Οι ΗΠΑ απειλούν την Κίνα αν ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας

368Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στο συγκρουσιακό κλίμα των ιμπεριαλιστικών-καπιταλιστικών στρατοπέδων… Οι Αμερικανοί προειδοποιούν τους Κινέζους αν προμηθεύσουν με όπλα τους Ρώσους. Έχουν στόχο να διαλύσουν την Ρωσική Ομοσπονδία, λέει ο Πούτιν. Το Κίεβο κοινοποιεί ότι ετοιμάζει αντεπίθεση την άνοιξη, περιμένοντας τα νέα όπλα από τους Δυτικούς.

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να απευθύνονται στην Κίνα και να την προειδοποιούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία κίνησή της να προμηθεύσει με όπλα την Ρωσία. Τώρα προχωρούν και σε απειλές επισείοντας το κόστος που θα έχει γι αυτήν αν ταχθεί με τη ρωσική πλευρά. «Το Πεκίνο θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει, αν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια. Κι αν ακολουθήσει αυτήν την οδό, αυτό θα συνοδευθεί από πραγματικό κόστος για την Κίνα», προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος σε πιθανή αποστολή όπλων στην Ρωσία.

Στις ΗΠΑ πληθαίνουν και καθημερινές είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων για το ενδεχόμενο αποστολής κινεζικών όπλων στην Ρωσία. Σειρά είχε σήμερα ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος είπε ότι: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κινεζική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής θανατηφόρου εξοπλισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη και δεν έχουμε στοιχεία για τρέχουσες αποστολές όπλων» προς την Ρωσία, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπερνς. Ενώ ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚόλ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν στοιχεία ότι επιθετικά drones περιλαμβάνονται στα όπλα που η Κίνα έχει εξετάσει να στείλει στην Ρωσία.

Κι όλη αυτή η φιλολογία έρχεται την ώρα που το Πεκίνο παρενέβη στην ουκρανική σύγκρουση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία και καταθέτοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο, στο οποίο η Ουάσινγκτον έσπευσε να ταχθεί αρνητικά. Μια αμφίσημη δήλωση έκανε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους ο οποίος δήλωσε: «Όταν ακούω πληροφορίες -και δεν γνωρίζω αν είναι αληθινές- σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα σχεδιάζει να προμηθεύσει με drones καμικάζι την Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει ειρηνευτικό σχέδιο, τότε προτείνω να κρίνουμε την Κίνα από τις πράξεις και όχι από τα λόγια της».

Στην άλλη πλευρά, επίσης συνεχίζονται οι αναφορές της ρωσικής ηγεσίας για τις απειλές στην ύπαρξή της από τους Δυτικούς. Σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να εξολοθρεύσει τη Ρωσία λέγοντας ότι: «Έχουν έναν στόχο: να διαλύσουν την πρώην Σοβιετική Ένωση και το θεμελιώδες τμήμα της -τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Προχώρησε δε επισημαίνοντας ότι: «Στις σημερινές συνθήκες, όταν όλες οι εξέχουσες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι ο βασικός τους στόχος είναι να μας προκαλέσουν στρατηγική ήττα, ούτως ώστε ο λαός μας να υποφέρει, όπως λένε, πώς μπορούμε να αγνοήσουμε τις πυρηνικές τους δυνατότητες υπό αυτές τις συνθήκες». Ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι: «Στέλνουν όπλα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Αυτό συνιστά πραγματικά συμμετοχή. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχουν, αν και εμμέσως, στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου».

Πάντως, κατά τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι θα κερδίσει μια τελική νίκη με πόλεμο φθοράς, αρνούμενος να εξετάσει οποιαδήποτε άλλη επιλογή. «Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι ο Πούτιν είναι απολύτως αποφασισμένος» και έχει «υπερβολική αυτοπεποίθηση για την ικανότητά του να εξαντλήσει την Ουκρανία».

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί εμφανίζονται αποφασισμένοι, ενισχυμένοι και από τη μεγάλη στρατιωτική συνδρομή από τους Δυτικούς. Κατά τον υπαρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας Βαντίμ Σκιμπίτσκι, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι έτοιμες να εξαπολύσουν αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών, που έχουν καταλάβει αχανείς τομείς -περίπου το 20%- της ουκρανικής επικράτειας μέσα στην άνοιξη.

Η ακριβής χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η αντεπίθεση, δηλώνει, θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, ιδίως από τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση, καθώς αυτά διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να αμυνθεί. Είπε δε ότι: «Προσπαθούμε να βάλουμε σφήνα στο ρωσικό μέτωπο στον νότο -μεταξύ της Κριμαίας και της ρωσικής ενδοχώρας».

Ο ίδιος επανέλαβε πως ο στόχος του Κιέβου παραμένει η απελευθέρωση όλης της κατεχόμενης επικράτειας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014. «Θα σταματήσουμε μόνο όταν πάρουμε ολόκληρη τη χώρα μας πίσω, με βάση τα σύνορα του 1991», λέει. «Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τη Ρωσία και προς τη διεθνή κοινότητα».

Μοιραστείτε το άρθρο