Σιωπηρή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας για να γίνει Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου

Την σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, το Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα δέντρα» προχώρησε σε σιωπηρή διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας, ενάντια στις μεθοδεύσεις που αγνοούν την ιστορική μνήμη της πόλης και καταστρέφουν τα υπολείμματα πρασίνου σε αυτήν. Τα μέλη του Δικτύου προσερχόμενα στη συγκέντρωση αντίκρυσαν την πλατεία να αστυνομοκρατείται και να εμποδίζονται να προσεγγίσουν. Ενώ έλεγχοι γινόταν σε όσους κατευθυνόταν στις παράτες των επισήμων.

Ήθελαν να ακουστεί η φωνή τους για την ανάδειξη της ιστορίας των Εβραίων της πόλης και την αναγκαιότητα να τιμάται σε χώρο πρασίνου και όχι στάθμευσης αυτοκινήτων. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε την ώρα που είχε οργανωθεί από τους επίσημους φορείς τελετή μνήμης για τα θύματα του ναζισμού, σε μια πλατεία Ελευθερίας που η αστυνομία είχε φροντίσει να αδειάσει από παρκαρισμένα αυτοκίνητα – που όμως επέτρεψε… μετά το πέρας. Κάτι που δείχνει την υποκρισία όλων αυτών των φορέων και παρατρεχάμενων, περιλαμβανομένου του δήμου και δημάρχου Θεσσαλονίκης, που έχει μετατρέψει την πλατεία σε πάρκινγκ.

Όπως δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την «Οικολογία – Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος ήταν παρόν στη διαμαρτυρία: Η Πλατεία ήταν γεμάτη με το νόημα που ‘χε κάτι… Μνήμες μιας σκοτεινής Θεσσαλονίκης. Μνήμες που στα λόγια πολλοί τιμούν αλλά στη πράξη τρέχουν πίσω από τους εποχούμενους ψηφοφόρους και τα μικροσυμφέροντα. Είχαν φροντίσει η αστυνομοκρατούμενη Πλατεία Ελευθερίας να είναι σήμερα άδεια από ΙΧ. Αλλά 15′ μετά την τιμητική τελετή για το Ολοκαύτωμα, τα στεφάνια είχαν αναποδογυριστεί και τα ΙΧ είχαν εισβάλει στο πάρκινγκ… Αυτό που η ζωντανή Θεσσαλονίκη οφείλει να καταργήσει!

Οι επίσημοι φορείς περί άλλων τυρβάζουν… Όλοι αυτοί που κινούνται κάθε άλλο παρά με το κριτήριο της μνήμης και τιμής των θυμάτων του ναζισμού, αλλά με μόνο κίνητρο το κέρδος. Βλέπουν το Μουσείο Ολοκαυτώματος που προορίζεται να γίνει στην Θεσσαλονίκη ως μία ακόμη ευκαιρία κέρδους. Άλλωστε κυνικά το λένε, όπως στο χθεσινό επιχειρηματικό συνέδριο που έγινε σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο και αναλύθηκε το σχέδιο ανέγερσης ως ένα ακόμη μέσο ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και προσέλευσης μισού εκατομμυρίου τουριστών.

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ


Σιωπηλή διαμαρτυρία για να γίνει η Πλατεία Ελευθερίας Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου και όχι Πάρκινγκ, Κυριακή 29/1 στις 11:30

Σε συμμετοχή σε σιωπηλή διαμαρτυρία καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης το Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα δέντρα», την ερχόμενη Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στην Πλατεία Ελευθερίας, ζητώντας να γίνει η Πλατεία Ελευθερίας Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου και όχι πάρκινγκ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου. Το Δίκτυο «SOSε τα Δέντρα» τονίζει ότι μόνο μία πλατεία με δέντρα και πράσινο μπορεί να αναδείξει τη μνήμη και την ιστορία των Εβραίων συμπολιτών μας και διατρανώνει τη διαμαρτυρία του ενάντια στις μεθοδεύσεις που αγνοούν την ιστορική μνήμη της πόλης και καταστρέφουν τα υπολείμματα πρασίνου σε αυτήν.

Η εκδήλωση θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 11:30 π.μ. Σύνθημα μας: «Η Πλατεία Ελευθερίας να γίνει Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου και όχι Πάρκινγκ!». Πάρκο Μνήμης που θα θυμίζει το «Μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου 1942, όταν η εβραϊκή κοινότητα της πόλης μας βασανίστηκε και εξευτελίστηκε στο πρόσωπο των χιλιάδων αντρών της, αντρών που υπέμειναν για ώρες ανυπόφορα και ατιμωτικά «γυμνάσια»  κάτω από τον καυτό ήλιο. Πάρκο Μνήμης, το οποίο θα τιμά τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς Εβραίους και Εβραίες συμπολίτες μας που  εξοντώθηκαν από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ένας ιστορικός χώρος που πρέπει να τιμάται δεν μπορεί να είναι χώρος αυτοκινήτων.

Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου, γιατί σε μια τσιμεντούπολη σαν τη Θεσσαλονίκη με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση δεν μας χρειάζεται ένα πάρκινγκ που θα προσελκύσει ακόμη περισσότερα αυτοκίνητα στο κέντρο, ειδικά όταν λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα υπάρχει πάρκινγκ 850 θέσεων.

Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου, που θα δίνει πνοή σε μια πόλη με τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου στην Ευρώπη (κάτω από 1,5 τετραγωνικό πρασίνου ανά κάτοικο, όταν ορίζεται ότι το κατάλληλο ποσοστό είναι περίπου τα 9 τετραγωνικά ανά κάτοικο). Οι δεντροστοιχίες και οι χώροι πρασίνου εντός του αστικού ιστού βοηθούν στο μικροκλίμα της περιοχής, μειώνουν την θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελούν χώρο συνάντησης των κατοίκων.

Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου, γιατί μετά τις ατεκμηρίωτες επιστημονικά κοπές και τις μαζικές, χωρίς να τηρούνται τα πρωτόκολλα για κάθε δέντρο, καταστροφικές κλαδεύσεις, από την παρούσα διοίκηση της πόλης, το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο, ενώ οι πάνω από 3.000 άδειες εδώ και χρόνια δενδροδόχοι προοιωνίζουν μιαν άδενδρη και ξερή συνέχεια.

«SOSε τα δέντρα» – Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο

Σιωπηλή διαμαρτυρία για να γίνει η Πλατεία Ελευθερίας Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου και όχι Πάρκινγκ, Κυριακή 29/1 στις 11:30

Μοιραστείτε το άρθρο