ΗΠΑ και Ρωσία ερίζουν για το κινεζικό σχέδιο

369Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ουάσιγκτον δεν βλέπει το Πεκίνο ως «έντιμο συνομιλητή». Η Μόσχα εξετάζει το κινεζικό σχέδιο και μέχρι τότε «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται». Ο Ζελένσκι πιστεύει σε… δολοφονία του Πούτιν και ο Μεντβέντεφ προβλέπει… «Αποκάλυψη».

Οι Αμερικανοί έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αμφισβητήσουν το σχέδιο που δημοσιοποίησε το Πεκίνο σχετικά με ένα πλαίσιο ειρηνευτικών συνομιλιών προς ένα τερματισμό του πολέμου και εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Βλέπουν ένα παράγοντα στο ρωσικό πλευρό, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις για την Κίνα. «Πρόκειται για οτιδήποτε άλλο εκτός από έναν έντιμο μεσολαβητή», δήλωσε.

Η Ρωσία από την πλευρά της εμφανίζεται δεκτική στο να το συζητήσει. Σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αξίζουν προσοχής οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να φέρουν πιο κοντά την ειρήνη. «Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο σχέδιο των Κινέζων φίλων μας. Φυσικά, οι λεπτομέρειες πρέπει να αναλυθούν επιμελώς λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των διαφορετικών πλευρών. Αυτή είναι μια πολύ μακρά και έντονη διαδικασία»… «Προς το παρόν, δεν βλέπουμε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε αυτή η υπόθεση να μπορεί να πάρει έναν ειρηνικό δρόμο». «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται».

Στην Κίνα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε ότι η χώρα της ανέκαθεν διατηρούσε διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. «Το βασικό είναι να ζητάμε ειρήνη και να προωθούμε τον διάλογο και μια πολιτική λύση στην κρίση. Ανέκαθεν διατηρούσαμε επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας», δήλωσε η Μάο.

Ο πόλεμος γεννά παραφροσύνη στην οποία εξέχουσα θέση έχουν οι ηγέτες. Στην Ρωσία ο πρώην πρόεδρος και σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι γνωστός για τις ακραίες δηλώσεις του. Σήμερα ξαναχτύπησε είπε ότι: «Φυσικά, η εισροή όπλων μπορεί να συνεχιστεί… και να αποτρέψει την όποια πιθανότητα αναβίωσης των διαπραγματεύσεων».«Οι εχθροί μας κάνουν ακριβώς αυτό, δεν θέλουν να καταλάβουν ότι οι στόχοι τους θα οδηγήσουν οπωσδήποτε σε απόλυτο φιάσκο. Απώλειες για όλους. Κατάρρευση. Αποκάλυψη. Όπου ξεχνάς για αιώνες την προηγούμενη ζωή σου ωσότου τα ερείπια πάψουν να εκπέμπουν ραδιενέργεια».

Στην Ουκρανία πάλι ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι βλέπει… δολοφονία του Πούτιν. Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ Year του του δημοσιογράφου Ντμίτρο Κομαρόφ, είπε ότι: «Θα υπάρξει σίγουρα μια στιγμή που η ευθραυστότητα του καθεστώτος του Πούτιν θα γίνει αισθητή στη Ρωσία. Τότε τα σαρκοφάγα θα φάνε το σαρκοφάγο. Είναι πολύ σημαντικό και θα χρειαστούν έναν λόγο για να το δικαιολογήσουν. Θα θυμηθούν τα λόγια του Κομαρόφ, του Ζελένσκι… Θα θυμηθούν. Θα βρουν έναν λόγο να σκοτώσουν τον δολοφόνο. Θα λειτουργήσει; Ναι. Πότε; Δεν ξέρω».

Στο πεδίο των συγκρούσεων… Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις τους στις περιοχές Μπιλοχορίβκα, Σβατόρε-Κουπιάνσκ και Κρεμίνα στην ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ. Ενώ στο Μπαχμούτ του Ντονέτσκ, όπως είπε ο ο ουκρανός πρόεδρος, «η κατάσταση γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη». «Ο εχθρός καταστρέφει αδιάκοπα οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των θέσεων μας για οχύρωση και άμυνα. Οι στρατιώτες μας που υπερασπίζονται την περιοχή γύρω από την Μπαχμούτ είναι αληθινοί ήρωες».

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν το ηλεκτρονικό κέντρο πληροφοριών του ουκρανικού στρατού στο Μπροβαρί του Κιέβου, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού Ιγκόρ Κονασένκο.

Μοιραστείτε το άρθρο