«Η Δυτική Ευρώπη βυθίζεται,… με την Ουκρανία δεμένη στα πόδια της»

345Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την ώρα που οι επικεφαλής των ηγετικών οργάνων της ΕΕ βρισκόταν στο Κίεβο, παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης αναφερόταν σε αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό της σύγκρουσης με την παραχώρηση στην Ρωσία του ενός-πέμπτου της ουκρανικής επικράτειας. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου διασφαλιστεί πλήρως το Ντονμπάς, διαμηνύει η Μόσχα.

Σε άμεση απάντηση στη σύνοδο ΕΕ  Ουκρανίας στο Κίεβο προχώρησε η Μόσχα. Δια στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάστηκε ότι: «Η Δυτική Ευρώπη, που διολισθαίνει σε ύφεση, έχοντας χάσει εδώ και καιρό την ικανότητα της επιβίωσης, βυθίζεται, με την Ουκρανία δεμένη στα πόδια της». Στην ανάρτησή της γράφει ότι: «ο Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι ο ρυθμός των κυρώσεων στην Ευρώπη έχει επιβραδυνθεί και η Ρωσία έχει γίνει πιο γρήγορη στο να προσαρμόζεται στους περιορισμούς».

Μια δήλωση με αφορμή τα όσα είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι: «Βλέπουμε σήμερα ότι ο ρυθμός των κυρώσεων στην Ευρώπη έχει επιβραδυνθεί λίγο», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν. «Το τρομοκρατικό κράτος αυξάνει τον ρυθμό προσαρμογής στις κυρώσεις. Αυτό θα πρέπει να επιλυθεί. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί».

Ως προς τη σύνοδο ΕΕ  Ουκρανίας στην οποία από ευρωπαϊκή πλευράς συμμετείχαν οι πρόεδροι της Επιτροπής και του Συμβουλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος και οι 16 Επίτροποι, αυτοί απένειμαν μεν εύσημα στο Κίεβο αλλά δεν αναφέρθηκαν κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα για μια ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Το πιο… επικοινωνιακό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν, οι οποίοι έκαναν λόγο για αναζήτηση τρόπου χρησιμοποίησης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει υποβάλλει το Κίεβο, αλλά είναι περίπλοκο νομικά για να εφαρμοστεί. Κατά την συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσταση στη Χάγη ενός γραφείου ερευνών, ενός είδους προσωρινής εισαγγελίας, με σκοπό τον συντονισμό της συγκέντρωσης αποδείξεων για το “έγκλημα της επίθεσης” της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης η Ουκρανία θα παλέψει για να κρατήσει την ανατολική πόλη «οχυρό» Μπαχμούτ για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. «Κανείς δεν θα χαρίσει το Μπαχμούτ. Θα πολεμήσουμε όσο μπορούμε. Θεωρούμε το Μπαχμούτ το οχυρό μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία θα μπορέσει να κρατήσει το Μπαχμούτ και να απελευθερώσει το κατεχόμενο Ντονμπάς αν παραλάβει όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν μέχρι οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη χώρα να εξασφαλίσουν ότι το Ντονμπάς «προστατεύεται» πλήρως, διεμήνυσε την το Κρεμλίνο. «Το Ντονμπάς δεν προστατεύεται ακόμη πλήρως, επομένως η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Στην πραγματικότητα, πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Μέχρι να επιτευχθεί πλήρως αυτός ο στόχος. Αυτό μένει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Την ώρα που οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών ηγετικών οργάνων βρισκόταν στο Κίεβο, δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung αναφερόταν σε αμερικανικό σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία, επικαλούμενη παράγοντες στο Βερολίνο. Σύμφωνα με αυτό, το σχέδιο φέρεται να έχει υποβληθεί στις δύο χώρες μέσω καναλιών της CIA.«Ο Μπάιντεν προτείνει στη Μόσχα να διατηρήσει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των εχθροπραξιών», αναφέρει η ελβετική εφημερίδα.

Η NZZ επικαλείται υψηλόβαθμους πολιτικούς της γερμανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, γράφοντας ότι έχει γίνει η ακόλουθη πρόταση: «Η προσφορά στο Κίεβο ήταν: ειρήνη για γη και η προσφορά στη Μόσχα: γη για ειρήνη. Η «γη» λέγεται ότι είναι περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους της Ουκρανίας, δηλαδή περίπου το μέγεθος του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).

Αμφότερες οι πλευρές αρνήθηκαν την πρόταση, αναφέρουν δύο γερμανοί  πολιτικοί που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Ο Λευκός Οίκος το διέψευσε, το Κρεμλίνο μίλησε για φάρσα. «Οι Ουκρανοί επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να μοιράσουν το έδαφός τους, οι Ρώσοι επειδή υποθέτουν ότι θα κερδίσουν τον πόλεμο μακροπρόθεσμα ούτως ή άλλως».

Η NZZ αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους, ο Μπάιντεν θέλει να αποφύγει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία. Αν αυτός ο υπολογισμός είναι σωστός, ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος στη στην Ουάσιγκτον, που θέλει κάτι τέτοιο. Η CIA και ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, λέγεται ότι τάσσονται με έναν γρήγορο τερματισμό του πολέμου γιατί θα προτιμούσαν να αφοσιωθούν στις απειλές από την Κίνα. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν  και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, τάσσονται υπέρ της μαζικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε το άρθρο