Στήνουν «ειδικά δικαστήρια» για τους Ρώσους

374Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μη μπορώντας να αξιοποιήσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (που δεν αναγνωρίζουν οι… εμπλεκόμενοι), οι Ευρωπαίοι προχωρούν στη συγκρότηση ενός νέου Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης (ICPA) για συγκέντρωση στοιχείων προς μελλοντική εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου.

Οι Δυτικοί βλέπουν ότι δεν μπορούν να προσφύγουν προς εκδίκαση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των καταγγελλόμενων εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και αποφάσισαν να στήσουν… απομιμήσεις του. Έτσι, οι Ευρωπαίοι κινούνται προς συγκρότηση ενός νέου Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης (ICPA), στο οποίο καταλήγει η διάσκεψη στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. Σκοπός του είναι να ασφαλίσει τα τεκμήρια για μελλοντικές νομικές διαδικασίες, και θα εδρεύει στο κτίριο του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust) στη Χάγη.

Η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσουν για τα τρομερά εγκλήματα εναντίον της Ουκρανίας, ανέφερε σε βιντεομήνυμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη», είπε. Η ΕΕ πιστεύει επίσης πως πρέπει να υπάρξει ένα ξεχωριστό δικαστήριο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης που διέπραξε η Ρωσία, πρόσθεσε. Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ICC, το δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη χώρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως εκ τούτου, διάφορες άλλες επιλογές είναι υπό συζήτηση. Το ICPA είναι ένα πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να ασφαλίσει τα στοιχεία για μελλοντικές δίκες, ανέφερε η Επιτροπή.

Στη διάσκεψη «Μαζί για τη δικαιοσύνη», η οποία εστιάζει στο πώς η Ρωσία θα μπορούσε να λογοδοτήσει για την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συμμετέχει και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. «Χωρίς λογοδοσία, ελευθερία και δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη. Ο κατευνασμός ουδέποτε λειτούργησε», είπε.

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη διεθνή διάσκεψη στην Λβιβ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι τόνισε ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί όταν η ηγεσία του ρωσικού κράτους και του ρωσικού στρατού λογοδοτήσουν για τον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε «στην ευθύνη της Ρωσίας και της ηγεσίας της -προσωπική ευθύνη- για την επιθετικότητα και τον τρόμο σε βάρος της χώρας μας και του λαού μας». «Συγκεντρώνουμε τη μέγιστη στήριξη για ένα δικαστήριο για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας». «Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτύχει στο να τιμωρήσει τους ρώσους εγκληματίες πολέμου και ότι οι εθνικές μας αρχές επιβολής του νόμου και οι δικαστικές μας αρχές θα εξασφαλίσουν δίκαιες ποινές σε βάρος όλων των Ρώσων δολοφόνων και βασανιστών».

Μοιραστείτε το άρθρο