Περού: Η μεγάλη πορεία των ιθαγενών του νότου φτάνει στη Λίμα με αίτημα την παραίτηση της προέδρου

Η μεγάλη πορεία «Marcha Los Cuatro Suyos» (δηλαδή «από όλες τις γωνιές του Περού», τα τέσσερα μέρη που σχημάτισαν το Tahuantinsuyo,) κατακλύζει σταδιακά από την περασμένη Κυριακή τους δρόμους της Λίμα. Χιλιάδες ιθαγενείς ταξιδεύουν με όλα τα μέσα προκειμένου να φτάσουν στην περουβιανή πρωτεύουσα, απαιτώντας την παραίτηση της ορισθείσας προέδρου Dina Boluarte, νέο σύνταγμα  και την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης Boluarte ξέσπασαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού το Κογκρέσο απομάκρυνε και συνέλαβε τον εκλεγμένο αριστερό πρόεδρο Pedro Castillo. Ωστόσο κλιμακώθηκαν μετά το θάνατο 50 διαδηλωτών και των τραυματισμό εκατοντάδων από τη βίαιη καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις. Από τότε η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα σκηνικό βίαιων διαδηλώσεων και η ανακοίνωση από την Boluarte το περασμένο Σάββατο για επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει πυροδοτήσει περαιτέρω τις αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση της Boluarte παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Λίμα και σε τρεις άλλες περιοχές, μετά τη λήξη μιας προηγούμενης εντολής 30 ημερών.

Την περασμένη Παρασκευή η περιφερειακή κυβέρνηση του Ayacucho ενέκρινε ομόφωνα, απόφαση για απομάκρυνση της κυβέρνησης της ορισθείσας προέδρου Dina Boluarte, καθώς και των στρατιωτικών διοικητών. Επίσης, οι πόλεις που αποτελούν μέρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Κοινοτήτων που επηρεάζονται από την εξόρυξη και τους υδρογονάνθρακες (Conacamih) θα φτάσουν στη Λίμα στις 18 Ιανουαρίου για να ενώσουν τη φωνή τους για παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και να ενωθούν με τις άλλες ομάδες αγροτών και ιθαγενών από Aymara και Quechua.

Δυναμικές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή των νότιων Άνδεων του Περού, ιδιαίτερα στην περιοχή Puno, τη φτωχότερη περιοχή του Περού, η οποία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ιθαγενών, και στις πόλεις Ayacucho και Arequipa, μεταξύ άλλων. Διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί και στην πρωτεύουσα Λίμα. Στις νότιες περιοχές ωστόσο αυτές οι εκκλήσεις για παραίτηση της Boluarte είναι  πιο ηχηρές , κυρίως μεταξύ των αγροτικών και ιθαγενών πληθυσμών που είδαν τον Καστίγιο ως  έναν δικό τους – «γιο της γής» – να διεισδύει στην πολιτική ελίτ στη Λίμα.

Η νότια δασική περιοχή κατοικημένη κυρίως από ιθαγενείς και αγρότες, είναι η πιο περιθωριοποιημένη και πιο φτωχή και σήμερα το μεγαλύτερο θύμα της αστυνομικής καταστολής. Αυτές οι επαρχίες ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον έκπτωτο πρόεδρο, Πέδρο Καστίγιο, σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο από 80%.

Η πολιτική, αλλά κυρίως η κοινωνική και εθνική πόλωση έχει αυξηθεί στο Περού και εκφράζονται ανησυχίες ότι είναι πιθανό αυτές οι συγκρούσεις να μην μπορούν να ξεπεραστούν βραχυπρόθεσμα. Η δημοκρατία έχει επηρεαστεί  και οι τρόποι δράσης της δεξιάς θυμίζουν τη λανθάνουσα πιθανότητα επιστροφής στην εποχή των στρατιωτικών δικτατοριών στη Λατινική Αμερική.

Για τους λαούς του νότιου Περού, η ολιγαρχία της Λίμα όχι μόνο επιβάλλεται μέσω αντιδημοκρατικών αποφάσεων στην πολιτική σφαίρα, αλλά μπορεί επίσης να το κάνει μέσω των χειρότερων εγκλημάτων. Αυτό δεν είναι καινούργιο για το Περού, μια χώρα που αντιμετώπισε πολύ βίαιες περιόδους στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, αλλά είναι κάτι που από τότε δεν έχει συμβεί σε αυτό το επίπεδο αγριότητας.

Από την πλευρά τους, τα μεσαία στρώματα και οι ελίτ έχουν σχεδόν το μονοπώλιο στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα για να ποινικοποιήσουν τους διαδηλωτές που ήδη φτάνουν στη Λίμα. Η πρακτική ποινικοποίησης των πολιτικών αντιπάλων (terriqueo) και φυσικής εξόντωσής τους δεν είναι κάτι καινούργιο στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής και όπως σημειώνει ο Ο.Α. Lopez “ο προοδευτικός δεύτερος κύκλος της Λατινικής Αμερικής  μετά από πολλές νίκες αριστερών τύπων σε όλη την ήπειρο άρχισε πολύ νωρίς να δέχεται ισχυρά πλήγματα και απειλές από τους πιο καθυστερημένους δεξιούς τομείς”.

Μοιραστείτε το άρθρο