Γαλλία: Δύο εκατομμύρια διαδήλωσαν κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Μία ιστορική διαμαρτυρία εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν, η σημερινή πανεθνική απεργία στη Γαλλία. Η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων. Οκτώ μεγάλα συνδικάτα εργαζομένων (CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, UNSA, Solidaires, FSU) είχαν καλέσει σε εθνική κινητοποίηση, με την υποστήριξη αριστερών κομμάτων, στην οποία ανταποκρίθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια σε όλη τη Γαλλία.

Από το Παρίσι μέχρι τη Μασσαλία,τη Λυών,τη Νάντε, το Νις οι Γάλλοι πραγματοποίησαν δυναμικές πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο Borne. Η διασυνδικαλιστική έχει ήδη ανακοινώσει νέα ημέρα κινητοποίησης στις 31 Ιανουαρίου.

Μεταφορές, σχολεία και διυλιστήρια κήρυξαν απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αντιδημοφιλή σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64.

Σύμφωνα με τη CGT περισσότεροι από 400.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στις 2 μ.μ. στην Place de la République, στο Παρίσι, ενώ ο γενικός γραμματέας της CGT, Philippe Martinez, υπολόγισε σε «περισσότερα από δύο εκατομμύρια» τα άτομα που διαδήλωσαν την Πέμπτη σε όλη τη χώρα.

Στη Boulevard Beaumarchais, λίγο πριν την Place de la Bastille, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ ορισμένων διαδηλωτών και της αστυνομίας. Πολλά βίντεο δείχνουν αστυνομικούς να χτυπούν με ρόπαλα διαδηλωτές.

Είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον Μακρόν από την επανεκλογή του, ο οποίος έχει αναγάγει  το ζήτημα των συντάξεων ως δείκτη του στόχου του να μεταμορφώσει τη Γαλλία και να αναθεωρήσει το κοινωνικό της μοντέλο και το σύστημα πρόνοιας– αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τους περισσότερους στα 64 από 62 και αύξηση των ετών εισφορών που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη. Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν ότι οι Γάλλοι εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιτίθενται σε αυτές τις προτάσεις και τις θεωρούν άδικες.

Μοιραστείτε το άρθρο