Νέες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία

325Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι κατά κύματα ρωσικές επιδρομές σήμερα έπληξαν στόχους σε πολλές ουκρανικές περιφέρεις, προκαλώντας νέες καταστροφές σε ενεργειακές υποδομές και νέες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Την αποστολή στο Κίεβο αρμάτων μάχης ανακοίνωσε και η Βρετανία. Να σταματήσουμε τη ρωσική τρομοκρατία, λέει ο Ζελένσκι.

Οι ρωσικές επιθέσεις κατά μπορούν να σταματήσουν μόνο αν οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα αναγκαία όπλα, έσπευσε να πεί ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο αποψινό του βιντεομήνυμα μετά το ολοήμερο μπαράζ ρωσικών επιδρομών στη χώρα του.

«Είναι δυνατόν να σταματήσουμε την ρωσική τρομοκρατία; Ναι, είναι δυνατόν. Μπορούμε να το κάνουμε με άλλον τρόπο πέραν του πεδίου των μαχών της Ουκρανίας; Δυστυχώς, όχι». «Ο κόσμος όλος γνωρίζει τι και πώς θα σταματήσει εκείνους που σπέρνουν τον θάνατο. Ευχαριστώ κάθε έναν που μας βοηθά σε αυτό». «Τι χρειάζεται γι’ αυτό; Εκείνα τα όπλα που βρίσκονται στις αποθήκες των συμμάχων μας και τα οποία οι στρατιώτες μας περιμένουν επί τόσο πολύ χρόνο».

Οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα πολλές περιφέρειες της Ουκρανίας τόσο στα ανατολικά όσο στα δυτικά της χώρας, από το Χάρκοβο έως το Λβίβ. Στην ανατολική Ουκρανία, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ένα κορίτσι 15 χρονών, και 64 τραυματίσθηκαν, ανάμεσά του 14 παιδιά, κατά τον βομβαρδισμό κτιρίου κατοικιών στην πόλη Ντνίπρο. Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι 15 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από τα ερείπια. Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που δείχνει μια εννιαόροφη πολυκατοικία, μέρος της οποίας έχει καταρρεύσει.

Στο Κίεβο, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι ζωτικής σημασίας υποδομές της πόλης έγιναν στόχος των ρωσικών πυραύλων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ουκρανικής προεδρίας και τον δήμαρχο της πόλης, η επίθεση έπληξε την περιοχή Ντνιπρόφσκι της ουκρανικής πρωτεύουσας. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέρριψε τους 25 από τους 38 πυραύλους που εκαπέλυσε η Ρωσία, σύμφωνα με τον γενικό επιτελάρχη του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι.

Μετά από τη ρωσική μαζική πυραυλική επίθεση οι Ουκρανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. «Σήμερα, ο εχθρός επετέθη και πάλι κατά των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Υπήρξαν επιθέσεις στις περιοχές του Χάρκοβου, του Λβιβ, του Ιβανο-Φρανκίφσκ, της Ζαπορίζια, της Βινίτσια και του Κιέβου. Εξαιτίας των βομβαρδισμών, αποφασίσθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση στις περισσότερες περιοχές», ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γκέρμαν Γκαλουτσένκο.

Η επίθεση στην μικρή πόλη Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους, πραγματοποιήθηκε από διάφορες ομάδες ρωσικών δυνάμεων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη ρωσική πλευρά. Για πρώτη φορά όμως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, αναγνωρίζει το ρόλο του ιδιωτικού στρατού μισθοφόρων της Wagner. Η άμεση επίθεση στα τμήματα της πόλης που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας «επιλύθηκε επιτυχώς με τις θαρραλέες και ανιδιοτελείς ενέργειες των δυνάμεων της Wagner », αναφέρει.

Μετά από μια σειρά δυτικά κράτη που αποφάσισαν την αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο, ήρθε η σειρά του Ηνωμένου Βασιλείου να το ανακοινώσει. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ γνωστοποίησε ότι η χώρα του θα παράσχει άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας του με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Κάτι «που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να προωθήσει την πλεονεκτική της θέση, να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη».

Μοιραστείτε το άρθρο