Ευρωπαϊκή περιοδεία Ζελένσκι σε αναζήτηση μαχητικών αεροσκαφών

350Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ουκρανοί: Δώστε μας φτερά να νικήσουμε. Οι Ευρωπαίοι: Πλειοδοτούν σε υποσχέσεις για όπλα. Οι Αμερικανοί: Σπεύδουν να θυμίσουν ποιος ηγείται της Δύσης. Οι Ρώσοι: Προειδοποιούν για στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες αν παρασχεθούν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη. Πετρελαϊκοί κολοσσοί: στα 180 δισ. δολάρια εκτινάχθηκαν τα κέρδης τους.

Από το Κίεβο στο Λονδίνο σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος και από εκεί απόψε στο Παρίσι, όπου βρίσκεται και ο γερμανός καγκελάριος, ενώ αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλες και τη σύνοδο κορυφής  της ΕΕ. Ο Ζελένσκι επιχειρεί με την ευρωπαϊκή περιοδεία του να αποσπάσει από τους Δυτικούς νέα εξελιγμένα όπλα και σε αυτή τη φάση ζητάει μαχητικά αεροσκάφη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες πλειοδοτούν σε υποσχέσεις για αποστολή νέων όπλων στο Κίεβο και αυτό τις αξιοποιεί επικοινωνιακά. Αμφότεροι επιδίδονται σε πλήθος αναφορών σε ελευθερία, δημοκρατία και άλλα τέτοια προς κατανάλωση της κοινής γνώμης και δικαιολόγησης της αμέριστης υποστήριξης που τυγχάνει από όλους αυτούς που έχει διακριθεί στις χειρότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Οι οικονομικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις τους πρέπει να επενδυθούν με ιδεολογικά τεχνάσματα.

Φθάνοντας στη γαλλική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Μακρόν τον υποδέχθηκε λέγοντας ότι «η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στη Γαλλία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Ζελένσκι εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον γάλλο πρόεδρο για τη στάση του στο ουκρανικό, επισημαίνοντας ότι «σε τελική ανάλυση είναι αυτός που άνοιξε τον δρόμο για την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία». Εκτίμησε δε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει «πραγματικά αλλάξει» από την εποχή που δήλωνε ότι «δεν θα πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία», κάτι που είχε προκαλέσει έντονη δυσφορία στο Κίεβο.

Νωρίτερα ο Ζελένσκι μετέφερε στο βρετανικό κοινοβούλιο ένα κράνος πιλότου που έγραφε: «Έχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά να την προστατεύσουμε» και ήταν το μήνυμα του ουκρανού προέδρου. «Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού» απάντησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ. Πάντως, καθόλου απαρατήρητη η δήλωση του γερμανού καγκελαρίου με την οποία ασκεί κριτική στον «δημόσιο ανταγωνισμό» για το ποιός θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Αύριο Πέμπτη, Μακρόν, Σολτς, Ζελένσκι θα μεταβούν στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθεί το ζήτημα της ενίσχυσης της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη.

Παράλληλα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό στην ετήσια απεύθυνσή του στο Κογκρέσο για την Κατάσταση της Ένωσης και φυσιά να θυμίσει ποιος ηγείται του δυτικού μπλοκ. «Εμείς ηγηθήκαμε. Ενώσαμε το ΝΑΤΟ και οικοδομήσαμε μια παγκόσμια συμμαχία. Σταθήκαμε ενάντια στη ρωσική επιδρομή, μαζί με τον ουκρανικό λαό». Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ συνολικά μέχρι τώρα απόι την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχει δαπανήσει σχεδόν 30 δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σε όλα αυτά από τη ρωσική πλευρά απάντησε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, η οποία αντέδρασε στις αναφορές του βρετανού πρωθυπουργού για διερεύνηση ποιών μαχητικών αεροσκαφών μπορούν να δώσουν στο Κίεβο. «Μια τέτοια κίνηση θα έχει στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ήπειρο και όλον τον κόσμο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στη Νέα Υόρκη και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μιλούσε ο γνωστός ροκ σταρ του συγκροτήματος των Pink Floyd, Roger Waters, ο οποίος έχει δεχθεί επικρίσεις για τις θέσεις του στο ουκρανικό που ξεφεύγουν από τις κυρίαρχες προπαγανδιστικές κατευθύνσεις στη Δύση. Μέσω τηλεσύνδεσης ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός «χωρίς αν, αλλά ή και». Μιλώντας μετά από πρόσκληση της ρωσικής αντιπροσωπείας είπε επίσης ότι: «Η εισβολή στην Ουκρανία από την Ρωσική Ομοσπονδία ήταν παράνομη. Την καταδικάζω με τον πλέον δυνατό τρόπο. Αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έγινε απρόκλητα. Έτσι επίσης καταδικάζω τους προβοκάτορες με τον πλέον δυνατό τρόπο».

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της ενέργειας, μπορεί για τους Δυτικούς ο Πούτιν να φταίει για όλα, αλλά οι κύρια ωφελημένοι εμφανίζονται οι πετρελαϊκοί κολοσσοί παγκοσμίως. Τα συνολικά κέρδη τους για το 2022 εκτινάχθηκαν στα 180 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι αυτό χάρη στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, που φυσικά οι κυβερνήσεις έδωσαν το πράσινο φως σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων που επωμίσθηκαν τα βάρη των πολιτικών τους.

Μοιραστείτε το άρθρο