Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση του πολιτισμού και την υποτίμηση των καλλιτεχνικών σπουδών, Παρασκευή 17/2 στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Βρισκόμαστε ήδη δύο ολόκληρους μήνες σε κινητοποιήσεις. Αυτό που μπορούμε πια να ονομάσουμε καλλιτεχνικό κίνημα ολοένα και κλιμακώνεται. Οι κεντρικές σκηνές της χώρας τελούν υπό κατάληψη από σπουδαστές και καλλιτέχνες, οι διαδηλώσεις συσπειρώνουν όλο και περισσότερο κόσμο, επιβεβαιώνοντας το σύνθημά μας πως η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας. Οι καθηγητές των δραματικών σχολών του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ.. Πάτρας, σε κίνηση αλληλεγγύης στον αγώνα μας παραιτήθηκαν, και την ίδια στιγμή που το “ακαδημαϊκό” μας έτος είναι στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιο, τα κυβερνητικά ΜΜΕ λασπολογούν εις βάρος ημών και των καθηγητών μας.
Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε, πως δεν βρισκόμαστε υπό καμία σύγχιση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο το περιεχόμενο – συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας – του ΠΔ85, όσο και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Ήδη βλέπουμε να δημιουργούνται τμήματα παραστατικών τεχνών σε ιδιωτικά κολέγια τα οποία με την υπάρχουσα νομοθεσία θα χορηγούν πτυχία επιπέδου ΠΕ. Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης εν γένει έχει άλλωστε ανοίξει χρόνια τώρα.
Αυτό που φέρνει τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό σε σύγχυση – εν αντιθέσει με εμάς – είναι το γεγονός πως ο αγώνας μας είναι ακηδεμόνευτος. Δεν υποκινείται από κανέναν κομματικό φορέα, ασχέτως που πολλοί θα ήθελαν, ούτε θέλει να αποτελέσει κομμάτι κάποιας στείρας αντιπολίτευσης. Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε και παραμένει οργανωμένος στη βάση του και αυτός είναι ο λόγος που έχει φτάσει σε αυτό το σημείο.
Την Τετάρτη 15/2 ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να καλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του χώρου του θεάτρου (Καλλιτεχνικούς διευθυντές, διευθύνσεις σχολών, σωματεία, καθώς και έναν εκπρόσωπο των σπουδαστών της δραματικής σχολής του Εθνικού) επιδιώκοντας να καταπραΰνει το κλίμα έντασης και να εγείρει μια μέση λύση σε ένα πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση έφερε. Οι φαινομενικές υποχωρήσεις και οι μελλοντικές και αόριστες υποσχέσεις δεν μας συγκινούν. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την πραγμάτωση όλων των αιτημάτων μας.
Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία που προκύρηξε το ΣΕΗ την Παρασκευή 17/2 και καλούμε σε διαδήλωση στις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών μας.
Πάγιο αίτημά μας η ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με μόνη επιλογή τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα, καμία σκέψη για ίδρυση κολλεγίων.
• Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου, Δωρεάν συγγραμμάτων και λοιπών Φοιτητικών Δικαιωμάτων.
• Την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών.
Ενάντια στην υποβάθμιση του Πολιτισμού
Ενάντια στην υποτίμηση των σπουδών μας
Το Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης από την Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΠΟΡΕΙΑ ΑΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 17/02 12:00 Άγαλμα Βενιζέλου έλου -0 G ενάντια στην υποΒάθμιση τον πολιτισμού, στην υποτίμηση των σπουδών μας Συντονιστικό Κατάληψης Βασιλικού θεάτρου"
Μοιραστείτε το άρθρο