Κίνα και Λευκορωσία ζητάνε κατάπαυση του πυρός

371Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κοινή δήλωση των προέδρων της Κίνας και της Λευκορωσίας για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις. Στην Ρωσία νέα μέτρα λογοκρισίας από τον Πούτιν. Στα μέτωπα οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μια ανάσα από το Μπαχμούτ.

Στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται ο σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλξάντερ Λουκασένκο και συναντήθηκε με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Σε κοινή δήλωσή τους οι δύο καλούν σε εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε να επιτευχθεί μιάς πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης.

Μια δήλωση που κρίνεται ως συγκατάθεση στο ειρηνευτικό σχέδιο που κατέθεσε η κινεζική ηγεσία στην επέτειο του ενός χρόνου πολέμου στην Ουκρανία και το οποίο η Μόσχα συζητάει, το Κίεβο είναι επιφυλακτικό, ενώ από τους Δυτικούς οι Αμερικανοί έσπευσαν να ταχθούν αρνητικά έως αποδοκιμαστικά για τις προθέσεις της Κίνας.

Στα μέτωπα των μαχών και ιδιαίτερα εκεί που επικεντρώνονται οι επιθέσεις των ρωσικών επιχειρήσεων στο Μπαχμούτ του Ντονέτσκ, ο ουκρανός πρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει ότι βρίσκονται υπό έλεγχο. Η δήλωση αυτή σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα προωθούνταν κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ.

Από την άλλη οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη η οποία έχει αναχθεί σε μήλον της έριδος ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές, που δίνουν συμβολικό χαρακτήρα στην κατάκτησή του από τους Ρώσους ή τη διατήρηση του ελέγχου από τους Ουκρανούς –και το οποίο είναι ήδη ισοπεδωμένο από τις σφοδρές μάχες που διεξάγονται.

Την ίδια ώρα στην Ρωσία, το καθεστώς του προέδρου Πούτιν επέβαλε ένα ακόμη μέτρο λογοκρισίας κατά όλων όσων έχουν διαφορετική άποψη για τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση έφερε μία ακόμη νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, με την οποία θα επιβάλλονται ποινές έως και 15 χρόνια φυλάκισης σε όσους δυσφημούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή τους εθελοντικούς στρατιωτικούς οργανισμούς (αναφερόμενη προφανώς στον ιδιωτικό μισθοφορικό στρατό της Wagner).

Μοιραστείτε το άρθρο