Κλιμάκωση, κούραση, επιπτώσεις, οι φόβοι των Δυτικών… προς μια αναγκαστική εκεχειρία και ακρωτηριασμένη Ουκρανία

343Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Όλο και περισσότεροι στη Δύση εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη της πολεμικής σύγκρουσης, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει την Ρωσία αφού αυτή διαθέτει υπέρτερες δυνάμεις και υποδομές. Ενώ η Μόσχα κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι όλες οι  υποδομές του, ακόμη και οι δορυφόροι εργάζονται προς όφελος της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

‘Όλο και περισσότερο ακούγονται πλέον στη Δύση ανησυχίες για την εξέλιξη της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, κι αυτό παρά την αμέριστη βοήθεια των Ευρωατλαντικών στο Κίεβο. Πολλοί φοβούνται κλιμάκωση, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για αποστολή νέων εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, από βαρέα άρματα μάχης έως σύγχρονα αντιαεροπορικά και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς ή πολύ περισσότερο αν σταλούν και μαχητικά αεροσκάφη. Παράλληλα, εμφανώς παρατηρείται κούραση στις δυτικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν επωμιστεί το βάρος από τις οικονομικές επιπτώσεις -τις κυρώσεις και τα αντίμετρα έως την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Δεν είναι λίγοι και όσοι προσβλέπουν σε μία εκεχειρία και διπλωματική λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων –όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί μία ακρωτηριασμένη Ουκρανία.

Ενδεικτική είναι η αρθρογραφία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, οποία γράφει ότι: «Όσο πικρό και αν είναι: Μια νίκη της Ουκρανίας καθίσταται καθημερινά όλο και πιο απίθανη». «Ο στρατός του Κιέβου χάνει ανθρώπους και υλικό, ο εχθρός είναι σε καλύτερη κατάσταση και διαθέτει τεράστια εφόδια. Δεν είναι απορίας άξιο ότι δυτικοί διπλωμάτες μιλούν όλο και πιο συχνά για εκεχειρία».

Η εφημερίδα επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η Ρωσία θα νικήσει στον πόλεμο, αρχής γενομένης από τον φόβο της Δύσης για ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου σε έδαφος του ΝΑΤΟ, για αυτό και υποστηρίζει την Ουκρανία μόνο σε βαθμό που να μην χρειαστεί να συνθηκολογήσει αμέσως. Επιπλέον, οι υποδομές της Ουκρανίας έχουν υποστεί εκτεταμένη καταστροφή, και σημειώνεται ενεργειακή ανεπάρκεια, που πλήττει, μεταξύ άλλων, και την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, ενώ την ίδια ώρα η προμήθεια εξοπλισμών από τη Δύση δεν επαρκεί για να ανακόψει την καταστροφική μανία των Ρώσων.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο ρώσος ηγέτης στοιχηματίζει ότι οι δυτικές χώρες θα κουραστούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και θα συμφωνήσουν στον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων. Ενόψει της επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν θα επιδιώξει «να εδραιώσει τα κέρδη του για να σταθεροποιήσει τη σύγκρουση, ελπίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα κουραστεί και ότι οι Ευρωπαίοι θα φοβηθούν την κλιμάκωση αναδεικνύοντας σε αυτό το στάδιο την προοπτική της διαπραγμάτευσης». Ο κλήρος της διαμεσολάβησης είναι πιθανό να πέσει στην Τουρκία ή την Κίνα, «κάτι που δεν θα είναι καθησυχαστικό για κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία ακόμη μια φορά για να φανεί ενδιάμεσος των δύο εμπόλεμων πλευρών και αντιτάχθηκε στην αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα φέρει τη λύση στη σύγκρουση. «Δεν μπορώ να πω ότι πιστεύω πως προμηθεύοντας τανκς είναι ένα βήμα προς την επίλυση», είπε και ακόμη μια φορά επανέλαβε ότι «αναμένουμε από τις Δυτικές χώρες να υποστηρίξουν τις εκκλήσεις μας για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Η Μόσχα δεν παραλείπει να αναφέρεται καθημερινά στους κινδύνους από τις συνεχείς αποστολές όπλων στο Κίεβο και μάλιστα διαρκώς πιο εξελιγμένων. Απαντώντας στο νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής στην Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση, αλλά δεν θα αλλάξουν την πορεία της. «Ναι, είναι ένας άμεσος τρόπος να κλιμακωθούν οι εντάσεις και να αυξηθεί το επίπεδο της κλιμάκωσης».

Ο ίδιος είπε επίσης ότι όλες οι υποδομές του ΝΑΤΟ, ακόμη και οι δορυφόροι, δουλεύουν για την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. «Βλέπουμε πως ολόκληρος ο στρατιωτικός μηχανισμός λειτουργεί εναντίον της Ρωσίας και όλη η υποδομή πληροφοριών περιλαμβανομένων των αναγνωριστικών πτήσεων και δορυφορικών παρατηρήσεων εργάζονται προς τα συμφέροντα της Ουκρανίας με ρυθμό 24/7». «Τέτοιες ενέργειες δημιουργούν ιδιόμορφες εχθρικές συνθήκες για την Ρωσλια», επισήμανε.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα παράσχει στο Κίεβο για πρώτη φορά ρουκέτες με μεγαλύτερο βεληνεκές, καθώς και διάφορα είδη πυρομαχικών, όπλων και ανταλλακτικών, ως μέρος του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η νέα βοήθεια θα περιλαμβάνει ανταλλακτικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, καθώς και ρουκέτες νέου τύπου, τις «εκτοξευόμενες από το έδαφος μικρής διαμέτρου» (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), που κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

Μοιραστείτε το άρθρο