Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει νέες αποστολές βαρέων όπλων στο Κίεβο

326Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ευρωατλαντικοί σχεδιάζουν ακάθεκτα την στρατιωτικής τους παρουσία στην Ουκρανία, με την αποστολή ολοένα και περισσότερων οπλικών συστημάτων. Αλλά τα αποθέματα εξαντλούνται και η κατασκευή νέων είναι χρονοβόρα, με ημερομηνίες παράδοσης μέσα… στο 2024. Επίκειται η παράδοση της δεύτερης δόσης των γερμανικών Marder στην Ελλάδα για να παραδώσει αυτή άρματα σοβιετικής κατασκευής στο Κίεβο. Η ρωσική οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι προβλεπόταν, λέει ο Πούτιν. Κυρώσεις επιβάλλει ο Ζελένσκι σε άτομα του πολιτισμού και των ΜΜΕ της Ρωσίας.

Υποσχέσεις για νέες αποστολές βαρέων όπλων στην Ουκρανία από τους δυτικούς της συμμάχους της στο εγγύς μέλλον, έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στην κατεύθυνση της ολοένα και μεγαλύτερης στρατιωτικής παρουσίας των Ευρωατλαντικών στην περιοχή πέριξ της Ρωσίας. «Οι πρόσφατες υποσχέσεις για την αποστολή βαρέων όπλων είναι σημαντικές και περιμένω ότι θα υπάρξουν περισσότερες στο εγγύς μέλλον», δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πριν από τη διάσκεψη 40 δυτικών κρατών στις 20 Ιανουαρίου για την αποστολή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, που θα διεξαχθεί στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν στην Γερμανία υπό τον συντονισμός των ΗΠΑ.

Πάντως, οι όποιες αποφάσεις για αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο δεν σημαίνει και ότι η παράδοσή τους μπορεί να γίνει άμεσα ή τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, για τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard για τα οποία γίνεται πολύς λόγος, με την Ουκρανία να τα ζητάει απεγνωσμένα αλλά το Βερολίνο εμφανίζεται διστακτικό, οι ημερομηνίες πιθανής παράδοσης εκτίνεται έως… την επόμενη χρονιά.

Αρχές του 2024 είναι το νωρίτερο που θα μπορούσαν να παραδοθούν τα άρματα Leopard στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας Rheinmetall Άρμιν Πάπεργκερ. Όμως, επισημαίνει ότι το κόστος της επισκευής είναι τέτοιο που θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική παραγγελία από τη γερμανική κυβέρνηση. «Δεν μπορούμε να τα επισκευάσουμε χωρίς παραγγελία, καθώς το κόστος ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει.

Εξηγώντας την διαδικασία είπε ότι: «Τα οχήματα δεν βάφονται απλώς εκ νέου, αλλά πρέπει και να μετατραπούν για χρήση σε μάχη. Αποσυναρμολογούνται πλήρως και στη συνέχεια ξαναχτίζονται. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ληφθεί αύριο η απόφαση να στείλουμε άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο, η παράδοση θα γίνει το συντομότερο στις αρχές του επόμενου έτους». Τόνισε δε ότι το Leopard είναι εξαιρετικά σημαντικό για επιθετικές επιχειρήσεις και για την ανάκτηση εδαφών.

Ο επικεφαλής της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας αναφέρθηκε και στην παράδοση οχημάτων Marder στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής, στην οποία σημειωτέον συμμετέχει και η Ελλάδα. Η Rheinmetall μέχρι πρότινος διέθετε 140 Marder, εκ των οποίων τα 40 προορίζονται για την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την παράδοση σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η πρώτη δόση έχει επισκευαστεί και έχει σε μεγάλο βαθμό παραδοθεί στην Αθήνα, ενώ τα επόμενα 20 βρίσκονται στα τελικά στάδια μηχανολογικής επεξεργασίας. Διευκρίνισε δε ότι για την επισκευή καθενός από τα Marder που προορίζονται για την Ελλάδα απαιτούνται έξι μήνες.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσιάζει θετική τάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανέφερε σήμερα ότι ελπίζει πως οι ρώσοι στρατιώτες θα έχουν περαιτέρω κέρδη μετά το Σολεντάρ.  «Η δυναμική είναι θετική και όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου. Ελπίζω ότι οι μαχητές μας θα μας ευχαριστήσουμε ακόμη περισσότερο με τα στρατιωτικά τους αποτελέσματα», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας έκανε λόγο για σταθερή κατάσταση. «Πολύ καλύτερα από αυτό που προέβλεψαν οι αντίπαλοί μας αλλά και από αυτό που προβλέπαμε εμείς». Σύμφωνα με τον Πούτιν, η ανεργία είναι βασικός δείκτης της κατάστασης της οικονομίας Και αυτή «βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από το αναμενόμενο και έχει, κυρίως, πτωτική τάση». Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε το 2022 υπό το βάρος των κυρώσεων, αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Η ρωσική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία των 2,14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2023.

Ως προς το Σολεντάρ που οι Ρώσοι υποστληριζαν ότι το ελέγχουν πλήρως αλλά οι Ουκρανοί το αρνούντο, τελικά ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν της διοικητική περιοχή του. Όπως έγραψε στο Telegram ο διοικητής της μονάδας των drone Ρόμπερτ «Μαγιάρ» Μπροβντι: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και την τελευταία βιομηχανική ζώνη στα δυτικά περίχωρα που κρτούσαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες να ανασυρθούν περισσότεροι επιζώντες από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας στην πόλη Ντνίπρο που επλήγη από ρωσική πυραυλική επίθεση χθες. Σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της πόλης Μπόρις Φιλάτοφ: «Νομίζω ότι οι πιθανότητες να σωθούν άνθρωποι είναι πλέον ελάχιστες. Έως το βράδυ είχε γίνει γνωστό ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 αγνοούνται. Ο Φιλάτοφ ανέφερε ότι πιστεύει ότι ο πύραυλος πιθανότατα είχε στόχο ένα κοντινό σταθμό παραγωγής ενέργειας, «αλλά ο πύραυλος πέρασε και χτύπησε ένα κτίριο κατοικιών».

Τρεις νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός έκρηξης που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ενώ το Tass ανέφερε ότι φωτιά ξέσπασε σε ένα τοπικό πολιτιστικό κέντρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο οποίο αποθηκεύονταν πυρομαχικά, που προκάλεσαν την έκρηξη, κάνοντας λόγο για 10 ρώσους στρατιώτες τραυματίες.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο θέτει σε εφαρμογή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας, σύμφωνα με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε 198 άτομα, μεταξύ των οποίων άνθρωποι του πολιτισμού και των ΜΜΕ.

Μοιραστείτε το άρθρο