Η συνεχιζόμενη τραγωδία των θανάτων μεταναστ(ρι)ών

Από τη σελίδα του Ιάσωνας Θηλυκός

«Είναι απαράδεκτο η μόνη οδός πρόσβασης στην Ευρώπη να είναι μέσω θαλάσσης. Η απουσία ευρωπαϊκών αποστολών έρευνας και διάσωσης είναι ένα έγκλημα που επαναλαμβάνεται καθημερινά».
Η τραγωδία του Κρότωνα είναι «το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών» γιατί «το να μην βοηθάς, είναι έγκλημα». Η φωνή των ΜΚΟ υψώνεται μετά τον θάνατο 63 μεταναστών – αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός αυτή τη στιγμή, που περιλαμβάνει και 14 παιδιά ανάμεσα στα θύματα – εξαιτίας του ναυάγιου ενός καϊκιού που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στα ανοιχτά του Steccato di Cutro. . Κριτικές που, σε κάθε περίπτωση, αφορούν την Ιταλία αλλά και την Ευρώπη.
Ο Andrea Iacomini, εκπρόσωπος της Unicef ​​Ιταλίας δεν δέχεται κλισέ όπως «ποτέ ξανά»:
«Οι εικόνες αυτών των σωμάτων και αυτών των γυναικών μας παραπέμπουν στον Aylan και σε όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ο προσωπικός μου πόνος σήμερα είναι μια πρόσκληση να μην διχάζουμε άλλο. Δεν είναι πια η ώρα της αδιαφορίας. Η πολιτική πρέπει να κάνει ένα ποιοτικό άλμα. […] ελπίζουμε οι δεσμεύσεις που ακούμε αυτές τις στιγμές, που υπαγορεύονται από τον πόνο, να συνεχιστούν γιατί αλλιώς αύριο το πρωί υπάρχει ο κίνδυνος όλα αυτά να επιστρέψουν στην αδιαφορία.
Το ερώτημα που κάνω στον εαυτό μου είναι: έπρεπε πάλι να δούμε πτώματα νεκρών παιδιών και νεκρών μητέρων για να αγανακτήσουμε;
Δεν ήταν αρκετό αυτό με τον Aylan;».
Η Sea Watch, η γερμανική μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην κεντρική Μεσόγειο, μεσω του tweeter στέλνει τη «λύπη και την απογοήτευσή» της και παρατηρεί:
«Είναι απαράδεκτο η μόνη οδός πρόσβασης στην Ευρώπη να είναι μέσω θαλάσσης. Η απουσία ευρωπαϊκών αποστολών έρευνας και διάσωσης είναι ένα έγκλημα που επαναλαμβάνεται καθημερινά».
Για τον Sergio Di Dato, επικεφαλής του πρότζεκτ “People on the Move” (Γιατροί Χωρίς Σύνορα), το ναυάγιο «είναι μια γροθιά στο στομάχι, δεν υπάρχουν άλλα λόγια: άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν ασταμάτητα στη Μεσόγειο λόγω ζοφερής έλλειψης ικανότητας διάσωσης. Λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τις ιταλικές ακτές, όταν ο στόχος ήταν μπροστά στα μάτια τους, πνίγηκε το μέλλον δεκάδων ανθρώπων που αναζητούσαν μια πιο ασφαλή ζωή στην Ευρώπη. Είναι ανθρωπίνως απαράδεκτο και ακατανόητο γιατί είμαστε πάντα εδώ για να γινόμαστε μάρτυρες τραγωδιών που μπορούν να αποφευχθούν». Μεταξύ άλλων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις πρώτες ψυχολογικές βοήθειες στους επιζώντες.
Βαρύ το κατηγορητήριο της Έκτακτης Ανάγκης: «Το δράμα του Κρότωνα είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που εμποδίζουν νόμιμες και ασφαλείς διαδρομές πρόσβασης στην Ευρώπη. Με την “Life Support”(Υποστήριξη Ζωής) θα συνεχίσουμε να κάνουμε το έργο μας, για να βοηθήσουμε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να σώσουμε ζωές, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι η Ιταλία και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν την οργάνωση των αποστολών έρευνας και διάσωσης, να εμπλακούν σε μια μεταρρύθμιση του συστήματος πρόσβασης, ασύλου και υποδοχής και στη δημιουργία ανοιχτών νόμιμων τρόπων εισόδου για όσους αναζητούν μια ευκαιρία».
