Πολεμικοί εξοπλισμοί με υπογραφή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κάθε πτυχή του κρατικού μηχανισμού ευθυγραμμίζεται στην πολεμική προετοιμασία του ελληνικού καπιταλισμού. Αυτό υποδηλώνει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε την Πέμπτη 12/01 μεταξύ της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Πατρών) για τη δημιουργία και δεύτερου, πιο σύνθετου drone.

Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Αρχύτας» που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2021 και στο οποίο συμμετέχουν η ΕΑΒ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα στόχο είχε τη δημιουργία του UAV (μη επανδρωμένου drone) RX-3, το οποίο προορίζεται για να βοηθάει στρατιώτες να επιτηρούν περιοχές, να επιτηρεί τα σύνορα και να κατηγοριοποιεί μετανάστες, ακόμα και να πολεμάει.

Τα εν λόγω προγράμματα είναι η συνέχεια του προγράμματος Andromeda( εποπτεία θαλάσσιων και χερσαίων εδαφών και συνόρων) του  Prevision (τεχνολογικός εξοπλισμός δυνάμεων καταστολής ενάντια στην τρομοκρατία) του Ingenious (δημιουργία εργαλείων εξοπλισμού σε ομάδες που επεμβαίνουν πρώτες σε τρομοκρατικές ενέργειες) που εκτέλεσαν εργαστήρια του ΕΜΠ, της παραχώρησης τεχνολογικού εξοπλισμού του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο προς την Frontex .

Τμήμα της πολεμικής προετοιμασίας του ελληνικού κράτους είναι η διασύνδεση πανεπιστημίων- στρατού- ΝΑΤΟ. Ήδη από το 2010, υπάρχει αντίστοιχη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη από το 2014 το στρατιωτικό δόγμα του στρατού αναφέρει χαρακτηριστικά την κατεύθυνση εμπλοκής του στρατού με πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα. Σημαντικά βήματα έγιναν επίσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την υπογραφή 16 μνημονίων συνεργασίας στρατού και ΑΠΘ και τουλάχιστον 2 αντίστοιχων γνωστών για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι τέτοιου χαρακτήρα έρευνα δεν θα προσθέσει κι άλλους πνιγμένος πρόσφυγες στο Αιγαίο πριν καν αξιοποιηθεί

στρατιωτικά; Έρευνες εκατομμυρίων ευρώ, που μεθοδευμένα και σχεδιασμένα προσανατολίζονται σε “προιόντα” άμυνας και ασφάλειας, που όχι απλά δεν έχουν σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά είναι και απόλυτα εχθρικά σε αυτές.

Είναι ξεκάθαρο ότι η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν στόχο την πάταξη της υποτιθέμενης “ανομίας” εντός των πανεπιστημίων, αλλά την περιφρούρηση τέτοιων επιχειρηματικών και πολεμικών ενεργειών και την καταστολή του φοιτητικού και μαχόμενου νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για εγκληματίες στα πανεπιστήμια, ας μιλήσουμε καταρχάς για τους ανθρώπους που βάφουν τα χέρια τους με αίμα, εκμεταλλευόμενοι πολλαπλά φοιτητές και εργαζόμενους για να φτιάξουν μηχανήματα, συσκευές και software που θα συμβάλουν στις δολοφονίες αμάχων, στο ξεσπίτωμα κόσμου και στην καταστροφή ολόκληρων χωρών.

Για μας η απάντηση στην πολεμική προετοιμασία που προκαλούν οι αστικοί ανταγωνισμοί στις δυο πλευρές του Αιγαίου δεν μπορεί παρά να είναι διεθνιστική. Γνωρίζουμε ότι δεν αρκεί μονο η δική μας δράση για την αποτροπή του πολεμικού κινδύνου. Γνωρίζουμε όμως παράλληλα πως η αγωνιζόμενη νεολαία, το εργατικό κίνημα και οι επαναστατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις της Τουρκίας δίνουν έναν αντιπολεμικό αγώνα που πληρώνουν με διώξεις και διαδικασίες εξόντωσης, με επιχειρηματολογία από το αστικό και στρατιωτικό κατεστημένο που ομοιάζει φριχτά με την πολεμόχαρη  πλύση εγκεφάλου που διενεργείται στη χώρα μας. Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε κι εμείς στον κοινό διεθνιστικό αγώνα για ειρήνη και φιλία των δυο λαών στην δικιά μας χώρα!

Αυτός ο αγώνας περνάει μέσα από το μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής του ελληνικού καπιταλισμού, που ταυτόχρονα σημαίνει το μπλοκάρισμα των πολεμικών προγραμμάτων που διενεργούν τα πανεπιστήμια. Από την πλευρά μας καλούμε τους αγωνιστές που δραστηριοπoιούνται στους χώρους του πανεπιστημίου, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους των εργαζομένων του να παλέψουν για την ακύρωση των πολεμικών συμβάσεων του ΠΘ, ενάντια σε ένα καθεστώς που μας προετοιμάζει ιδεολογικά και σωματικά να γίνουμε κρέας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Λέσχη Eργαζομένων και Nεολαίας Βόλου

Μοιραστείτε το άρθρο