Προβλέπουν άγριες συγκρούσεις και μακροχρόνιο πόλεμο

353Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δύο με τρία χρόνια μπορεί να διαρκέσουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία. Και όλοι ετοιμάζονται για κάτι τέτοιο. Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν μεγάλες δυνάμεις, οι Ουκρανοί αναμένουν τα νέα όπλα από τη Δύση. Και οι λαοί σύρονται στα πεδία των μαχών και τις εκατόμβες των νεκρών, με εκατομμύρια να έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη ξεκινήσει τις νέες επιθέσεις τους, αλλά δεν το λένε δημοσίως, κοινοποιεί ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ντανίλοφ. Γνωστοποιεί δε ότι: Αυτές εκδηλώνονται στα ανατολικά, αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Οι δυνάμεις μας τις αποκρούουν, σημειώνει.

Το κύμα αυτού του νέου κύκλου ρωσικών επιδρομών έρχεται αμέσως μετά την επιστροφή του ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι από την ευρωπαϊκή του περιοδεία (Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλες), όπου κινήθηκε στο τρίπτυχο αιτημάτων για: ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, προμήθεια νέων όπλων από τη Δύση, επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ως προς τα νέα οπλικά συστήματα που επικεντρώνει τώρα το Κίεβο, αυτά αφορούν πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση και έλαβα καλά μηνύματα, είπε ο Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του. «Αυτά περιλαμβάνουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τεθωρακισμένα και το επόμενο επίπεδο συνεργασίας με τα μαχητικά αεροσκάφη»

Οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστούν από ενάμιση έως δύο χρόνια για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (Ντονμπάς) στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Εβγένι Πριγκοζίν, η οποία έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις μάχες στην Ουκρανία και κυρίως στις συγκρούσεις στο Μπαχμούτ. Εάν όμως η Μόσχα αποφασίσει να καταλάβει και άλλα εδάφη πέρα από το Ντονμπάς, ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, εκτίμησε ότι ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για τρία χρόνια.

Από κοντά και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ο οποίος βγήκε και είπε ότι: «Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση που έχουμε δει από τον Β’ΠΠ. Αυτό δεν είναι σχεδόν τίποτα, σε σύγκριση με αυτό που έρχεται. Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κλιμάκωση. Ελπίζω ότι κάποιοι θα καταλάβουν ότι κανένας δεν χρειάζεται κλιμάκωση και ότι θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», είπε,προσθέτοντας ότι μέσα στους επόμενους πέντε με έξι μήνες θα ακολουθήσουν οι μεγαλύτερες συγκρούσεις μέχρι στιγμής.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία αλλά χωρίς προϋποθέσεις, διαμηνύει η Μόσχα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Βερσίνιν, σε συνέντευξή του με την κρατική τηλεόραση Zvezda, είπε ότι: δεν είναι η Ουκρανία αλλά οι ΗΠΑ και η ΕΕ που πρέπει να λάβουν την απόφαση για συνομιλίες με την Ρωσία. Αμέσως απάντησε ο κορυφαίος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ ο οποίος είπε ότι: Οι συνομιλίες είναι εκτός συζήτησης.

Μοιραστείτε το άρθρο