Καταγγελία για τις αναίτιες προσαγωγές Σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου και αλληλέγγυων έξω από την υπό Κατάληψη Πρυτανεία

Καταγγελία απρόκλητης επίθεσης των δυνάμεων καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. και δολοφονικής επίθεσης γερανοφόρου οχήματος της αστυνομίας.

Τις τελευταίες 5 ημέρες έχουν γίνει αναίτιες προσαγωγές σε ανθρώπους που έχουν προσπαθήσει να δώσουν τρόφιμα, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης στους καταληψίες της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, ενώ από την Δευτέρα μέχρι και σήμερα η κατάληψη της Πρυτανείας βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας από υπεράριθμες αστυνομικές δυνάμεις θέτοντας ουσιαστικά τους ανθρώπους μέσα στο κτίριο του Πανεπιστημίου σε κατάσταση που θυμίζει ομηρία.
Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε και τη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης στους δρόμους μέσα από ξυλοδαρμούς, ρίψη χημικών και απρόκλητες επιθέσεις των ματ κατά των διαδηλωτών (με τραυματισμούς συν-σπουδαστών, συναδέλφων και μη) έχοντας προφανή στόχο να διαλύσουν την πορεία. Ο δε εμβολισμός γερανοφόρου οχήματος της αστυνομίας που ανέπτυξε ταχύτητα περνώντας μέσα από την διαδήλωση παρουσία ανθρώπων (με την ψευδή δικαιολογία ότι βρισκόταν εκεί για να ανασύρει το αυτοκίνητο της ασφάλειας της κας Γεροβασίλη ενώ το όχημά της είχε ήδη αποχωρήσει) αποτελεί ευθεία δολοφονική απόπειρα που επιβεβαιώνει το ότι από τύχη ζούμε.
Ταυτόχρονα το κράτος, μέσω των αστυνομικών δυνάμεων, καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην τροφή και εκφοβίζει όποιον/α προσπαθεί να περάσει έστω κοντά από την υπό κατάληψη Πρυτανεία. Συγκεκριμένα, την Τρίτη έγινε αναίτια και βίαιη προσαγωγή σε μέλος θιάσου του Εθνικού Θεάτρου ο οποίος ήταν στον δρόμο και μιλούσε στον δημόσιο χώρο με άνθρωπο της κατειλημμένης Πρυτανείας, ενώ την Τετάρτη έγινε προσαγωγή σε τρεις αλληλέγγυες που προσπάθησαν να δώσουν τρόφιμα στους καταληψίες.
Αυτή η κατάσταση οδήγησε την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Σπουδαστριών/Σπουδαστών της Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου να πάρει ομόφωνη απόφαση για να παραδώσει συλλογικά τρόφιμα στους καταληψίες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και σπουδαστές της Σχολής. Την απόφαση αυτή την συνυπέγραψε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού ΣΕΧΩΧΟ).
Ακολούθως, την Τετάρτη το βράδυ παρουσία δικηγόρων και αλληλέγγυου κόσμου ένα σώμα εκατό σπουδαστών, καλλιτεχνών και αλληλέγγυων προσπάθησε μέσω διαπραγμάτευσης των δικηγόρων να παραδώσει τα τρόφιμα στην είσοδο της Πρυτανείας, καθιστώντας σαφές ότι δεν σκοπεύει να μπει μέσα στο κτίριο παρά μόνο να διασχίσει τον αποκλεισμένο από τις αστυνομικές δυνάμεις δημόσιο χώρο της πλατείας της Πρυτανείας και να αφήσει τις τσάντες με τα τρόφιμα στην είσοδο του κτιρίου.
