Στο Νταβός συζητούν και στο Ράμσταϊν αποφασίζουν, για βαρέα και σύγχρονα όπλα στο Κίεβο

329Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ευρωατλαντικοί πιέζουν για την αποστολή των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο και τη συγκρότηση μεγάλης δύναμης τανκς έναντι των ρωσικών δυνάμεων. Στο Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ παρελαύνουν υποστηρικτές της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας με βαρέα και σύγχρονα οπλικά συστήματα. Στην αμερικανική βάση στην Γερμανία μεθαύριο οι αποφάσεις της συνόδου ων υπουργών Άμυνας. Οι Δυτικοί χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως εντολοδόχο για την τελική λύση: Τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας, είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Στο Νταβός αυτές τις μέρες διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου συγκεντρώνονται ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι και φέτος κυριαρχείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις αίθουσές του βρίσκονται παράγοντες τόσο των Ουκρανών όσο των διαφόρων Δυτικών υποστηρικτών του Κιέβου, με κοινό άξονα την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Τόσο στην Ουκρανία, όσο στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και επανακαθορισμού του  συσχετισμού των καπιταλιστικών πόλων ισχύος. Η Δύση έναντι της Ανατολής για τις σφαίρες επιρροής.

Η ουκρανική σύγκρουση καλά κρατεί, όπως και η ένταση της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας. Οι Ευρωατλαντικοί σχεδιάζουν να συγκροτήσουν έναν στόλο αρμάτων μάχης (έχουν ήδη ανακοινώσει ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Λιθουανία, Φινλανδία κ.α.), τα οποία επιδιώκεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των ΝΑΤΟϊκών στην Ουκρανία έναντι των ρωσικών δυνάμεων.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας είναι ένας από τους ηγέτες που μίλησε στο Νταβός και τα βλέμματα ήταν στραμμένα επάνω του για τα περιβόητα γερμανικά άρματα μάχης Leopard, για τα οποία οι Ευρωατλαντικοί πιέζουν να δώσει την έγκριση για προμήθειά τους στο Κίεβο. Όχι μόνο από την Γερμανία αλλά και μια σειρά άλλα κράτη που έχουν προμηθευθεί από αυτή και θέλουν να τα στείλουν στην Ουκρανία αλλά απαιτείται η γερμανική έγκριση.

Ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στο Νταβός δεν δεσμεύτηκε μεν, το άφησε ανοιχτό δε, το ενδεχόμενο το Βερολίνο να δώσει τελικά το πράσινο φώς για τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard. Ο γερμανός καγκελάριος δεν έκανε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, ούτε είπε καν τη λέξη «τανκς», δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των Δυτικών κρατών που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν στην Γερμανία με αντικείμενο την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Υπενθύμισε όμως ότι η χώρα του στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, εφοδιάζοντάς την με διάφορα όπλα, όπως με εκτοξευτήρες ρουκετών, με θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και με το αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T. «Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί» σε συνεργασία με τους συμμάχους του Βερολίνου, είπε και επανέλαβε ότι θέλει να αποφευχθεί κάθε άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

«Βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα» υπόσχεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουκρανία, τα οποία θα δοθούν από τα κράτη – μέλη της συμμαχίας. «Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει στο Ράμσταϊν και το κυριότερο μήνυμα θα είναι η αυξημένη υποστήριξή μας, με βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα», είπε ο Στόλτενμπεργκ στο Νταβός. «Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει νέες επιθέσεις και είναι έτοιμος να θυσιάσει τη νεολαία του. Στρατολόγησε περισσότερους από 200.000 μαχητές και αγοράζει όπλα από αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του Ιράν. Η κατάσταση είναι επείγουσα.», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στην ομιλία του.

Από το Νταβός δεν μπορούσε να λείψει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης είπε ότι: «Η τυραννία προχωρά γρηγορότερα από τις δημοκρατίες. Γι αυτό η κινητοποίηση του κόσμου πρέπει να γίνει γρηγορότερα από την επόμενη στρατιωτική κινητοποίηση του κοινού εχθρού μας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Miσέλ τάχθηκε υπέρ του της προμήθειας στην Ουκρανία τανκς. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο είπε ότι: «Για σχεδόν ένα χρόνο, η Ρωσία ακολουθεί μια στρατηγική καταστροφής, μια στρατηγική τρόμου, προσπαθώντας να υποτάξει τον ουκρανικό λαό μέσω βομβαρδισμών. Αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται. Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε για όσο χρειαστεί. Τώρα είναι η ώρα, χρειάζονται επειγόντως περισσότερο εξοπλισμό και προσωπικά είμαι υπέρ της προμήθειας τανκς στην Ουκρανία».

