«Οι ΗΠΑ σέρνουν το ΝΑΤΟ στη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία»

349Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση, λέει ο ρώσος υπουργός Άμυνας. Αποστολές στο Κίεβο νέων εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, με τα πρώτα 100 άρματα μάχης από τρία ΝΑΤΟϊκά κράτη. Στη Ρωσία καταδικάζεται σε φυλάκιση δημοσιογράφος και αφαιρούνται οι άδειες δύο μέσων.

Η αποστολή δυτικών όπλων στην Ουκρανία οδηγεί στη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σερκέϊ Σοϊγκού: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση όσο περισσότερο είναι δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργέι Σοϊγκού σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Για να το κάνουν αυτό, άρχισαν να παρέχουν βαριά επιθετικά όπλα, καλώντας ανοιχτά την Ουκρανία να καταλάβει εδάφη μας. Στην πραγματικότητα, τέτοιου είδους βήματα παρασύρουν τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα απρόβλεπτο επίπεδο κλιμάκωσης», είπε ο ρώσος υπουργός Άμυνας.

Το σχέδιο των Δυτικών για εξοπλισμό του Κιέβου με βαρέα και πιό εξελιγμένα οπλικά συστήματα προχωράει γοργά. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να παραλάβει η Ουκρανία τουλάχιστον 100 άρματα Leopard 1, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργών Άμυνας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας. Η ολλανδική κυβέρνηση γνωστοποιεί ότι τα τρία αυτά κράτη θα αγοράσουν τα συγκεκριμένα άρματα μάχης απευθείας από την γερμανική αμυντική βιομηχανία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS, η υπουργός Άμυνας Κάσια Ολόνγκεν είπε ότι τα άρματα αυτά, ένας παλαιότερος τύπος των Leopard 2, είναι «δοκιμασμένα» και «αναμφίβολα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν» σε μάχες στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο βρέθηκε σήμερα ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, όπου ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα παραλάβει τα 14 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα παραδοθούν περισσότερα από 100 παλαιότερα Leopard 1A5 από ευρωπαϊκές χώρες, σταδιακά από το καλοκαίρι έως και το β’ τρίμηνο του 2024. «Τα Leopard είναι σχεδόν στον δρόμο», δήλωσε ο κ. Πιστόριους στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο N-tv από την Ουκρανία. Ενώ, μιλώντας στην BILD, παραδέχθηκε ότι υπάρχει η πιθανότητα τα άρματα μάχης να μη φθάσουν στην Ουκρανία εγκαίρως για την επόμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση των ρωσικών δυνάμεων.

Στον «εσωτερικό πόλεμο»… Τη φυλάκιση της δημοσιογράφου του RusNews Μαρία Πανομαρένκο για εννέα χρόνια ζήτησε η εισαγγελία. Η δημοσιογράφος κατηγορείται για «διάδοση ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, που στην Ρωσία έχει ανακηρυχθεί «ξένος πράκτορας». Η Πανομαρένκο από το Μπαρναούλ κατηγορείται ότι δημοσίευσε «ψευδείς ειδήσεις» για τον ρωσικό στρατό στο κανάλι Tsenzoura-net («όχι στην λογοκρισία») και συγκεκριμένα επειδή έκανε μια ανάρτηση στην οποία έγραφε ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι στο θέατρο της Μαριούπολης

Σε άλλο επεισόδιο φίμωσης του Τύπου, ακυρώθηκαν οριστικά οι άδειες κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας Novaya Gazeta και του μέσου Novaya raskazgazeta» (Νέα αφήγηση-εφημερίδα), έγραψε πριν από λίγο στον ιστότοπό της η εφημερίδα «Novaya Gazeta Europe», που εκδίδεται στη Λετονία. Αφορμή για την αφαίρεση της άδειας υπήρξε η μη τήρηση τυπικών διαδικασιών, όπως η ανανεωμένη έκδοση του καταστατικού της. Ενώ από τον ιστότοπο αφαιρέθηκε η άδεια έπειτα από δύο προειδοποιήσεις της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής Roskomnadzor επειδή δεν είχε τη σήμανση «ξένος πράκτορας» σε αρκετά δημοσιεύματά της. Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta, Ντμίτρι Μουράτοφ, έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

Μοιραστείτε το άρθρο