«Παγκόσμια αναποφασιστικότητα» καταγγέλλει το Κίεβο

332Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι πλέον αντιρωσικές κυβερνήσεις στην βορειοανατολική Ευρώπη επικρίνουν το Βερολίνο για τη μη αποστολή των τεθωρακισμένων Leopard στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία θα λάβει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται», σπεύδει να καθησυχάσει ο αμερικανός πρόεδρος.

Τη μήνη των πλέον φανατικών αντιρωσικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη (Πολωνία, Βαλτικά κράτη) δέχεται το Βερολίνο για τη μη απόφασή του να στείλει τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας Δυτικών κρατών στην αμερικανική βάση Ράμστάϊν στην Γερμανία και τη μη επίτευξη συμφωνίας για την αποστολή βαρέων τεθωρακισμένων στο Κίεβο, συνεχίστηκαν οι επικρίσεις κατά της γερμανικής κυβέρνησης.

Πρώτα αντέδρασε η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία διά στόματος του συμβούλου του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ, εξεδήλωσε την απογοήτευση για την «παγκόσμια αναποφασιστικότητα», επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στην αποστολή των Leopard 2 στην Ουκρανία κοστίζει ζωές.

Τα Βαλτικά κράτη με πανομοιότυπες δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών τους (Εσθονίας, Λιθουανίας, Λετονίας) έγραψαν στο twitter ότι «απαιτείται να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα» και «η Γερμανία πρέπει να στείλει τα τανκς τώρα». Στον ίδιο τόνο και ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών που δήλωσε ότι: «Απαιτείται δράση τώρα» και «ο εξοπλισμός της Ουκρανίας για να απωθήσει τη ρωσική επιδρομή δεν αποτελεί κάποιου είδος άσκηση στη λήψη αποφάσεων

Οι Αμερικανοί, που και αυτοί δεν στέλνουν τα άρματα μάχης Abrams αλλά ζητάνε από τους Γερμανούς να στείλουν τα δικά τους Leopard, έσπευδαν να καθησυχάσουν την ουκρανική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, ερωτηθείς σε εκδήλωση, είπε ότι: «Η Ουκρανία θα λάβει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο βόρειο Ντονέτσκ και γύρω από το επίδικο των ημερών την πόλη Μπαχμούτ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται αργά. Ενώ λίγο βορειότερα στην Κρέμινα του Λουγκάνσκ οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις ρωσικές επιθέσεις. Νέος γύρος ρωσικών βομβαρδισμών καταγράφεται στην νότια περιφέρεια της Ζαπορίζια, όπου ο ρωσικός στρατός λέει πως σημειώνει «προωθήσεις» των στρατευμάτων του.

Ένας Αμερικανός, πρώην καταδρομέας της επίλεκτης μονάδας Navy SEALs του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σκοτώθηκε στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας. Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανέφερε πως δεν είχε κάτι να πεί για τους λόγους για τους οποίους ο αμερικανός πρώην καταδρομέας βρισκόταν στην Ουκρανία. Ο Ντάνιελ Σουίφτ είχε καταταγεί στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 2005 και είχε παρασημοφορηθεί για τη δράση του στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ενώ το 2019 χαρακτηρίστηκε λιποτάκτης.

Στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του RT France, γαλλικού παραρτήματος του τηλεοπτικού δικτύου Russia Today, οι εκπομπές του οποίου έχουν ανασταλεί στην ΕΕ, προχώρησαν οι γαλλικές αρχές (αίτημα της γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών), προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Μόσχας. «Το πάγωμα των λογαριασμών του RT France θα επιφέρει αντίμετρα εναντίον των γαλλικών μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία… αν οι γαλλικές αρχές δεν πάψουν να τρομοκρατούν τους ρώσους δημοσιογράφους», προειδοποίησε πηγή στους κόλπους της ρωσικής διπλωματίας, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Ria Novosti και Tass.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στο RT France κατήγγειλαν την ενέργεια και αναφέρουν ότι: «Με την κύρωση αυτή, σχεδόν 100 μισθωτοί και περίπου 50 δημοσιογράφοι θα βρεθούν πιθανόν στην ανεργία». Σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικάτων SNJ (Syndicat National des journalistes)  και FO (Force ouvrière) στο RT France, οι λογαριασμοί «πάγωσαν με απόφαση του (γαλλικού) κράτους».

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την ρωσική ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση μισθοφόρων Wagner ως εγκληματική οργάνωση. «Η Wagner είναι μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει τεράστιες φρικαλεότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων », δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η ομάδα Wagner έχει αυτήν τη στιγμή περίπου 50.000 άτομα ανεπτυγμένα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 10.000 μισθοφόρων και 40.000 αιχμαλώτων».

Μοιραστείτε το άρθρο