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε σήμερα ισχυρότερη απάντηση απέναντι στις «ρωσικές απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» και κάλεσε σε αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου «του φονικού εξοπλισμού και ιδίως των βαρέων όπλων». Οι ευρωβουλευτές στην ετήσια έκθεσή τους για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 407 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 142 αποχές, κάλεσαν τον γερμανό καγκελάριο να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Αργά απόψε το βράδυ γινόταν γνωστό από κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο ότι αυτό φέρεται να γνωστοποίησε στην Ουάσινγκτον ότι αν οι ΗΠΑ δώσουν στην Ουκρανία τα αμερικανικά τανκς Abrams τότε κι αυτοί θα δώσουν τα Leopard. Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί σχεδιάζουν την παροχή ενός ακόμη μεγάλου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ. Σε αυτό λένε ότι θα περιλαμβάνονται τα οχήματα μάχης Stryker. Ενώ ακολουθεί και ο Καναδάς με 200 στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού Senator.

Στη ρωσική πλευρά, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο παραγωγής όπλων στην Αγία Πετρούπολη (σήμερα ημέρα της  επετείου από το τέλος της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους Ναζί) είπε ότι: «Η νίκη είναι εξασφαλισμένη, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό». Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία επιδιώκει εδώ και καιρό να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς της Ουκρανίας. «Οι μεγάλης κλίμακας  επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν βαρέα όπλα, πυροβολικό, τανκς και αεροσκάφη δεν έχουν σταματήσει στο Ντονμπάς από το 2014. Το μόνο που κάνουμε σήμερα, ως μέρος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, είναι μια προσπάθεια να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Αυτό είναι το νόημα της επιχείρησής μας – η προστασία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές».

Από κοντά και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ ο οποίος είπε ότι: “Χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως εντολοδόχο, διεξάγουν πόλεμο εναντίον της χώρας μας με τον ίδιο στόχο: την “τελική λύση” του ρωσικού ζητήματος. Ακριβώς όπως ο Χίτλερ ήθελε μια “τελική λύση” στο εβραϊκό ζήτημα, τώρα, δυτικοί πολιτικοί λένε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα”.

Ένα ελικόπτερο συνετρίβη το πρωί της Τετάρτης κοντά σε νηπιαγωγείο και κτίριο με κατοικίες στο Μπρόβαρι λίγο βορειοανατολικότερα του Κιέβου. Από την συντριβή 14 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, ο αναπληρωτής υπουργός Γεβγέν Γένιν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιούρι Λουμπκόβιτς, που επέβαιναν στο ελικόπτερο. Στο ελικόπτερο επέβαιναν εννέα άτομα, όπως επιβεβαίωσε η ουκρανική αστυνομία. Έτσι, όπως φαίνεται, πολλά από τα θύματα βρίσκονταν στο έδαφος. «Την ώρα που σημειώθηκε η τραγωδία, παιδιά και προσωπικό βρίσκονταν μέσα στο νηπιαγωγείο», σημείωσε ο περιφερειάρχης του Κιέβου Ολέξι Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Telegram.

Αξίζει να αναφερθεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt η οποία επικαλούμενη τον πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας στις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει ότι η τότε φιλοδυτική βουλγαρική πολιτική ηγεσία αποφάσισε μυστικά από την φιλορωσική ελίτ της χώρας την αποστολή πυρομαχικών και ντίζελ στο Κίεβο. Μάλιστα αυτές οι αποστολές εκείνες τις πρώτες ώρες της έναρξης του πολέμου, έγιναν υπό την πλήρη ενορχήστρωση των ΝΑΤΟϊκών και πολύ περισσότερο των Αμερικανών. Αποτέλεσαν δε το 30% των ουκρανικών αναγκών σε πυρομαχικά και το 40%  σε ντίζελ, προσφέροντας στο Κίεβο σημαντική βοήθεια τις πρώτες κρίσιμες ώρες.

Μοιραστείτε το άρθρο