Ο Πούτιν στις προσαρτηθείσες περιοχές της Ουκρανίας

388Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Σάββατο ο ρώσος πρόεδρος μετέβη στην Κριμαία και την Μαριούπολη. Μια κίνηση έντονου συμβολισμού, μόλις την επομένη της έκδοσης εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ και δύο μέρες πριν συναντηθεί στη Μόσχα με τον κινέζο πρόεδρο. Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, είπε το Κίεβο.

Την Κριμαία (που η Ρωσία προσάρτησε πριν εννιά χρόνια) και την Μαριούπολη (που οι Ρώσοι ελέγχουν εδώ και ένα χρόνο, ενώ έχουν προσαρτήσει την περιφέρειά της Ντονέτσκ τον Σεπτέμβριο) επισκέφθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού, αφού πραγματοποιήθηκε μόλις την επομένη της έκδοσης εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο τον κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και συγκεκριμένα την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ρωσία.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε μόλις δυό μέρες πριν την επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα. Ο ρώσος πρόεδρος δείχνει ότι αψηφά το ένταλμα, κινείται εκεί που θέλει και έχει διεθνείς επαφές, πολύ περισσότερο με την Κίνα. Με την οποία έχει δρομολογηθεί και θα επισφραγιστεί αρχές της βδομάδας στη συνάντηση των δύο ηγετών (όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας) η στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών έναντι της αμερικανικής ηγεμονίας στο υπό αναδιαμόρφωση γεωπολιτικό σκηνικό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Πούτιν πρώτα επισκέφθηκε την Κριμαία, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη με αφορμή την ένατη επέτειο από την προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τον Πούτιν υποδέχτηκε ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, ο οποίος στη συνέχεια τον συνόδευσε σε ένα νέο κέντρο υποστήριξης παιδιών και καλλιτεχνικό σχολείο.

Στη συνέχεια στη διάρκεια της νύχτας (του Σαββάτου προς την Κυριακή) μεταδόθηκε η μετάβαση του ρώσου προέδρου στην Μαριούπολη, που οι Ρώσοι ελέγχουν από τον περασμένο Μάϊο, μετά από τρείς μήνες σφοδρών βομβαρδισμών με χαρακτηριστική την πολιορκία του βιομηχανικού συγκροτήματος Αζοφστάλ, όπου είχε οχυρωθεί το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Μαριούπολη καταστράφηκε κατά 90% και τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι πέθαναν εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε χαρακτηρίσει την πολιορκία της πόλης «μείζον έγκλημα πολέμου». Σήμερα εμφανίζεται υπό ανοικοδόμηση σύμφωνα με το ρωσικό αφήγημα.

O Πούτιν ταξίδεψε με ελικόπτερο στη Μαριούπολη, περιηγήθηκε με αυτοκίνητο σε συνοικίες και έκανε ολιγόλεπτες στάσεις για να συνομιλήσει με κατοίκους. Στην περιφέρεια Νέφσκι της Μαριούπολης, μια νέα συνοικία κατοικιών η οποία οικοδομήθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, επισκέφθηκε μια οικογένεια στο σπίτι της, ανέφερε το Tass. «Ο αρχηγός του κράτους επιθεώρησε επίσης την ακτογραμμή της Μαριούπολης στην περιοχή του γιωτ κλαμπ, το κτίριο του θεάτρου, αξιομνημόνευτα μέρη της πόλης», μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Είναι η πρώτη φορά που ο ρώσος πρόεδρος προσεγγίζει την εμπόλεμη ζώνη. Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου μετέδωσε, μέσω ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων, εικόνες του Πούτιν να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο οδηγάει ο ίδιος, για μια ξενάγηση στην πόλη στο σκοτάδι, με οδηγό τον συνεπιβάτη του που παρουσιάζει τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της πόλης που μαρτύρησε. τα στρατεύματά του. Εντελώς τυχαία, στη μέση της νύχτας, σταματάει μπροστά σε μια κατοικία που χτίστηκε πρόσφατα στα ερείπια ενός κτηρίου. Οι κάτοικοι τον υποδέχονται με δυνατές χειραψίες και ευχαριστίες. «Σας ευχαριστώ για τη Νίκη! Προσευχόμαστε για εσάς!» λένε οι ντόπιοι, αποκαλώντας μάλιστα την περιοχή «γωνιά του παραδείσου».

Οι ουκρανικές αρχές χλεύασαν την επίσκεψη του Πούτιν, ότι αυτή έγινε νυχτιάτικα και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. «Οι εγκληματίες επιστρέφουν πάντα στον τόπο των εγκλημάτων τους… Ο δολοφόνος χιλιάδων οικογενειών της Μαριούπολης ήρθε για να θαυμάσει τα ερείπια της πόλης και τους τάφους της. Κυνισμός και έλλειψη τύψεων», δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαίλο Ποντόλιακ. «Ο διεθνής εγκληματίας Πούτιν επισκέφτηκε την κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης» τη νύχτα «μάλλον για να μην δει στο φως της ημέρας την πόλη που σκοτώθηκε από την « απελευθέρωσή » του», έγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Telegram.

Μοιραστείτε το άρθρο