Συζητούν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και διαπραγματεύσεις… μακροπρόθεσμα

378Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Γαλλίας συζήτησαν τις… μακροπρόθεσμες προοπτικές ειρήνης στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι αποκλείει κάθε συνομιλία με τον Πούτιν πριν οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρήσουν από την Ουκρναία. Νέα δημοσιεύματα για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική εντοπίζουν ως δράστες… ιδιώτες Ουκρανούς.

Η εξέλιξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία, η συνέχιση της δυτικής υποστήριξης στο Κίεβο, αλλά και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ειρήνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Γαλλίας. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μπάϊντεν και Μακρόν «επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να προσφέρουν στην Ουκρανία την απαραίτητη στρατιωτική στήριξη, για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να αποτύχει η ρωσική επιθετικότητα».

Ο Μακρόν «αναφέρθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του στις προοπτικές για μια επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη μακροπρόθεσμα. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία», αναφέρει η γαλλική προεδρία χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Στόχος της γαλλικής διπλωματίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι να βρεθεί τελικά μια λύση στη σύγκρουση μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Το Παρίσι έχει δεχθεί συχνά επικρίσεις (κυρίως από την Ουκρανία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης) – που θεωρούν πρόωρο να γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, ο ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN είπε ότι δεν πρόκειται να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν έως ότου αυτός φύγει από την Ουκρανία.

Σε συνέχεια των διαφόρων δημοσιευμάτων τις τελευταίες μέρες σχετικά με τους δράστες των επιθέσεων και εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream, οι βρετανικοί Times γράφουν σήμερα ότι η Δύση γνωρίζει το όνομα του ανθρώπου που χρηματοδότησε την ανατίναξη των αγωγών στη Βαλτική και είναι ουκρανός πολίτης που δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση Ζελένσκι. Όπως επισημαίνει πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία, ο οποίος πλήρωσε με δικά του χρήματα το μίσθωμα της θαλαμηγού, την πρόσληψη επίλεκτων δυτών, τα πλαστά διαβατήρια και τις αγορές εκρηκτικών που είναι διαθέσιμα μόνο στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες αναφέρουν ότι το σαμποτάζ έφερε σε πέρας φιλοουκρανική ομάδα (New York Times), ενώ το γιοτ από το οποίο ξεκίνησε η επιχείρηση δολιοφθοράς των αγωγών είναι ιδιοκτησία εταιρείας που ανήκει σε δύο Ουκρανούς.

Πάντως το Κρεμλίνο σχολιάζει το γεγονός των ταυτόχρονων δημοσιευμάτων για τις εκρήξεις. Επί της ουσίας αμφισβητεί κατά πόσο οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς κρατική υποστήριξη. «Σχετικά με κάποιον ‘Δρ. Διάβολο’ που οργάνωσε αυτό, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η επιχείρηση αυτή θα μπορούσε να έρθει σε πέρας μόνο με καλά εκπαιδευμένες κρατικές υπηρεσίες και δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες στον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο μέτωπο των σφοδρών συγκρούσεων στην Μπαχμούτ του Ντονέτσκ, η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner έχει τον πλήρη έλεγχο του ανατολικού τμήματος της πόλης, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Γεβγένι Πριγκοζίν. Σε συνέντευξή του στο CNN ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι αν ο ρωσικός στρατός καταλάβει την Μπαχμούτ θα έχει «ελεύθερο τον δρόμο» για να προσπαθήσει να ελέγξει και άλλες πόλεις στο Ντονμπάς.

Η ανησυχία του Κιέβου ότι ο έλεγχος από τη Ρωσία του Μπαχμούτ θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω προώθηση των δυνάμεων της Μόσχας, φαίνεται πως είναι ακριβώς ο στόχος της ρωσικής πλευράς. Όπως δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν καθώς η κατάληψη του Μπαχμούτ είναι το «κλειδί» για την έναρξη περαιτέρω επιχειρήσεων βαθύτερα στη χώρα. Η Μπαχμούτ «είναι σημαντικός κόμβος (των γραμμών) άμυνας των ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς», σχολίασε, προσθέτοντας ότι: «Η κατάληψή της θα επιτρέψει να διεξαχθούν νέες επιθετικές επιχειρήσεις σε βάθος». Κατά τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Μπαχμούτ μπορεί να πέσει τις επόμενες μέρες.

Μοιραστείτε το άρθρο