Κινεζικό σχέδιο μεσολάβησης – παρέμβασης στον ένα χρόνο του πολέμου

360Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Πεκίνο διαμηνύει σεβασμό στην κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά και την ασφάλεια της Ρωσίας. Ενίσχυση του Κιέβου και ήττα της Μόσχας, το σχέδιο των Δυτικών. Όχι στη συντριβή της Ρωσίας, υποστηρίζει το Παρίσι. Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, επιχειρηματικό φόρουμ της βιομηχανίας όπλων.

Το Πεκίνο γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μεσολαβήσει στην ουκρανική σύγκρουση και να προωθήσει μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, την οποία θα ανακοινώσει στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου. Αυτό γνωστοποίησε ο κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 150 ηγέτες, κυβερνητικά στελέχη, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, στελέχη του στρτατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.

Για την πρωτοβουλία αυτή έχει ενημερωθεί η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Όπως είπε, το ειρηνευτικό σχέδιο θα υπογραμμίζει την ανάγκη του σεβασμού των αρχών της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του Χάρτη του ΟΗΕ. Αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας της Ρωσίας. Η κίνηση αυτή της κινεζικής ηγεσίας εκτιμάται ότι αντανακλά και τα αισθήματα του παγκόσμιου νότου.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, επικεφαλής του γραφείου εξωτερικής πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, γνωστοποίησε την πρωτοβουλία που πρόκειται να αναλάβει μέσα σε μία διάσκεψη η οποία επικέντρωσε στον πόλεμο στην Ουκρανία, το στόχο να ηττηθεί η Ρωσία και να ενισχυθεί η Ουκρανία μέχρι την τελική νίκη. Αν και αυτό το τελευταίο όλο και περισσότεροι στη Δύση δεν το βλέπουν εφικτό.

Αναφερόμενη στο κινεζικό σχέδιο η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «καλό» στοιχείο. Ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον κινέζο κορυφαίο διπλωμάτη, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε στο Πεκίνο ότι δεν πρέπει να δώσει όπλα στη Ρωσία και να παραβιάσει τις κυρώσεις, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «σοβαρό πρόβλημα». «Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι από τα δύο, αλλά προωθεί τη ρωσική προπαγάνδα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο δε ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επιφυλάχθηκε να σχολιάσει το κινεζικό σχέδιο όταν αυτό θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Τα ευρωατλαντικά γεράκια οργιάζουν σε προθέσεις ενίσχυσης παντί τρόπω του Κιέβου και δηλώνουν έτοιμοι για μία παρατεταμένη σύγκρουση και έναν μακροχρόνιο πόλεμο. Να δοθεί στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επικρατήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία ζήτησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να νικήσει η Μόσχα. «Αν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία, το μήνυμα για εκείνον και για άλλους αυταρχικούς ηγέτες θα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν».

Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε με νέες επενδύσεις να στηριχθεί και η αμυντική βιομηχανία προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες δεσμεύθηκε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν. Τόνισε δε πως η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της και στην βιομηχανία εξοπλισμών.

Έκκληση απηύθυναν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, προς όλους όσοι διαθέτουν άρματα μάχης και πυρομαχικά, να τα προσφέρουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Δεν υπάρχει ουδετερότητα, παρακαλώ επιλέξτε πλευρά», είπε χαρακτηριστικά η Μπέρμποκ.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ξεκαθάρισε από την πλευρά της Ουκρανίας ότι νίκη για τη χώρα του σημαίνει σε πρώτη φάση αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και σε επόμενο χρόνο καταβολή αποζημιώσεων, λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και τελικά αλλαγή της Ρωσίας. «Ειρήνη και σταθερότητα θα υπάρξει μόνο όταν η Ρωσία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας μέχρι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «κυρώσεις, όπλα, χρήματα» και η προσήλωση των συμμάχων στη νίκη της Ουκρανίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την τοποθέτησή του στη Διάσκεψη του Μονάχου, έσπευσε να οριοθετήσει το πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται και προλαβαίνοντας τους πλέον ακραίους ανατολικοευρωπαίους. «Θέλω την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία και θέλω η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όμως είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος αυτό δεν θα γίνει με στρατιωτικά μέσα», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης (Journal du Dimanche, Figaro, France Inter). «Δεν πιστεύω, όπως ορισμένοι, ότι πρέπει να αφανίσουμε πλήρως την Ρωσία, να της επιτεθούμε στο έδαφός της. Αυτοί οι παρατηρητές θέλουν πάνω απ’ όλα να συντρίψουν την Ρωσία. Αυτή δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ η θέση της Γαλλίας», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι «καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να υπερισχύσει, ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία». «Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η Ουκρανία να διεξάγει μια στρατιωτική επίθεση που θα διασπάσει το ρωσικό μέτωπο ώστε να πυροδοτηθεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις».

Μοιραστείτε το άρθρο