Ο Filippo Ungaro, διευθυντής επικοινωνίας της Save the Children Ιταλίας, επικρίνει τις ιταλικές και ευρωπαϊκές πολιτικές: «Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε να θρηνούμε για τον άδικο θάνατο όσων αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον που ξεφεύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια. Ενώ η πολιτική, στην Ιταλία και την Ευρώπη, πιστεύει ότι μπορεί να το λύσει με τείχη και περιορισμούς για τις ΜΚΟ».
Σε σημείωμά της, η ΜΚΟ “Mediterranea Saving Humans” που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει «προπαγάνδα στα κλειστά σύνορα», αμφισβητεί τον Υπουργό Εσωτερικών: «Ο Piantedosi επιμένει στην προεκλογική εκστρατεία: πρέπει να «μπλοκάρουμε τις αποχωρήσεις». Αλλά οι μόνες αναχωρήσεις που έχει μπλοκάρει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής είναι αυτές πλοίων διάσωσης πολιτών. Η πρωθυπουργός Μελόνι κάνει λόγο για «ευθύνες των διακινητών». Αλλά η παράνομη διακίνηση υπάρχει μόνο επειδή δεν υπάρχουν νόμιμοι δίαυλοι εισόδου στην Ευρώπη».
«Αυτή η πολλοστή τραγωδία – συνεχίζει το σημείωμα – μας γεμίζει πόνο, αλλά δεν θα μας εμποδίσει, στο όνομα αυτών των θυμάτων και όλων των θυμάτων, να ερευνήσουμε και να θέσουμε τα ερωτήματα. Πάνω από 18.000 άνθρωποι αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλαβρίας του Ιονίου Πελάγους το 2022, αυτή είναι μια από τις πιο πολυταξιδεμένες διαδρομές: η ακτοφυλακή μας και η Guardia di Finanza που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την περιοχή έχουν εξοπλιστεί με επαρκή μέσα και άνδρες για να προστατεύσουν τις ζωές των ανθρώπων που έρχονται. Τι περιμένετε ακόμα για να βάλετε στη θάλασσα εδώ, καθώς και στην κεντρική Μεσόγειο, μια νέα ειδική ιταλική και ευρωπαϊκή θεσμική αποστολή έρευνας και διάσωσης;» ρωτά το Mediterranea Saving Humans στο σημείωμα.
Ειδικότερα, η ΜΚΟ διερωτάται: «Πότε έλαβαν οι αρμόδιες αρχές ειδοποίηση ​​για αυτό το σκάφος που κινδύνευε μερικά μίλια από τις ιταλικές ακτές; Εκτός από την από αέρος παρατήρηση με το αεροσκάφος “Eagle 1” που πέταξε πάνω από το σκάφος γύρω στις 22.30 χθες, ποια μέτρα έχει λάβει η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, η οποία βρίσκεται επίσης στην περιοχή με περιπολικό της ρουμανικής συνοριακής αστυνομίας; Πού βρισκόταν, το βράδυ πριν το ναυάγιο, αυτό το περιπολικό σκάφος το οποίο φαινόταν να κινείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του λιμανιού του Crotone και της Roccella Ionica; Λήφθηκαν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωση αυτών των ανθρώπων που κινδύνευε η ζωή τους, σε μια θάλασσα όπου οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονταν ραγδαία;

Μοιραστείτε το άρθρο