Εκφραστείτε, όλα είναι δεκτά… επίθεση δημοσιογράφου σε καρναβαλίστρια στην Ξάνθη

“Όλοι θέλουν να εκφραστούν και καλά κάνουν τα παιδιά. Είπαμε, ήμασταν πολύ καιρό χωρίς να μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, τη χαρά μας, οπότε όλα είναι δεκτά” αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσιογράφος σε ζωντανή μετάδοση, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε μία έμπρακτη απόδειξη των προαναφερθέντων… τραμπουκίζοντας κοπέλα που μέσα σε ένα κόντεξτ αυθόρμητου τρολαρίσματος αναφέρει το γνωστό σύνθημα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει ακουστεί αμέτρητες φορές πλέον στην τηλεόραση. Στο βίντεο, ολόκληρο το σκηνικό αυτούσιο, προκαλεί μία αντίδραση αμηχανίας και παγωμάρας. Τοποθετημένο ωστόσο στο πλαίσιο του γενικότερου ελέγχου των τηλεοπτικών καναλιών από την κυβέρνηση, προκαλεί σοβαρότατα ερωτήματα.

Παρά την απολύτως αποτυχημένη επικοινωνιακή τακτική να παρουσιαστεί ο Μητσοτάκης ως ένας κουλ πρωθυπουργός που αυτοσαρκάζεται και τα λέει με τη νεολαία… ενώ ταυτόχρονα μιλάμε για την κυβέρνηση της απόλυτα βίαιης καταστολής, της φτωχοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων και των αμέτρητων σκανδάλων, είναι φανερή η ενόχληση που προκαλείται από τις αντιδράσεις του κόσμου σε ζωντανές μεταδόσεις, ακόμη και σε πολιτικοποιημένα σχόλια τα οποία έχουν αντικυβερνητική χροιά.

Τα δύο ερωτήματα που προκύπτουν από τη χυδαία αυτή πράξη του δημοσιογράφου είναι τα εξής: Είναι προσωπική αυθόρμητη αντίδραση γιατί θίχτηκε πολιτικά και “ιδεολογικά” από αυτή τη γνωστή ατάκα; ή είναι τόσο μεγάλος ο βαθμός εκφοβισμού των δημοσιογράφων και των τεχνικών από τις διοικήσεις στις περιπτώσεις που δεν θα προλάβουν να κόψουν τον ήχο ή να απομακρυνθούν όταν υπάρχει “εμφανής απειλή” να ακουστεί ζωντανά ακόμη και οτιδήποτε έχει πολιτική κριτική και όχι τέτοια συνθήματα αποκλειστικά;

Για το επίπεδο του ελέγχου των μέσων και πόσω μάλλον αυτών που πέρασαν στον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι δεδομένη η απολυταρχική στάση των διοικήσεων και οι τιμωρητικές πρακτικές σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην απόλυτα ελεγχόμενη γραμμή των ΜΜΕ. Ταυτόχρονα η πλειοψηφία των εργαζόμενων που μεταδίδει σε ζωντανή μετάδοση ή από τα στούντιο είναι δεδομένο ότι έχει περάσει τα τεστ αφοσίωσης στην κυβέρνηση. Όσον αφορά την κοινωνία αποτελεί ένα παράδειγμα, ότι στο επίπεδο της τηλεόρασης, σου απαγορεύεται ρητά να εκφράσεις οργή, δυσφορία ή κριτική εναντίον της κυβέρνησης.

Του Θάνου Λ.

Μοιραστείτε το άρθρο