Οι Δυτικοί ετοιμάζονται για μακροχρόνιο πόλεμο και στέλνουν νέα όπλα στο Κίεβο

322Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το ένα ΝΑΤΟϊκό κράτος μετά το άλλο ανακοινώνουν την αποστολή τεθωρακισμένων στο Κίεβο. Οι πιο αιματηρές μάχες από την αρχή της ρωσικής εισβολής διεξάγονται σε Μπαχμούτ – Σολεντάρ στο ανατολικό μέτωπο. Συνάντηση στην Άγκυρα των αρμόδιων για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η ΕΕ «ετοιμάζεται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο» στην Ουκρανία και θα υποστηρίξει το Κίεβο κατά της ρωσικής επιδρομής για «όσο χρειαστεί». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τόμπιας Μπίλστρομ, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Γνωστοποίησε δε ότι σχεδιάζονται περισσότερες κυρώσεις στην Ρωσία.

Προς αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής και της συνέχισης των συγκρούσεων, οι Δυτικοί έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ενίσχυσης αφενός της αντιαεροπορικής άμυνας και αφετέρου της δύναμης των αρμάτων μάχης της Ουκρανίας. Γι αυτό και η μία μετά την άλλη καθημερινά ανακοινώνουν την αποστολή τεθωρακισμένων στο Κίεβο.

ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και σήμερα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard, όπως δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος Αντρέϊ Ντούντα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Λβιβ (δυτικά προς τα σύνορα με Πολωνία) –μαζί ήταν και ο. «Μια συστοιχία τανκς Leopard για την Ουκρανία θα παραδοθεί ως μέρος της οικοδόμησης ενός διεθνούς συνασπισμού», ανέφερε ο Ντούντα σε δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Σήμερα μπορώ να πω μια πολύ σημαντική λέξη για την άμυνά μας, για το κράτος μας, για τον στρατό μας, για την κοινή άμυνα της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης – τη λέξη ‘τανκ’», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λβιβ μαζί με τον Πολωνό, καθώς και με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα συναντιόντουσαν οι αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα αξιωματούχοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπό την τουρκική μεσολάβηση ενώ συναντήθηκαν και με τον τούρκο πρόεδρο. «Η τουρκική πλευρά κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την εντατικοποίηση της επίλυσης των ανθρωπιστικών ζητημάτων», δήλωσε ο Επίτροπος του ουκρανικού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντμίτρο Λούμπινετς.

Η Επίτροπος της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τατιάνα Μοσκάλκοβα δήλωσε ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Λούμπινετς «για να βοηθήσει στην ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου». «Ζήτησα από τον ουκρανό συνάδελφό μου να εξετάσει τη δυνατότητα παροχής βοήθειας σε ουκρανούς πολίτες που θα ήθελαν να έρθουν στη Ρωσία για να επισκεφθούν τους συγγενείς τους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες». «Στο πλαίσιο της πολύπλοκης δημιουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται τη βοήθεια του διαμεσολαβητή».

Στο πεδίο των σφοδρών συγκρούσεων στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς, αντικρουόμενες εμφανίζονται οι πληροφορίες για την κατάσταση στο Σολεντάρ του Ντονέτσκ. Πρώτα ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Εβγένι Πριγκοζίν μετέδωσε ότι η πόλη ελέγχεται πλέον από τις ρωσικές δυνάμεις. «Θέλω να επιβεβαιώσω την πλήρη απελευθέρωση και εκκαθάριση της περιοχής του Σολεντάρ από δυνάμεις του ουκρανικού στρατού. Αυτές που αρνήθηκαν να παραδοθούν, εξολοθρεύτηκαν» δήλωσε, κάνοντας λόγο για 500 νεκρούς ουκρανούς στρατιώτες.

Στη συνέχεια όμως ο ουκρανός πρόεδρος  προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση, υπογραμμίζοντας ότι οι μάχες στην ευρύτερη περιοχή του Σολεντάρ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. «Το μέτωπο του Ντονέτσκ κρατάει γερά», διεμήνυσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστικές αρχές του Ντονέτσκ γνωστοποιούσαν ότι το κέντρο του Σολεντάρ ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, αφότου αυτές επιτέθηκαν από βορρά και νότο ενώ η Wagner έλεγξε όλους τους δρόμους ανεφοδιασμού.

Ως τις πιο αιματηρές από την αρχή της ρωσικής εισβολής χαρακτήρισε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ τις μάχες που δίνονται στις πόλεις Σολεντάρ και Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία. «Ό,τι συμβαίνει σήμερα προς την κατεύθυνση της Μπαχμούτ ή της Σολεντάρ είναι το πιο αιματηρό σενάριο αυτού του πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ποντολιάκ. «Πολύ αίμα, πολλές μάχες πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, ειδικά στο Σολεντάρ σήμερα», συμπλήρωσε. «Κι αν στη Μαριούπολη το 90% των θανάτων ήταν αμάχων, σε Σολεντάρ και Μπαχμούτ είναι στρατιώτες».

Μοιραστείτε το άρθρο