2ο πολεμικό drone από τα πανεπιστήμιά μας; Μην αφήσουμε την εκπαίδευση να εξυπηρετεί τα κέρδη και τους πολέμους τους!

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τέσσερα Πανεπιστήμια της χώρας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών) με το οποίο προχωρούν στον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του νέου πολεμικού drone.

Η «επιστράτευση» του πανεπιστημίου και των εργαζομένων του προς όφελος της πολεμικής βιομηχανίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Το πρόγραμμα αυτό εκπονείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, που καυχιούνται μάλιστα πως θα αξιοποιηθεί η εμπειρία από το προηγούμενο πρόγραμμα «Αρχύτας», που αφορούσε την έρευνα και κατασκευή του πρώτου drone στην Ελλάδα  και αποτέλεσε αφορμή για μαζικές κινητοποιήσεις στον ΦΣ Ηλεκτολόγων-Μηχανολόγων του ΑΠΘ πριν μερικούς μήνες, ενώ αντίστοιχη έρευνα γίνεται και στο τμήμα Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της στρατηγικής της ελληνικής αστικής τάξης και του κεφαλαίου να βρίσκουν στα πανεπιστήμια ένα έυφορο έδαφος για έρευνα με φθηνά και ικανά χέρια για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ελληνικού καπιταλισμού για ανάπτυξη και κερδοφορία, για εσωτερική ασφάλεια και επιτήρηση και ταυτόχρονα αξιοποίησεις των πανεπιστημίων για τους σκοπούς και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αντί για γνώση και έρευνα προς όφελος των λαικών αναγκών, βλέπουμε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών. Η νέα έρευνα για πολεμικούς εξοπλισμούς στα Πανεπιστήμια εντάσσεται στην πολιτική βαθύτερης εμπλοκής στα ΝΑΤΟικά σχέδια  από πλευράς κυβέρνησης και κεφαλαίου, μια πολιτική που εκδηλώνεται αρκετά πιο έντονα από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με την αποστολή όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι.

Την ιδια στιγμή ανεβαίνουν οι τόνοι και στην αντιπαράθεση ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης με φόντο (για άλλη μια φορά) τις ΑΟΖ και τους υδρογονανθρακες. Φυσικά η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων -όπως και το ξόδεμα δισεκατομμυρίων για φρεγάτες και Ραφάλ- γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί με το αφήγημα περί «αμυνόμενης ελληνικής πλευράς». Ένα αφήγημα που φυσικά είναι σαθρό, καθώς η ελληνική αστική τάξη και συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία προσφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό, και λαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά (επιθετική ρητορική και τυχωδιοκτισμοί, θέσεις για ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδα στα 12νμ κλπ), επαναπροωθεί και δολοφονεί πρόσφυγες, στέλνει στρατιωτικές μονάδες για να συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες που συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ (χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποστολή πυροβολαρχίας Patriot  στη Σαουδική Αραβία), ενώ η παραχώρηση υποδομών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας (βλ. λιμάνι Αλεξανδρούπολης) συνεχίζεται αδιάκοπα και αποκτούν ολοένα και πιο στρατηγική σημασία.

Φυσικά οι ανάγκες των φοιτητών και των φοιτητριών στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που προσπαθούν να συγκροτήσουν με τους νόμους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων έρχονται τελευταία. Στα ΑΕΙ με βάση τις διατάξεις των τελευταίων νόμων οι επιχειρήσεις κάθε λογής (άρα και η βιομηχανία των όπλων) θα λύνουν και θα δένουν από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών μέχρι το ερευνητικό έργο που παράγεται ενώ θα μπαίνουν όλο και περισσότεροι ταξικοί φραγμοί για τη νεολαία (ΕΒΕ, όρια φοίτησης, απουσία δωρεάν φοιτηττικής μέριμνας κλπ). Αυτή την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση προσπαθούν να περιφρουρήσουν με την ΟΠΠΙ και με την απαξίωση των Φοιτητικών Συλλόγων, ειδικά τελευταία με τις ηλεκτρονικές εκλογές που προκυρήσσονται σε μεγάλα ιδρύματα.

Καταγγέλουμε αυτή τη συνεργασία και  κάθε συνεργασία που ενισχύει την πολεμική μηχανή εντός και εκτός πανεπιστημίου. Η απάντηση στην επίθεση τους θα δοθεί  με ένα αντιπολεμικό κίνημα στηριγμένο στη διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη, μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, μέσα και έξω από το στρατό, σε όλη την κοινωνία. Γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν έχουν όμως πολλά να ενώσουν. Παλεύουμε ταυτόχρονα για ένα μαζικό δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς ταξικούς φραγμούς, το οποίο θα μας μορφώνει σφαιρικά. Το Φοιτητικό Κίνημα θα δώσει δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ!

  • Μπλοκάρουμε την πολεμική μηχανή. Όχι στα ερευνητικά προγράμματα για το στρατό και στο μνημόνιο συνεργασίας για τα drones
  • Λεφτά για την παιδεία, την υγεία, για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα
  • Έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσοκόμους, καθηγητές και διδακτικό προσωπικό. Όχι προσλήψεις για το στρατό και την αστυνομία
  • Δεν πολεμάμε-δεν ερευνούμε για Ελληνική Ολιγαρχία-ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Μοιραστείτε το άρθρο