Πορεία αλληλεγγύης και στήριξης στη ΒΙΟ.ΜΕ, Σάββατο 18/2 στις 12:00 στα Προπύλαια

Συνεχείς κινητοποιήσεις και δράσεις υπεράσπισης της ΒΙΟ.ΜΕ, του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη. Η ΒΙΟ.ΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά. Πορεία αλληλεγγύης και στήριξης στην Αθήνα.



Συναδέλφισσες/οι Το σωματείο μας δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους/ες της ΒΙΟΜΕ. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις τους, υπερασπιζόμενοι το μοναδικό παράδειγμα αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου πανελλαδικά. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ Καλούμε στην κινητοποίηση υπεράσπισης της ΒΙΟΜΕ το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια (Πλατεία Κλαυθμώνος)

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)


Στήριξη στο κάλεσμα της ΒΙΟΜΕ για πορεία.Νίκη στον αγώνα των εργατών/τριών της ΒΙΟΜΕΕνάντια στις ορέξεις Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.κράτους και κεφαλαίου, εργολάβων και εταιρειών, η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών(ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ)

 

 

 


Ξεπουλήθηκε σε fund με έδρα την Νότια Αφρική, το οικόπεδο 140 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, για μόλις 9 εκατομμύρια ευρώ ενώ η πραγματική του αξία είχε υπολογιστεί σε πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ -το οποίο εγκατέλειψε η εργοδοσία (η γνωστή οικογένεια Φιλίππου) – απλήρωτοι από το 2011 και σε επίσχεση εργασίας, έχουν καταλάβει τον χώρο εργασίας εδώ και 10 χρόνια. Από τις 12/2/2013 ξεκίνησαν την παραγωγή κάτω από εργατικό έλεγχο και αυτοδιαχείριση, ενώ όλες οι αποφάσεις για τη λειτουργία του εργοστασίου λαμβάνονται μέσα από τη γενική συνέλευσή τους.

Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), στα δέκα χρόνια που λειτουργεί το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση, σκοπό είχαν να διαλύσουν αυτή την προσπάθεια και να πουλήσουν όσο όσο το οικόπεδο ιδιοκτησίας Φίλκεραμ Τζόνσον. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της επίθεσης προς τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, ήταν οι επιθέσεις των ΜΑΤ, οι διακοπές ρεύματος, πολλές προσπάθειες για πλειστηριασμό κ.α.

Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπερασπίσουμε τον αγώνα τον εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ.

Όλη η προπαγάνδα των α(χ)ρίστων της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί «ανάπτυξης» διαψεύστηκε παταγωδώς. Βρισκόμαστε σε μια κρίση χειρότερη από τις προηγούμενες. Αστικά επιτελεία, ΕΕ και ΜΜΕ ρίχνουν τις ευθύνες στον «πόλεμο του Πούτιν», ώστε να συγκαλύψουν την αποτυχία του καπιταλιστικού συστήματος. Όμως η κρίση είχε εμφανιστεί πριν τον πόλεμο: οξύνθηκε από την πανδημία και την ανικανότητα της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει, καθώς εξαπολύει μια ακραία ταξική επίθεση στους εργαζόμενους, την νεολαία και τα λαϊκά στρώματα. Ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, λουκέτα, όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων για να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Η μόνη και πραγματική λύση, δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Με βασικά μας όπλα την αυτοοργάνωση, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, με επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, να τελειώσουμε μια και καλή με όλους αυτούς που τόσα χρόνια πλουτίζουν πάνω στις πλάτες μας. Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβερνήσεις και αφεντικά.

  • Εθνικοποίηση των εργοστασίων που κλείνουν, με Εργατικό Έλεγχο, χωρίς αποζημίωση και με δήμευση των περιουσιών αυτών που τις εγκαταλείπουν.
  • Αλληλεγγύη και στήριξη στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα των εργατών της ΒΙΟΜΕ για τη νίκη του δίκαιου αγώνα τους.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων


Η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει όσο ποτέ. Η δικαστική εξουσία και το κεφάλαιο ξεπούλησαν στα μουλωχτά το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο σε ένα φαντ.

