Γερμανία και ΗΠΑ στέλνουν τα Leopard και Abrams στα ουκρανικά μέτωπα

335Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard και τα αμερικανικά Abrams στέλνονται στα ουκρανικά πεδία συγκρούσεων έναντι των ρωσικών δυνάμεων. Τα σκάνδαλα διαφθορά συγκλονίζουν την κυβέρνηση Ζελένσκι, με συνολικά 15 κυβερνητικά στελέχη να κατηγορούνται και να απομακρύνονται από τα αξιώματά τους.

Οι πιέσεις στο Βερολίνο από τη μία πλευρά του Ατλαντικού έως την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, φαίνεται πως αποδίδουν. Βραδινές πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να παραδώσει στο Κίεβο τα άρματα μάχης Leopard, ενώ αργότερα μεταδιδόταν ότι ακολουθεί και η αμερικανική κυβέρνηση με τα δικά της τεθωρακισμένα Abrams.

Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ξεπέρασε τους ενδοιασμούς του και άναψε το πράσινο φως, επιτρέποντας παράλληλα και σε άλλες χώρες που διαθέτουν τα συγκεκριμένα άρματα μάχης, (όπως π.χ. η Πολωνία που το ζητούσε) να κάνουν το ίδιο. Η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα δοθούν στο Κίεβο 100 τέτοια άρματα από 12 κράτη.

Την ίδια στιγμή σε μία ανατροπή της μέχρι τώρα θέσης τους, η κυβέρνηση Μπάϊντεν αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή των αρμάτων μάχης Abrams τύπου M1, όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ ακολούθησαν και άλλα αμερικανικά μέσα. Απόφαση που προφανώς συνδέεται με την αποστολή των γερμανικών Leopard και όσων προηγήθηκαν στις διαβουλεύσεις – πιέσεις στις τάξεις των ευρωατλαντικών κρατών τις προηγούμενες μέρες.

Από την ρωσική πλευρά άμεσα έρχεται η απάντηση. Στα πρώτα του δημόσια σχόλια από τον διορισμό του ως επικεφαλής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, υποστήριξε ότι το νέο σχέδιο για τις αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξετάζει την πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ και τη χρήση της Ουκρανίας από τη «συλλογική Δύση» για τη διεξαγωγή ενός «υβριδικού πολέμου» εναντίον της Ρωσίας.

«Το σχέδιο έχει εγκριθεί από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και μπορεί να προσαρμοστεί όταν υπάρχουσες και νέες απειλές για τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας Ομοσπονδίας αλλάζουν». «Σήμερα, τέτοιες απειλές περιλαμβάνουν τις φιλοδοξίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να επεκταθεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς και τη χρήση της Ουκρανίας ως εργαλείου για τη διεξαγωγή ενός υβριδικού πολέμου εναντίον της χώρας μας», δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Argumenty i Fakty.

Σύμφωνα με το νέο στρατιωτικό σχέδιο της Μόσχας, μια μονάδα θα προστεθεί στην Καρελία στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας που συνορεύει με τη Φινλανδία. Στην Ουκρανία, η Ρωσία θα προσθέσει τρία τμήματα μηχανοκίνητων τυφεκίων στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις δύο δηλαδή από τις τέσσερις μερικώς προσαρτημένες ουκρανικές περιοχές από την Ρωσία.

Μετά τις εκτεταμένες αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς πλήθους στελεχών της ουκρανικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές με την απομάκρυνση αξιωματούχων από καίριες θέσεις. Μέχρι τώρα συνολικά 15 έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. Εν μέσω της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στη χώρα, κάποιοι πολλοί όπως φαίνεται- φρόντισαν να πλουτίσουν και να εκμεταλλευτούν τα πολλά χρήματα οικονομικής βοήθειας που στέλνουν οι Δυτικοί.

Πέντε κυβερνήτες ουκρανικών περιφερειών και τέσσερις υφυπουργοί της κυβέρνησης απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Πρόκειται  για τους κυβερνήτες του Ντνιπροπετρόφσκ Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα, του Σούμι Βίκτορ Ζιβίτσκι, της Ζαπορίζια Ολεξάντρ Στάρουχ και της Χερσώνας Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς.

Ο Ρεζνιτσένκο κατηγορήθηκε από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης για ανάθεση έργων επισκευής δρόμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία στην οποία συμμετέχει η φιλενάδα του που εργάζεται ως γυμνάστρια. Ο ίδιος και οι ομόλογοί του τού Σούμι, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια αποτελούν αντικείμενο δικαστικών ερευνών. Η απομάκρυνση του Ολέξιι Κουλέμπα συνδέεται με τον προσεχή διορισμό του σε θέση της προεδρικής διοίκησης και συγκεκριμένα του αναπληρωτή προσωπάρχη.

Θα αντικαταστήσει τον επίσης παραιτηθέντα Κίριλο Τιμοσένκο, με ένα ιδιαίτερα βεβαρυμμένο μητρώο χρηματισμού. Κατηγορήθηκε κυρίως ότι χρησιμοποιούσε όχημα παντός εδάφους που δόθηκε στην Ουκρανία από την General Motors για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Τιμόσενκο ανακοίνωσε ότι μετέφερε το όχημα σε περιοχή κοντά στην γραμμή του μετώπου.

Ο υφυπουργός Άμυνας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Βιτάλι Μουζιτσένκο και δύο υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι Ιβάν Λουκέρια και Βιατσεσλάβ Νέγκοντα, απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους. Όπως οι υποδιευθυντές της ουκρανικής υπηρεσίας θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών, Ανατόλιι Ιβάνκεβιτς και Βίκτορ Βισνιόφ.

Επίσης, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε την απομάκρυνση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ολέξιι Σιμονένκο από τη θέση του. Κατηγορήθηκε από την Ukraïnska Pravda ότι έφυγε πρόσφατα για διακοπές στην Ισπανία την ώρα που τα ταξίδια στο εξωτερικό, με εξαίρεση για επαγγελματικούς σκοπούς, απαγορεύονται συνήθως για τους άνδρες που είναι σε ηλικία μάχης. Πήγε διακοπές με αυτοκίνητο που ανήκε σε ουκρανό επιχειρηματία και συνοδεία σωματοφύλακα του τελευταίου.

Μετά από όλα αυτά, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι: «Οι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές ή για οποιονδήποτε άλλο μη κυβερνητικό σκοπό». Υπέγραψε διάταγμα που ισχύει για «όλους εκείνους που υποτίθεται ότι εργάζονται για το κράτος και στο κράτος».

Όμως και η άλλη πλευρά προβαίνει σε μέτρα περιορισμού της μετάβασης στο εξωτερικό. Θα καταστεί υποχρεωτικό για όποιον διασχίζει τα ρωσικά σύνορα με αυτοκίνητο να δηλώνει ώρα και θέση σε συνοριακή διάβαση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Μοιραστείτε το άρθρο