Κάλεσμα σε σύσκεψη για την διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας, Παρασκευή 3/2 στις 17:00 στο Κεντρικό κτίριο Χημικών/Μηχανικών στην Πάτρα

Κάλεσμα σε σύσκεψη για την διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας

Παρασκευή 03/02 | 17:00 | Κεντρικό κτίριο Χημ/Μηχ (ισόγειο)

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται κατακόρυφα οι ώρες διεξαγωγής επικουρικού έργου για μεταπτυχιακούς φοιτητές-τριες, αλλά και υποψηφίους διδάκτορες ενώ η πληρωμή των συναδέλφων-ισσων μέσω συμβάσεων εργασίας κοντεύει να καταργηθεί πλήρως. Σε συνδυασμό με την αλλαγή των κανονισμών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών η παροχή επικουρικού έργου μετατρέπεται σε μια «συμβατική υποχρέωση» των συναδέλφων χωρίς καμία συζήτηση για πληρωμή του, προϋπόθεση για την απονομή του τίτλου τους. Αυτά είναι τα αποτέλεσματα της χρόνιας πολιτικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων, 90% κάτω από τα επίπεδα του 2009, αλλά και της υποστελέχωσης των ιδρυμάτων που οδηγεί σε μεταφορά του εκπαιδευτικού και διδακτικού έργου στις πλάτες απλήρωτων συναδέλφων.

Είναι θλιβερό πως εν μέσω αυτής της κατάστασης προχωρά η ανάθεση επικουρικού έργου και οι συνάδελφοι καταλήγουν να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ τμημάτων και πρυτανείας για την διεκδίκηση μισθού με την ευθύνη τελικά να καταλήγει στο υπουργείο παιδείας. Καθημερινά υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές στο πανεπιστήμιο Πατρών καλύπτουν δεκάδες ώρες διδασκαλίας μαθημάτων, εκτέλεση εργαστηρίων (σε ορισμένα γίνεται και έκθεση σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας), διόρθωσης γραπτών και τεχνικών εκθέσεων αλλά και τέλεση φροντιστηρίων και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχει καμία αμοιβή.

Το χειμερινό εξάμηνο ανέδειξε το ζήτημα για άλλη μια φορά. Κινητοποιηθήκαμε με συναδέλφους-ισσες για να διεκδικήσουμε την υπογραφή συμβάσεων. Με ευθύνη του υπουργείου για ακόμη μία χρονιά συνάδελφοι-ισσες έμειναν απλήρωτοι χωρίς να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας.

Σε όλο τον κόσμο εξελίσσονται μαζικές απεργίες διαρκείας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και αυξήσεις τους μισθούς. Σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση στους εργαζομένους, η ακρίβεια και η φτώχεια αυξάνονται και οι εργατικοί μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, δεν μπορούμε να δουλεύουμε αμισθί και χωρίς ασφάλιση. Πρέπει να κινητοποιήθούμε άμεσα ζητώντας συλλογική σύμβασης εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς!

Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε έργο και νέα γνώση στους χώρους εργασίας μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που χτίζουν ένα νέο success story για το πανεπιστήμιο να το κάνουν στις δικιές μας πλάτες. Δεν είμαστε εθελοντές μέσα στον κύκλο «αριστείας» τουςΔεν θα ανεχτούμε άλλο να εργαζόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς άδειες, ωράριο, χαμηλόμισθα. Η ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα στο κλάδο μας είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ.

Διεκδικούμε:

  • Συλλογική Σύμβαση εργασίας για το επικουρικό έργο σε όλο το πανεπιστήμιο Πατρών (και όχι συμβάσεις ανάθεσης έργου) που θα καλύπτουν όλο το χρονικό διάστημα διεξαγωγής επικουρικού έργου για κάθε εξάμηνο. Καμία ανάθεση μαθημάτων χωρίς την υπογραφή συμβάσεων εργασίας. Σταθερή χρηματοδότηση από το υπουργείο για τις συνολικές ανάγκες επικουρικό έργου ανά ακαδημαϊκό έτος.
  • Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που θα καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες στο εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο.
  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) με αυξήσεις στο μισθό, ασφάλιση, ωράριο.

Καλούμε συναδέλφους Υ/Δ αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες σε σύσκεψη την Παρασκευή 3/02 στο κεντρικό κτίριο των Χημικών Μηχανικών στις 17:00, για να αποφασίσουμε τις δράσεις μας και να οργανώσουμε τον αγώνα μας!

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας

Μοιραστείτε το άρθρο