“Ρωσία κατά του δυτικού μονοπωλίου”, “ΗΠΑ στο πλευρό της Ουκρανίας”

372Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, λέει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Η Ρωσία θα εξαλείψει το δυτικό μονοπώλιο και θα ενισχύσει το ρόλο των αναδυόμενων οικονομιών, απαντάει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας είπε ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, οι οποίοι συναντήθηκαν (για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή)  «στο πόδι» (σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών) και για λιγότερο από δέκα λεπτά (σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών) στους διαδρόμους της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί. Ο Μπλίνκεν φέρεται να είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι η Ουάσινγκτον θα πιέσει για τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα που το Κίεβο αποφασίσει. Όπως ζήτησε την αναθεώρηση της «ανεύθυνης απόφασης» και επιστρέψει στη συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων New Start.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G20 δεν κατάφερε να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν ένεκα ακόμη μια φορά των διαφωνιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την Ρωσία και την Κίνα να αντιτίθενται στις επιδιώξεις των Δυτικών να καταδικάζεται η ρωσική εισβολή και να ζητείται η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. «Κάποιες δυτικές αντιπροσωπείες μετέτρεψαν την ατζέντα της συνόδου σε φάρσα, στην προσπάθειά τους να ρίξουν τις ευθύνες της οικονομικής αποτυχίας τους κυρίως στην Ρωσία», είπε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Προχώρησε δε επισημαίνοντας ότι: «Η Δύση κινούμενη από νεοαποικιακές συνήθειες και φιλοδοξίες θέλει να υποτάξει την παγκόσμια οικονομία στα συμφέροντά τους, προκαλώντας απορρύθμιση των διεθνών οικονομικών σχέσεων και μετατροπή τους σε όπλα, περιλαμβανομένων αυτών στην ενεργειακή σφαίρα». «Η Ρωσία είναι υπέρ της εξάλειψης του δυτικού μονοπωλίου και της αύξησης του ρόλου των αναπτυσσόμενων χωρών», με «την επέκταση του εμπορίου σε εθνικά νομίσματα και σχηματισμό ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών».

Ο ρώσος υπουργός είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στο ουκρανικό με τη μεσολάβηση της Ινδίας, η οποία επιδεικνύει υπευθυνότητα και παίρνει θέση «άξια μεγάλης δύναμης» σε σημαντικά ζητήματα. Η Μόσχα ποτέ δεν αρνήθηκε πρωτοβουλίες διαλόγου «που είναι σοβαρές. Αλλά δεν έχουμε δεί τέτοιες από τον περασμένο Μάρτιο».

Πάντως ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξαπέλυσε προειδοποιήσεις προς το ΝΑΤΟ πως αν ενισχύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, αυτό θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ διστάζει να παραδώσει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ή οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς είναι ότι «όποιος αποφασίσει την παράδοση (ή επισκευή) τέτοιου υλικού και όπλων, ξένοι μισθοφόροι και στρατιωτικοί εκπαιδευτές, θα πρέπει να θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, έγραψε στο Telegram.

Στις συγκρούσεις στα ανατολικά μέτωπα… Την εκκένωση της πόλης Κουπιάνσκ διέταξαν σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση. «Η υποχρεωτική απομάκρυνση των οικογενειών με παιδιά και των κατοίκων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στη μετακίνησή τους ξεκίνησε στην κοινότητα του Κουπιάνσκ, λόγω του συνεχούς βομβαρδισμού της από τις ρωσικές δυνάμεις», ανέφερε. Το Κουπιάνσκ απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Χάρκοβο και μετά τη ρωσική εισβολή πέρασε στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες τον έχασαν τον Σεπτέμβριο και τώρα επιχειρούν αντεπίθεση.

Σχετικά με την επίθεση ενόπλων μέσα στη νότια περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, ο ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα είπε ότι: «Η Ρωσία χτυπήθηκε από τρομοκρατική επίθεση από σαμποτέρ. Δεν θα καταφέρουν τίποτε. Θα τους συντρίψουμε».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB ανέφερε αρχικά ότι ο στρατός και η FSB προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν “μια ένοπλη ομάδα Ουκρανών εθνικιστών” που είχαν διασχίσει τα σύνορα. Ενώ αργότερα ότι η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ενώ έκανε λόγο για ανακάλυψη μεγάλου αριθμού εκρηκτικών μηχανισμών.

Σε δύο βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ένοπλοι άνδρες που αυτοαποκαλούνται “Σώμα Ρώσων Εθελοντών” δήλωσαν πως διέσχισαν τα σύνορα για να πολεμήσουν το “καταραμένο καθεστώς του Πούτιν και του Κρεμλίνου”. Χαρακτηρίζοντας τους εαυτούς τους Ρώσους “απελευθερωτές”, οι ένοπλοι κάλεσαν τους Ρώσους να πάρουν τα όπλα και να ξεσηκωθούν εναντίον των αρχών.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ έγραψε στο Twitter: “Η ιστορία για ουκρανική ομάδα σαμποτάζ στη ΡΟ (Ρωσική Ομοσπονδία) είναι κλασική σκόπιμη πρόκληση”. Η Ρωσία “θέλει να τρομάξει τον λαό της προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση σε μια άλλη χώρα και την αυξανόμενη φτώχεια έπειτα από έναν χρόνο πολέμου”.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο κοινοποιούσε πως οι ΗΠΑ δεν παρέχουν πληροφορίες στην Ουκρανία για στόχους εντός της Ρωσίας, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Μόσχα. «Δεν έχω καμία πληροφορία για το αν οι Ουκρανοί διεξάγουν ή όχι τέτοιους είδους επιχειρήσεις, σας παραπέμπω σε αυτούς», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ταξίαρχος Πατ Ράιντερ.

Μοιραστείτε το άρθρο