“Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ” από την ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης – πορεία το Σάββατο 11/2 στην Καμάρα

“Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ” ήταν το μήνυμα που έστειλε η ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης, απ’ τους χώρους του μοναδικού στον ελλαδικό χώρο, κατειλημμένου αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου.

Η συνέλευση έγινε ύστερα από κάλεσμα των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ για να καθοριστούν από κοινού, τα άμεσα βήματα του αγώνα για την υπεράσπιση του εγχειρήματος, ύστερα από το ξεπούλημα σε fund, στα κρυφά, του οικοπέδου της πτωχευμένης πρώην μητρικής εταιρίας Φίλκεραμ, όπου βρίσκεται η ΒΙΟΜΕ, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Η συνέλευση αποφάσισε να πραγματοποιηθεί πορεία το Σάββατο 11/2 στις 12.00 στην Καμάρα, ενώ συζητήθηκαν πολλές προτάσεις για έναν πολύπλευρο, διαρκή αγώνα στο εργοστάσιο, στη Θεσσαλονίκη, στον ελλαδικό χώρο και διεθνώς -όπως διοργάνωση μιάς Παγκόσμιας Μέρας Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ.
Επόμενο ραντεβού για την οργάνωση των δράσεων, δόθηκε στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, η οποία μεταρέπεται σε Επιτροπή αγώνα με τις ομάδες εργασίας, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 8/2, στις 19.00, στο χώρο του infolibre, υπ. Φ. Δραγούμη 4, περιοχή Ροτόντας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, στην έκταση που πλειστηριάστηκε, δεν περιλαμβάνονται οι κύριοι χώροι των λειτουργικών εγκαταστάσεων του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου.

Οι αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργαζόμενων παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, διεμήνυσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι θα δώσουν τον αγώνα, μαζί με τους εργαζόμενους, για την υπεράσπισή της ΒΙΟΜΕ, όπως τη γνώρισαν και βίωσαν στις λειτουργίες και τους χώρους της όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως τόνισαν, η ΒΙΟΜΕ είναι υπόθεση και όλης της κοινωνίας που εκφράστηκε, στήριξε και θα υπερασπιστεί την απόφαση των εργατών να παράγουν χωρίς αφεντικά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με φυσικό τρόπο και κοινωνικό έλεγχο, ως ένα κομμάτι ενός καλύτερου κόσμου.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν, σημειώθηκε επίσης, ότι ο πλειστηριασμός του οικοπέδου της Φίλκεραμ, συνέβη σε μία περίοδο όπου εντείνεται η κρατική καταστολή σε κατειλημμένους και κοινωνικούς καθώς και η επίθεση των αρπακτικών της οικονομικής εξουσίας στο δημόσιο χώρο και στη λαϊκή κατοικία.

Ακολουθεί το κείμενο του καλέσματος της συνέλευσης των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ:

«Σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει όσο ποτέ. Η δικαστική εξουσία και το κεφάλαιο ξεπούλησαν στα μουλωχτά το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο σε ένα φαντ.

Εμείς οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε στο εργοστάσιο, ακόμα και αν το κεφάλαιο και το κράτος μας στείλουνε τα ματ. Αλλά και να μας βγάλουν εμείς θα ξαναμπούμε. Γιατί αυτό το μέρος είναι η ζωή μας και γιατί το χρωστάμε σε εσάς. Το χρωστάμε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Που ήρθατε στο εργοστάσιο, που τιμήσατε τη δουλειά μας αποκτώντας τα προϊόντα των κόπων μας. Που φωνάξατε μαζί μας στις διαδηλώσεις. Που σιγοτραγουδήσατε σε κάποια συναυλία στο κατειλημμένο εργοστάσιο. Που σταθήκαμε ώμο με ώμο απέναντι απ’ την αστυνομία.

Το μοναδικό εργοστάσιο της χώρας που λειτουργεί χωρίς αφεντικά, το μοναδικό εργοστάσιο που πληρώνονται όλοι το ίδιο, το μοναδικό εργοστάσιο που απελευθερώθηκε από τον καπιταλιστή και αποδόθηκε στην κοινωνία, κινδυνεύει. Και ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει είσαι εσύ.
Σε αυτά τα 10 χρόνια τα βάλαμε με Θεούς και Δαίμονες. Μας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ, μας έκοψαν το ρεύμα εργολάβοι της ΔΕΗ, μας έβγαλε στο σφυρί η δικαστική εξουσία. Αλλά αντισταθήκαμε και αντέξαμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Όμως όσο ακλόνητη κι αν είναι η θέλησή μας η πραγματική μας δύναμη δεν είναι αυτή. Η πραγματική μας δύναμη είσαι εσύ που διαβάζεις αυτές τις λέξεις

Έχουμε ελάχιστο καιρό ακόμα, για να τους μπλοκάρουμε. Και θα το κάνουμε. Κάθε δράση μετράει. Κάθε συζήτηση για τη ΒΙΟΜΕ, κάθε αφίσα, κάθε σύνθημα σε τοίχο, κάθε μοτοπορεία, κάθε συναυλία αλληλεγγύης, κάθε μικροφωνική, κάθε μικρή και μεγάλη συγκέντρωση σε όλη την Ελλάδα. Κάθε παρέμβαση σε ΜΜΕ. Κάθε ψήφισμα σωματείου και κάθε υπογραφή. Και όλα αυτά σα ρυάκια να οδηγήσουν σε ένα μεγάλο ποτάμι κόσμου που θα διαδηλώσει στους δρόμους.

Οι νόμοι του κεφαλαίου είναι πανίσχυροι. Αλλά ο νόμος του οργισμένου λαού, μπορεί να τους διαλύσει».

 

Μοιραστείτε το άρθρο