Κινητοποίηση στον ΕΛΚΕ του πανεπιστημίου Πατρών, Πέμπτη 2/3 στις 16:00, στην πρυτανεία

Σε συνέχεια της παρέμβασης που πραγματοποίησε το σωματείο μας στην σύγκλητο του πανεπιστημίου Πατρών κοινοποιώντας στα μέλη της τα αιτήματα μας σχετικά με το επικουρικό έργο, η επιτροπή ερευνών προχώρησε σε κατανομή κονδυλίου για την αποζημίωση του επικουρικού έργο κατά το εαρινό εξάμηνο. Στην υπ’ αριθμ. 850/14.02.2023 συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνών πιστώθηκαν 75.000 ευρώ και κατανεμήθηκαν στα τμήματα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία σύναψης συμβάσεων, υπό την μορφή ανταποδοτικών υποτροφιών.

Εκτιμούμε πως αυτή η κίνηση βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες που εντοπίζονται στα τμήματα, καθώς οι πραγματικές ώρες επικουρικού έργου στα περισσότερα τμήματα του πανεπιστήμιου υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσά που έχουν πιστωθεί σε αυτά. Την ίδια στιγμή προχωρούν κανονικά αναθέσεις επικουρικού έργου χωρίς να είναι δεδομένο ότι θα γίνουν συμβάσεις για όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες. Παράλληλα, επαναφέρεται το μοντέλο των (ανταποδοτικών) υποτροφιών αποκλείοντας εκατοντάδες συναδέλφους από την σύναψη σύμβασης εργασίας για το επικουρικό έργο.

Δεν θα ανεχθούμε ένα ακόμα «μπάλωμα» στην διαχρονική υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με την διαιώνιση του απλήρωτου επικουρικού έργου. Κινητοποιηθήκαμε έγκαιρα από το προηγούμενο εξάμηνο ζητώντας να υπάρχει πολυετές κονδύλι που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του επικουρικού έργου και να γίνουν συμβάσεις εργασίας για όλους-ες τους συναδέλφους-ισσες.

Ζητάμε εδώ και τώρα γενναία αύξηση του κονδυλίου του ΕΛΚΕ για το εαρινό εξάμηνο και την σύναψη συμβάσεων εργασίας για όλη τη διάρκεια της ανάθεσης, για όλους και όλες τους συναδέλφους. Να μην υπάρξει καμία ώρα του επικουρικού έργου απλήρωτη. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να κινητοποιηθούν στα τμήματα τους ζητώντας συμβάσεις για όλους και αύξηση των κατανεμημένων κονδυλίων. Τονίζουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε διακρίσεις μέσα στα τμήματα ανάμεσα σε αυτούς που θα πληρωθούν και σε συναδέλφους που θα διεξάγουν επικουρικό απλήρωτοι!

Καλούμε τις συνελεύσεις των τμημάτων και τη σύγκλητο να στηρίξει τα αιτήματα μας:

  • Καμία ανάθεση επικουρικού έργου χωρίς συμβάσεις εργασίας. Συμβάσεις εργασίας για όλο το χρονικό διάστημα διεξαγωγής του επικουρικού έργου σε κάθε εξάμηνο. Αύξηση του ωριαίου αντιμισθίου. Ούτε μία ώρα επικουρικού έργου απλήρωτη.
  • Τακτικό κονδύλι από το υπουργείο τριετούς διάρκειας που θα καλύπτει όλες τις πραγματικές ώρες επικουρικού έργου.
  • Οι συμβάσεις επικουρικού έργου να είναι συμβατές με οποιαδήποτε άλλη μορφή εργασίας των συναδέλφων-ισσων.
  • Ειδική μέριμνα για μέτρα προστασίας για συναδέλφους που εκτίθενται σε ανθυγιεινές συνθήκες, με ευθύνη του πανεπιστήμιου.
  • Κατάργηση υποχρεωτικών διατάξεων συμμετοχής στο επικουρικό έργο από τους κανονισμούς μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.
  • Μόνιμες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού όλων των θέσεων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και εργαστηριακών αναγκών.
  • Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας

Μοιραστείτε το άρθρο