τις προτιμώμενες. Η φάκα όμως είναι ίδια και πάντα εκεί. Αν θέλουμε να δούμε πως μοιάζει, αρκεί μια ματιά σε Λατινική Αμερική, Ανατολική Ασία και Αφρική όπου τα ίδια πολυεθνικά συμφέροντα, ακολουθώντας μάλιστα κάποιες φορές και πανομοιότυπες μεθόδους, απαλλοτρίωσαν γη προς όφελος τους.

Οι αυτόκλητοι κουμανταδόροι των ζωών μας έχουν ορίσει τις προτεραιότητές τους. Είναι οι ανάγκες της Αγοράς και είναι ενάντια σε κάθε τι ζωντανό και όμορφο υπάρχει ή πρόκειται να υπάρξει.

Εμείς από τη μεριά μας, από τη μεριά των από κάτω, οφείλουμε να αντισταθούμε πρωτίστως ιδεολογικά, συγκροτώντας κοινότητες αγώνα και κοινωνικά δίκτυα, παράγοντας τις δικές μας συλλογικές ερμηνείες και ορίζοντας τις δικές μας υπαρξιακές ανάγκες ως προτεραιότητα.

Δίκτυα Μάθησης – Ομάδα Αγώνες Γης

Μοιραστείτε το άρθρο