Οι Μπολσοναριστές στην Βραζιλία ζήλεψαν τους Τραμπιστές – οι ακροδεξιοί στις επάλξεις!

Δόξα Τραμπιστών που είχαν εισβάλει προ διετίας στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον ζήλεψαν οι οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου. Υποστηρικτές του εισέβαλαν σήμερα σε κτίρια του Προεδρικού Μεγάρου, του Κογκρέσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην πρωτεύουσα της χώρας Μπραζίλια. Η νίκη του κεντροαριστερού Λούλα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία και η ανάδειξή του στη βραζιλιάνικη προεδρία δεν μπόρεσε να γίνει χωνευτή από το ακροδεξιό στρατόπεδο και μετά από βδομάδες κινητοποιήσεων κατέληξαν στην επιχείρηση… καρικατούρα για την ανατροπή του. 

Οι διαδηλωτές ντυμένοι στα πράσινα και κίτρινα εθνικά χρώματα της Βραζιλίας ζητούν στρατιωτική επέμβαση για την απομάκρυνση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν περίπου μία βδομάδα. Μάλιστα ορκίστηκε υπό την παρουσία πολλών ξένων ηγετών, ενώ είχε δεχθεί τα συγχαρητήτια για την εκλογή του από ευρύ φάσμα διεθνώς.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό του μικρού αριθμού αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία των Τριών Εξουσιών, όπου βρίσκονται Προεδρικό, Κογκρέσο και Ανώτατο Δικαστήριο, διατέχθηκε η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων οι οποίες μετά από ένα δίωρο αποκατέστησαν τον έλεγχο των κυβερνητικών κτιρίων και προχώρησαν στη σύλληψη 400 διαδηλωτών οπαδών του Μπολσονάρου. Ενώ η πρωτέυουσα κηρύχθηκε σε κατάσταση ομοσπονδιακής παρέμβασης.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Εκμεταλλεύτηκαν τη σιωπή της Κυριακής, όταν ακόμα συγκροτούσαμε την κυβέρνηση, για να κάνουν αυτό που έκαναν. Και ξέρετε ότι υπάρχουν αρκετές ομιλίες του πρώην προέδρου που ενθαρρύνουν αυτό το ενδεχόμενο. Και αυτό είναι επίσης ευθύνη του ιδίου και των κομμάτων που τον στήριξαν».

Οργισμένος ο βραζιλιάνος πρόεδρος στο διάγγελμά του καθησύχασε για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία  και αποκάλεσε «φασίστες» τους διαδηλωτές του Μπολσονάρου. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ό,τι πιο αποτρόπαιο στην πολιτική, εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, στα κεντρικά γραφεία του Κογκρέσου και στα κεντρικά γραφεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου σαν αληθινοί βάνδαλοι που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους». Ο Λούλα είπε επίσης ότι υπήρχε «έλλειψη ασφάλειας» και «όλοι οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος πραγματοποίησε τη συνέντευξη Τύπου στο Araraquara, όπου είχε επιθεωρήσει περιοχές που είχαν υποστεί ζημιές από τις ισχυρές πλημμύρες. Πλήθος ξένων ηγετών και πολιτικών έσπευσαν με μηνύματά τους να καταδικάσουν τα γεγονότα και να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας -μεταξύ αυτών και οι Αμερικανοί.

Βραζιλιάνοι πολιτικοί και αξιωματούχοι καταδίκασαν τις ενέργειες των διαδηλωτών, οι οποίες θύμιζαν την 6η Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να… αποτρέψουν τη νίκη του εκλεγένοτς προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο κυβερνήτης της Μπραζίλια, Ιμπανέις Ρότσα, ανακοίνωσε στο Twitter ότι απέλυσε τον γραμματέα ασφαλείας της ομοσπονδιακής περιφέρειας Άντερσον Τόρες, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της περιοχής και διατάχθηκε η σύλληψή του. Ο Τόρες είναι σύμμαχος του Μπολσονάρου που στο παρελθόν υπηρέτησε ως υπουργός Δικαιοσύνης του πρώην προέδρου.

Τελικά βλέπουμε σε μια σειρά χώρες που το ακροδεξιό ρεύμα αναδεικνύεται σε ισχυρό, το πώς χρησιμοποιείται ακόμη και εναντίον της αστικής δημοκρατίας, των θεσμών και μηχανισμών της. Δείχνει το πώς η εξουσία χρησιμοποιεί τις διαιρέσεις προς έλεγχο και συμμόρφωση. Ο διαχωριστικός καπιταλισμός στην αποτύπωσή του, έστω ως καρικατούρα… τώρα.

Μοιραστείτε το άρθρο