“Ευτυχισμένες μέρες” του Σ. Μπέκετ ένας ύμνος στην αισιοδοξία στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ

Το αριστούργημα του Σάμιουελ Μπέκετ ανεβαίνει στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ για 4 μόνο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου με την Νατάσα Παπαμιχαήλ και τον Γιάννη Οικονομίδη (Johnny O) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Δευτέρα και Τρίτη, 6, 7, 13 & 14 Φεβρουαρίου στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ

Η Γουίνι, θαμμένη στα συντρίμμια της ζωής της, μέσα σε ένα απέραντο σύμπαν, προσπαθεί “να διάγει την ημέρα της”. Μιλάει ακατάπαυστα. Ο Γουίλι σέρνεται τριγύρω και δίνει νόημα στη φωνή της Γουίνι, γιατί υπάρχει κάποιος που την ακούει. Δε μιλάει μόνη της στην ερημιά.

Την Γουίνι δεν μπορούμε να την αντικρίσουμε με οίκτο, συγκατάβαση ή απόσταση. Είναι ένα από τα πιο συμπαθητικά πρόσωπα που έχει πλάσει το θέατρο. Μας αγγίζει συναισθηματικά με μια βαθιά, αλλά αμήχανη συμπάθεια, γιατί απλά συμπάσχει με τους βαθύτερους φόβους και τις ανησυχίες μας.

Το έργο είναι ένα ποίημα, αφιερωμένο στην αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης, στην ανάγκη να μοιραζόμαστε και να υπάρχουμε μέσω των άλλων, στη συνεχή φθορά των πάντων μέσα στον ατελείωτο χρόνο, στις καθημερινές συνήθειες και στα “πράγματα” που γλυκαίνουν τον χρόνο, στον αγώνα της επιβίωσης μέσα σε οποιοδήποτε εγκλωβισμό, σωματικό – ψυχικό – πνευματικό, με υπομονή και διεκδικώντας πάντα μια ακόμη ευτυχισμένη μέρα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Σάμιουελ Μπέκετ είναι ίσως ο πιο αισιόδοξος συγγραφέας που έχω συνδιαλλαγεί μαζί του. Είναι τόσο βαθιά ανθρώπινος, με τεράστια αγάπη σε αυτό το θείο δώρο, που αποκαλούμε ζωή! Οι ήρωες του, πάντα σε δύσκολες ή εξαιρετικές συνθήκες, δεν τα παρατούν ποτέ. Αγωνίζονται πάντα για μια ακόμη ευτυχισμένη μέρα.

Ο Μπέκετ, σε αυτό το φιλοσοφικό αριστούργημα, μας λέει ότι το μοίρασμα σε μια οποιαδήποτε σχέση, ανάμεσα στους ανθρώπους, μπορεί να είναι μεν σχετικό, ποιοτικά και ποσοτικά αλλά είναι απολύτως αναγκαίο!

Ευτυχισμένες στιγμές υπάρχουν μόνο όταν τις μοιραζόμαστε.

Και αν η ζωή μας είναι ένα άθροισμα ατελείωτων στιγμών, αξίζει ο αγώνας για μια ακόμη ευτυχισμένη στιγμή, που θα ονοματίσει ευτυχισμένη και την ημέρα.

Δημήτρης Κανέλλος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο:Σάμιουελ Μπέκετ

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανέλλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Βαγγέλης Ζιλέλης

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – επιμέλεια: Νικηφόρος Χρυσολωράς

Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Καραμάνη

Τραγούδι: Μα Είσαι Εδώ και Μ’αγαπάς

Μουσική: Νικηφόρος Χρυσολωράς – Μαρία Πλευρίτη

Στίχοι: Βαγγέλης Ζιλέλης

Ερμηνεία: Μαρία Πλευρίτη

Ενορχήστρωση – Παραγωγή: Νικηφόρος Χρυσολωράς

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

Νατάσα Παπαμιχαήλ

Γιάννης Οικονομίδης (Johnny O)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δευτέρα και Τρίτη, 6, 7, 13 & 14 Φεβρουαρίου στις 21:00

Διάρκεια: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Προπώληση: Από 12€ ΜΟΝΟ στο Viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/eutyxismenes-meres-tou-s-mpeket/

Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ

Αμαλίας 71

Τηλέφωνο κρατήσεων: 231 084 2509

Μοιραστείτε το άρθρο