Παρότι οι δικηγόροι επικοινώνησαν επανειλημμένα με τους υπευθύνους της αστυνομίας και δια ζώσης και τηλεφωνικά μεταφέροντας ότι πρόκειται μάλιστα για απόφαση συλλογικών οργάνων και ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αφήσουμε ειρηνικά τα τρόφιμα και να αποχωρήσουμε, όλες οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν αρνητικές. Στη συνέχεια το σώμα των σπουδαστών και των καλλιτεχνών μαζί με τον αλληλέγγυο κόσμο προσπάθησε ειρηνικά να προχωρήσει προς την πλατεία με τα χέρια ψηλά και τονίζοντας ότι “Είμαστε άοπλοι, κρατάμε μόνο φαγητά”. Η απάντηση σε αυτό από τις δυνάμεις καταστολής ήταν ένας φραγμός από ΜΑΤ και ασπίδες που μας εκφόβιζε, μας τραμπούκιζε και μας τραβολογούσε καταλήγοντας μάλιστα σε προσαγωγές τεσσάρων σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου και ενός συναδέλφου μας μουσικού. Συνολικά δηλαδή πρόκειται για εννιά αναίτιες προσαγωγές με αποκορύφωμα τον άγριο ξυλοδαρμό και την προσαγωγή ανθρώπου που επίσης προσπάθησε να αφήσει φαγητά στους καταληψίες το Σάββατο 18/3 το μεσημέρι, παρά τις αντιδράσεις των παρευρισκόμενων..
Αναρωτιόμαστε πώς γίνεται το κράτος από την μια να μας καλεί σε επίσημες συναντήσεις ως θεσμικά όργανα (όπως στην συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την 15η Φεβρουαρίου) και από την άλλη να μας προσάγει επειδή κρατάμε καρβέλια με ψωμί σε δημόσιο χώρο;
Πώς είναι δυνατόν αυτό το θέμα να μην παίρνει την διάσταση που του αναλογεί από τα ΜΜΕ παρότι υπάρχει υπερπληθώρα οπτικοακουστικού υλικού από τις διαπραγματεύσεις και τις αναίτιες προσαγωγές; Θα αναλάβουν η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές τις ευθύνες που τους αναλογούν σχετικά με την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η σίτιση;
Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό και την πολιορκία της Κατειλημμένης Πρυτανείας αλλά και τον εκφοβισμό και τις προσαγωγές όλων των αλληλέγγυων ανθρώπων που προσπαθούν να μην αφήσουν τους καταληψίες να ζουν κάτω από την τρομοκρατία της αστυνομίας.
Καταγγέλλουμε την αστυνομική καταστολή και αυθαιρεσία στις απεργιακές κινητοποιήσεις που σκοπό έχει να καταστείλει την αντίσταση απέναντι στην εξαθλίωση που βιώνει όλη η κοινωνία μας.
Καταγγέλλουμε τον εκφοβισμό από το κράτος σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο, σε κάθε αγωνιζόμενη σπουδάστρια, σε κάθε αγωνιζόμενο εργαζόμενο, σε κάθε αγωνιζόμενη καλλιτέχνη.
Οι ευθύνες βαραίνουν την πολιτική ηγεσία αποκλειστικά. Πρόκειται για τακτικές εκφοβισμού και τρομοκράτησης μπροστά σε μια μαζική αντίδραση από κάθε μέτωπο της αγωνιζόμενης κοινωνίας η οποία φεύγει από τον έλεγχο του επιτελικού κράτους. Η απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να κάμψει την δυναμική και μαζικότατη παρουσία στο δρόμο και τις καταλήψεις πέφτει στο κενό. Η επίδειξη ισχύος και τρομοκρατίας δεν περνάει ούτε θα περάσει.
Απαιτούμε εισαγγελική παρέμβαση για το γεγονός του εμβολισμού και όχι προσχηματικές έρευνες που θα κρατήσουν την αλήθεια και το δίκαιο πάλι στο σκοτάδι.
Ο πανκαλλιτεχνικός και πανσπουδαστικός αγώνας που έχει αρχίσει εδώ και δυόμιση μήνες καθώς και ο κοινωνικός ξεσηκωμός που ξεκίνησε μετά την κρατική δολοφονία στα Τέμπη με τις τόσες δεκάδες νεκρούς γνωρίζουμε ότι κάνει το κράτος να φοβάται την μαζική αντίσταση και έτσι να γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό απέναντι μας.
Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε με πρόταγμα την αλληλεγγύη.
Στο δρόμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή, σε κάθε θέατρο και κατάληψη, σε κάθε εργασιακό χώρο.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ / ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ_ΣΕΧΩΧΟ

Περιστατικό με βίαιη προσαγωγή ατόμου από την ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθεια να παραδώσει φαγητό στα άτομα εντός της κατάληψης.
Μοιραστείτε το άρθρο