Οι εργάτες της δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παράγουν στο εργοστάσιο, ακόμα και αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα MAT, γιατί είναι κομμάτι της ζωής τους. Γιατί νιώθουν να το χρωστούν, όπως γράφουν και οι ίδιοι:

“στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Που ήρθατε στο εργοστάσιο, που τιμήσατε τη δουλειά μας αποκτώντας τα προϊόντα των κόπων μας. Που φωνάξατε μαζί μας στις διαδηλώσεις. Που σιγοτραγουδήσατε σε κάποια συναυλία στο κατειλημμένο εργοστάσιο. Που σταθήκαμε ώμο με ώμο απέναντι απ’ την αστυνομία”.

Το συνεργατικό εργοστάσιο δημιουργήθηκε το 2013 ύστερα από κατάληψη που έκαναν στον χώρο εργασίας τους οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. ΑΕ, εταιρείας δομικών υλικών θυγατρική της Philkeram Johnson. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην κατάληψη του εργοστασίου μετά από τη χρεοκοπία της επιχείρησης που τους άφησε πολλούς μήνες απλήρωτους, χρήματα που εώς σήμερα δεν έχουν λάβει. Η χρεοκοπία προέκυψε ύστερα από εσκεμμένες ενέργειες της μητρικής εταιρείας.

Η ΒΙΟ.ΜΕ. είναι σήμερα το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα που προέκυψε μέσα από εργατικό αγώνα και αποτελεί σημαντικό κόμβο για τους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δείχνοντας ότι υπάρχει και ο δρόμος της αυτοδιαχείρισης απέναντι στην εκμετάλλευση, την απληρωσιά, την απόλυση και την φτώχεια.

Από τότε η ΒΙΟ.ΜΕ. άλλαξε τρόπο λειτουργίας και αντικείμενο και μέχρι σήμερα παράγει και εμπορεύεται οικιακά και επαγγελματικά καθαριστικά και σαπούνια μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, αυτοδιαχείριση της παραγωγής και δίκαιο & αλληλέγγυο εμπόριο. Παράλληλα αποτελεί ενεργό κομμάτι των κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα παρέχοντας αλληλοβοήθεια στην πράξη, φιλοξενώντας συναυλίες αλληλεγγύης και φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Συνεργατισμού Coopenair Festival καθώς και συμμετέχοντας στους εργατικούς αγώνες.

Είναι υπόθεση όλων μας να σταθούμε δίπλα τους και να υπερασπιστούμε αυτό το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης. Να παραμείνει το εργοστάσιο στα χέρια των εργαζομένων. Εμείς σαν συνεργατικό εγχείρημα δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε όλους και όλες να συμπαρασταθούν σε αυτόν τον αγώνα, στηρίζοντας την παραγωγή μέσα από το eshop της ΒΙΟ.ΜΕ (viomecoop.com), αλλά ακόμα περισσότερο συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις με πρώτο σταθμό για την Αθήνα το Σάββατο 18/2 στις 12:00 στην πλατεία Κοραή (Πανεπιστημίου – Προπύλαια).

Αναμέτρηση


Με την αγορά του οικοπέδου που βρίσκεται η ΒΙΟΜΕ από ξένα funds, η απειλή εκκένωσης του μοναδικού αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στον Ελλαδικό είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η αλληλεγγύη μας θα πρέπει να είναι αυτονόητη!

Δέκα χρόνια μετά την κατάληψη και την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου από τους ίδιους τους εργάτες, η ΒΙΟΜΕ είναι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο παράδειγμα εργατικής χειραφέτησης που ανέδειξαν τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης, αναρτήσαμε πανό στο πάρκο του Αγίου Νικολάου στην Ηλιούπολη (Αθήνα) καλώντας στη διαδήλωση στα Προπύλαια το Σάββατο 18/2 στις 12 το μεσημέρι!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΕ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

-Αναρχικοί από τα Νότια Προάστια

Μοιραστείτε το άρθρο