Ψήφισμα ενάντια στη δίωξη του Γιάννη Κούτρα

Καταγγέλουμε τη συνεχιζόμενη δίωξη του Γιάννη Κούτρα,γιατρό στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ από τη διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κ Καραμπελίδου Χριστίνα για την αντιρατσιστική του δράση.

Η κ. Καραμπελίδου επικαλείται την τηλεφωνική παρέμβαση στις 28/1/2020του τότε αντιπροέδρου της ΕΝΙΘ ενάντια στην απόφαση της διεθύντριας«κάθε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ να συνοδεύεται από αστυνομικούς προκειμένου να εισέλθει σε οποιαδήποτε καμπ προσφύγων». Ο Γιάννης Κούτρας ενεργώντας ως εκπρόσωπος της ΕΝΙΘ, ζήτησε το αυτονόητο,την παροχή φροντίδας υγείας σε όλους χωρίς διακρίσειςκαι την αντιμετώπιση των προσφύγων ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες. Αυτό αποτελεί και την επίσημη θέση των συνδικαλιστικών σωματείων στο χώρο της υγείας και όχι μόνο, που τάσονται ενάντια σε ρατσιστικούς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Γνωρίζουμε από τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα πρόχειρα ιατρεία των καμπς –που παραμένουν πρόχειρα εδώ και 7 χρόνια και, συνεχώς χειροτερεύουν- ότι, η πλειοψηφία των καμπς προσφύγων δεν διαθέτει ούτε τον ελάχιστο ιατρικό εξοπλισμό, ούτε απλό φορείο μεταφοράς.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση μας στο μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Γιάννη Κούτρα. Αυτονόητα συντασσόμαστε μαζί με τα πολλά άλλα συνδικαλιστικά σωματεία που στηρίζουν την πολιτική παρέμβαση στην οποία προχώρησε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ),συντάσσοντας καταγγελίακατά της τοπικής διοικήτριας του ΕΚΑΒ ζητώντας επίσημη απάντηση από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ.Αντί η διοικήτρια Θεσσαλονίκης του ΕΚΑΒ να απαντήσει στην καταγγελία της ΕΝΙΘ και να απολογηθείγια τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς επέλεξε την προσωπική δίωξη του Γιάννη Κούτρα. Προχώρησε σε καταρχήν συνεργασία με τον διοικητή του Ιπποκράτειου και κατόπιν σε πειθαρχική δίωξη με διενέργεια ΕΔΕ και πειθαρχικού για “ανάρμοστη συμπεριφορά” τον Μάιο του 2020, η οποία έπεσε στο κενό μετά από το κύμα αλληλεγγύης από  τα σωματεία εργαζομένων, πολιτικές οργανώσεις και συναδέλφους. Τώρα η κ Καραμπελίδου επανέρχεται, σχεδόν τρία χρόνια μετά, με αγωγή κατά του Γιάννη Κούτρα ζητώντας αποζημίωση 25.000 ευρώ για “ηθική βλάβη”!!!

Η συνεχιζόμενη δίωξη του Γιάννη Κούτρα είναι επίθεση στο συνδικαλισμό, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και το αντιρατσιστικό κίνημα. Πάει χέρι χέρι με τις δολοφονίες ρομά από αστυνομικούς, με τους πνιγμένους πρόσφυγες, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, τις διώξεις σε βάρος υγειονομικώνκαι την απόπειρα φίμωσης συνολικά του συνδικαλιστικού κινήματος από την κυβέρνηση των υποκλοπών, του σεξισμού και της καταστολής.

Καταγγέλουμε την απαράδεκτη αυτή δίωξη και ζητάμε την οριστική αθώωση του συναδέλφου Γιάννη Κούτρα

Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ

Μοιραστείτε το άρθρο