Συγκέντρωση και καρναβάλι με θεματική «πόλεμος των κυβερνήσεων στην Τέχνη», Πέμπτη 16/2 στις 12:00 στο υπουργείο Πολιτισμού

Ανακοίνωση – ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Το τελευταίο διάστημα σύσσωμος ο κόσμος του πολιτισμού κινητοποιείται κόντρα στις αντιδραστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Με διαδηλώσεις, καταλήψεις σε σχολές και θέατρα, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, απεργίες, οι καλλιτέχνες δείχνουν ότι δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω, στη μάχη ενάντια στο ΠΔ85 και για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση στο επίπεδο των αναγκών τους.Το ΠΔ85 ήρθε για να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις σπουδές και τα πτυχία των σπουδαστών σε δραματικές σχολές, σχολές χορού, κινηματογράφου και ωδεία.

Εμείς που σπουδάζουμε στην ΑΣΚΤ, στεκόμαστε αλληλέγγυα, -ες, -οι και συμμετέχουμε στον ανυποχώρητο αγώνα των καλλιτεχνών, τόσο γιατί αισθανόμαστε την ευθύνη να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα τους, όσο και γιατί η επίθεση των κυβερνήσεων διαχρονικά στην παιδεία και στον πολιτισμό επηρεάζει άμεσα τις σπουδές μας.

Βλέπουμε πολύ θετικά το κύμα καταλήψεων της περιόδου. Σε μια συνθήκη που η κατάληψη ως μέσο πάλης αντιμετωπιζόταν με φοβικότητα και οι περισσότερες καταλήψεις κτηρίων έχουν εκκενωθεί η επανοικειοποίηση αυτού του μέσου πάλης είναι μια κίνηση προς την κατεύθυνση που θέλουμε.

Οι υλικοτεχνικές υποδομές της ΑΣΚΤ είναι στην καλύτερη ελλιπείς. Η δωρεάν παροχή πρώτων υλών είναι ένα καλό ανέκδοτο που λέμε μεταξύ μας, η σίτιση και πόσο μάλλον η στέγαση είναι ένα παραμύθι που θα λέμε στα παιδιά μας. Αυτό που δεν λείπει από τη σχολή είναι η έμμεση και άμεση παρέμβαση του κάθε ιδρύματος, ομίλου, εταιρίας και λοιπών καλοθελητών, που αντιμετωπίζουν τη σχολή μας σαν επιχειρησιακή ζώνη και αντιμετωπίζουν εμάς σαν υπαλλήλους. Η ουσιαστική σύνδεση της θεωρίας με την πράξη αντικαθίστανται με την εκπαίδευση πάνω σε όποιο μέσο και θεματολογία «πουλάνε» αυτή τη στιγμή. Το μέλλον της παιδαγωγικής επάρκειας, ενός πολύ σημαντικού εφοδίου που προσφέρουν οι σπουδές της ΑΣΚΤ είναι αβέβαιο καθώς ακούγεται ως πιθανότητα μέχρι και η online διδασκαλία μαθημάτων απαραίτητων για το πτυχίο!

Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση είναι πλέον ένα μοντέλο καθιερωμένο για την εκπαίδευση στην Ευρώπη, καθώς η ΕΕ το προωθεί με τις κατευθύνσεις της για την παιδεία εδώ και δεκαετίες και οι διάφορες κατευθύνσεις τόσο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όσο και στην Ελλάδα το εφαρμόζουν με πολύ μεράκι. Η κατάσταση στη σχολή μας αποτελεί τρανή απόδειξη της αποτυχίας αυτών των σχεδιασμών να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι όσες υποσχέσεις και να δίνουν οι κυβερνήσεις για «αναβάθμιση» της παιδείας και του πολιτισμού, όσο αυτές είναι ευθυγραμμισμένες με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς, δεν θα δούμε ποτέ πραγματική αναβάθμιση στις σπουδές μας μέσω αυτών. Ο μόνος τρόπος να δούμε αλλαγή είναι ο ανυποχώρητος αγώνας.

Έτσι, έχει καταφέρει το φοιτητικό κίνημα να μην πατήσει πόδι στις σχολές η πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα από τους αγώνες της. Θεωρούμε επίσης πως ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνούμε με τα άλλα κινήματα που βγαίνουν στο δρόμο αυτή την περίοδο (εργατικά /καλλιτεχνικά /φεμινιστικά /αντιρατσιστικά) είναι να στεκόμαστε αλληλέγγυα και σε ανοιχτή αλληλοτροφοδότηση με αυτά.

Για τους παραπάνω λόγους, αποφασίζουμε να μπούμε δυναμικά στον αγώνα!

-Προχωρούμε σε κατάληψη της σχολής μέχρι την Τρίτη 21/2 όπου και θα ξαναγίνει Γενική Συνέλευση στην ΑΣΚΤ.

-Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στα προπύλαια την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 11:00 και κινητοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου

-Συμμετοχή στο συντονιστικό “μίνι συντονιστικό”

-Καλούμε τους υπόλοιπους ΦΣ για συμμετοχή

-Στηριζουμε την απεργία των εκπαιδευτικών Τετάρτη 15-2

-Συμμετοχή στη συγκέντρωση Τετάρτη 15-2 απόγευμα έξω από το αρχαιολογικό μουσείο

-Και Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 12 συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟΑ και καρναβάλι με θεματική «πόλεμος των κυβερνήσεων στην Τέχνη».

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

•Άμεση απόσυρση του ΠΔ 85 και της τροπολογίας 1565/23

•Αμεση ίδρυση δημοσίου και δωρεάν πανεπιστήμιου και νέων πανεπιστημιακών τμημάτων παραστατικών τεχνών σε όλη την Ελλάδα. Διαδικασίες εξομοίωσης για τους αποφοίτους ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών(Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών)

•Παροχή στέγασης σίτισης δωρεάν συγγραμμάτων κρατικών υποτροφιών και οικονομικής στήριξης στο σπουδαστικό σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ σχολών.

•Περαιτέρω στελέχωση των δημοσίων παραστατικών σχολών με απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη διενέργεια των σπουδών μας

•Άμεση κάλυψη των αναγκών της ΑΣΚΤ σε σίτιση και στέγαση, δημόσια και δωρεάν

•Κάλυψη των αναγκών των φοιτητών της ΑΣΚΤ σε υλικά με ευθύνη του κράτους

•Πτυχίο που να εξασφαλίζει όλη τη γνώση, χωρίς μεταπτυχιακά επί πληρωμή, χωρίς απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας

 

Μοιραστείτε το άρθρο