Η Μόσχα δεν βλέπει τώρα συνομιλίες με το Κίεβο και αυτούς που κινούν τα νήματα

341Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κανένας στη Δύση δεν έχει αναλάβει σοβαρή πρωτοβουλία για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, λένε οι Ρώσοι. Αυστρία και Ουγγαρία κατά της αποστολής όπλων στο Κίεβο. Αντίθετος και ο κροάτης πρόεδρος.

Δεν έχει κανένα νόημα για τη Μόσχα να συζητήσει με το Κίεβο ή «αυτούς που κινούν τα νήματα της ουκρανικής κυβέρνησης – μαριονέτας» τουλάχιστον το τρέχον διάστημα, καθώς οι ΗΠΑ έλαβαν πλέον την απόφαση να στείλουν βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο ίδιος επισήμανε ότι κανένας στη Δύση δεν έχει αναλάβει σοβαρή πρωτοβουλία για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση. Θα χρειαστεί να γίνουν «μικρά βήματα» για να πλησιάσουν σε συμφωνία η Ρωσία και οι ΗΠΑ για διμερή ζητήματα που εκκρεμούν. «Ελπίζουμε ότι η τακτική των μικρών βημάτων θα μας επιτρέψει να φθάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για τα πιο σημαντικά ζητήματα στη διμερή ατζέντα», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία. «Όχι» απάντησε, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε στον Λευκό Οίκο σχετικά με την πρόθεσή του να παράσχει τα μαχητικά στο Κίεβο, τα οποία ζητούν ουκρανοί ηγέτες. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι πρόκειται να επισκεφτεί σύντομα την Πολωνία, λέγοντας πως αυτή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο.

«Είτε πρόκειται για εσκεμμένο ψέμα είτε επρόκειτο για ασυνείδητο ψέμα και στην πραγματικότητα δεν κατάλαβε τι του έλεγε ο Πούτιν». Έτσι απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε ντοκιμαντέρ του BBC, υποστηρίζοντας ότι σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Πούτιν τον απείλησε ότι μπορεί να στείλει έναν πύραυλο στο λεπτό.

«Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει, ή κάτι τέτοιο», είναι τα λόγια του Πούτιν όπως τα μετέφερε ο Τζόνσον. Πάντως σχολίασε: «Αλλά νομίζω ότι από τον πολύ χαλαρό τόνο που έπαιρνε, το είδος της αποστασιοποίησης που φαινόταν να έχει, απλώς έπαιζε μαζί με τις προσπάθειές μου να τον κάνω να διαπραγματευτεί».

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως ο Πούτιν είχε εξηγήσει στον Τζόνσον ότι, αν η Ουκρανία εντασσόταν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας θα σήμαινε ότι οποιοσδήποτε πύραυλος θα μπορούσε να φθάσει στη Μόσχα μέσα σε μερικά λεπτά, και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπήρξε μια παρεξήγηση. Αυτό που είπε ο Τζόνσον δεν ήταν αλήθεια ή «ακριβέστερα, ήταν ψέμα». «Δεν υπήρξαν απειλές για πυραύλους», πρόσθεσε.

Τις αντιρρήσεις του για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος είπε επίσης ότι η Κριμαία δεν θα γίνει ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας, μετά την προσάρτησή της από την Ρωσία το 2014. Αυτό που κάνει η Δύση για την Ουκρανία «είναι βαθιά ανήθικο γιατί δεν υπάρχει λύση, είπε. Ο κροάτης πρόεδρος επέκρινε τις δυτικές χώρες για δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διεθνή πολιτική, λέγοντας ότι η Ρωσία θα επικαλεστεί την «προσάρτηση του Κοσόβου» από τη διεθνή κοινότητα ως δικαιολογία για την κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας.

Αλλά και οι βορειότερες χώρες της Αυστρίας και της Ουγγαρίας δεν προκρίνουν αυτήν την κατεύθυνση της Δυτικής υποστήριξης στο Κίεβο. Οι υπουργοί Άμυνας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνάντησή τους στην Βουδαπέστη, συμφωνούν να μη στείλουν όπλα στην Ουκρανία προς αποτροπή μιάς κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Όπως και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επέκταση του πολέμου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μοιραστείτε το άρθρο