Ηνωμένο Βασίλειο: Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων αρχίζει αυτή τη βδομάδα

Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων ανοίγει τη βδομάδα αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι νοσηλευτές/τριες εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις δυναμικές διεκδικήσεις τους που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου χρόνου, διεκδικώντας αύξηση μισθών και στήριξη στο δημόσιο σύστημα υγείας. Την ίδια ώρα η πολυετής συζήτηση για την πολιτική για το μέλλον του NHS φτάνει στο σημείο βρασμού, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων γύρω από την πραγματικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Βρετανίας και την ασφάλεια της πρώτης γραμμής φροντίδας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προετοιμάζονται για έναν ακόμη γύρο απεργίας, με απεργίες των εργαζομένων στην υπηρεσία ασθενοφόρων που διοργανώνει η Unison, και μια άλλη σειρά απεργιών από το RCN στις 18 και 19 Ιανουαρίου. Το συνδικάτο ζητά αύξηση των αποδοχών κατά 5% πάνω από τον πληθωρισμό (ή περίπου 19%), δηλώνοντας ότι η αξία των μισθών των έμπειρων νοσηλευτών είναι 20% χαμηλότερη σε πραγματικούς όρους από το 2010.

Στο μεταξύ η δημόσια υποστήριξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσηλευτών στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχώς αυξάνει. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση προσεγγίζει το 60%, παρά τις προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση ότι αυτές “θέτουν ζωές σε κίνδυνο”.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο και στον εκπαιδευτικό τομέα

Στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται από αυτή τη βδομάδα εισέρχονται και οι εκπαιδευτικοί, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των εκλογών τους. Το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας μεταξύ των δασκάλων που ανήκουν στην Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης αναμένεται στις 17:00 GMT τη Δευτέρα, αλλά οι Sunday Times επικαλούνται συνδικαλιστικές πηγές και αναφέρουν ότι τα μέλη σε Αγγλία και Ουαλία ψήφισαν υπέρ των απεργιών που θα ξεκινήσουν  τον Φεβρουάριο. 300.000 δάσκαλοι και βοηθητικό προσωπικό που είναι μέλη της Εθνικής Ένωσης (NEU) βρίσκονται στη διαδικασία ψηφοφορίας για να καθορίσουν εάν θα απεργήσουν, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να παράσχει “πλήρη κάλυψη – αύξησης μισθού πάνω από τον πληθωρισμό”.

Ο εκπαιδευτικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος γνώρισε τη «μεγαλύτερη πανεπιστημιακή απεργία όλων των εποχών» από πάνω από 70.000 υπαλλήλους σε 150 πανεπιστήμια τον περασμένο Νοέμβριο, ενδέχεται να εισέλθει σε νέο γύρο κινητοποιήσεων και απεργιών. Οι δάσκαλοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί είχαν τη μικρότερη αύξηση αμοιβών στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2011-11 και 2020-21.

Το σωματείο δασκάλων NASUWT σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία μετά την αποτυχία της κυβέρνησης για αύξηση στους δασκάλους 12% εισέρχονται και αυτοί σε απεργιακή τροχιά.

Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται πάνω από 10%,  η κυβέρνηση είπε ότι δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις και δεν θα ήθελε να ενσωματώσει υψηλότερο πληθωρισμό στην οικονομία μέσω αυξήσεων μισθών.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει καταστολή

Από την άλλη, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Rishi Sunak αναμένεται τη Δευτέρα να ανακοινώσει νέες προτάσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων, δίνοντας στην αστυνομία μεγαλύτερες εξουσίες καταστολής. Σχεδιάζει να προχωρήσει σε ένα νέο σύνολο νόμων γνωστό ως Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τάξη, πέρα του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε το 2022.

Το νομοσχέδιο δημοσιεύτηκε πέρυσι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συζήτησης στη Βουλή. Έχει προκαλέσει έντονη κριτική από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων που λένε ότι είναι αντιδημοκρατικό και δίνει στην αστυνομία υπερβολική εξουσία.

Η κυβέρνηση θέλει να τροποποιήσει το Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τάξη προτού γίνει νόμος για να διευρύνει τον νομικό ορισμό της «σοβαρής διαταραχής», να δώσει στην αστυνομία μεγαλύτερη δυνατότητα καταστολής και να παράσχει νομική σαφήνεια σχετικά με το πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι νέες εξουσίες.

“Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας μας, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο”, είπε ο Σουνάκ σε δήλωση αργά την Κυριακή.

“Δεν μπορούμε να έχουμε διαμαρτυρίες που διεξάγονται από μια μικρή μειοψηφία που διαταράσσουν τη ζωή του απλού κοινού. Δεν είναι αποδεκτό και θα θέσουμε τέλος σε αυτό.”

Ωστόσο 11 συνδικάτα ετοιμάζονται να ασκήσουν νομική αμφισβήτηση κατά των κυβερνητικών κανονισμών, οι οποίοι θα επιτρέψουν στις εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσλαμβάνουν προσωπικό κατά τη διάρκεια απεργιών, με την απόφαση να αναμένεται τον Μάρτιο του 2023.

Μοιραστείτε το άρθρο