Εκεχειρία στα ουκρανικά μέτωπα πρότεινε η Μόσχα, αρνητικό το Κίεβο, επιφυλακτικοί οι Δυτικοί

Karolina Gulshani


316Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ρωσία πρότεινε κατάπαυση του πυρός για τα σλαβικά Χριστούγεννα. Σε κυνική απόπειρα παγίδευσης, αναφέρεται το Κίεβο, με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι: Ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα. Ενώ ο Πούτιν επαναλαμβάνει ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα νέα εδαφικά δεδομένα.

Αρνητικό εμφανίζεται το Κίεβο στη ρωσική πρόταση για 36ωρη εκεχειρία στις εχθροπραξίες στα μέτωπα, ώστε οι ορθόδοξοι πιστοί να μπορέσουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με το παλιό ημερολόγιο που ακολουθείται στις σλαβικές χώρες. «Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να διατάξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από τις 12:00 στις 6 Ιανουαρίου έως τις 24:00 στις 7 Ιανουαρίου, δεδομένης της έκκλησης του Πατριάρχη Κυρίλλου, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου .

Στην απόρριψη της εκεχειρίας που πρότεινε η Ρωσία προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε: «Θέλουν τώρα να εκμεταλλευθούν ως πρόφαση τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγο, προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των ανδρών μας στο Ντονμπάς και να φέρουν εξοπλισμό, πυρομαχικά και επίστρατους». «Τι θα τους αποφέρει αυτό; Μόνο ακόμη μια αύξηση στις μέχρι σήμερα απώλειές τους», συμπλήρωσε. Ο oυκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ο πόλεμος «θα τελειώσει μόνο όταν αποχωρήσουν οι στρατιώτες σας ή τους εκδιώξουμε».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε αμφιβολίες ότι η απόρριψη της προτεινόμενης από τη Ρωσία εκεχειρίας από σύμβουλο του ουκρανού προέδρου αντανακλά την άποψη του Ζελένσκι. “Είναι δύσκολο για εμάς να κρίνουμε αν η γνώμη του Ποντόλιακ αντανακλά την άποψη του προέδρου της Ουκρανίας”, ανέφερε. Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαίλο Ποντόλιακ απέρριψε την πρόταση ως “υποκρισία”, χαρακτηρίζοντάς την “κυνική απόπειρα παγίδευσης“  και λέγοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν δυνατή μόνο αν η Ρωσία εγκατέλειπε όλα τα εδάφη που κατέχει.

Το καλωσόρισμα οποιασδήποτε εκεχειρίας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν αντικαθιστά την δίκαιη ειρήνη.

Στις ΗΠΑ διατυπώνεται σκεπτικισμός σχετικά με τη ρωσική πρόταση για εκεχειρία, με τον πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν να δηλώνει: “Είμαι απρόθυμος να απαντήσω σε οτιδήποτε λέει ο Πούτιν. Το βρήκα ενδιαφέρον. Ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες στις 25 του μηνός και την Πρωτοχρονιά”. Προσθέτοντας:  “Θέλω να πω, νομίζω ότι προσπαθεί να βρει λίγο οξυγόνο”.

Το ουκρανικό συζητήθηκε και σε επικοινωνία του ρώσου προέδρου με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ερντογάν. Από ρωσικής πλευράς τονίστηκε ο καταστροφικός ρόλος των δυτικών κρατών, που προμηθεύουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο καθεστώς του Κιέβου, παρέχοντάς του επιχειρησιακές πληροφορίες και προσδιορισμό στόχων», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν επαναβεβαίωσε το άνοιγμα της Ρωσίας σε έναν σοβαρό διάλογο, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές του Κιέβου θα συμμορφωθούν με τα γνωστά και επανειλημμένα εκφρασμένα αιτήματα και θα λάβουν υπόψη τους τα νέα εδαφικά δεδομένα», πρόσθεσε το Κρεμλίνο, αναφερόμενος στην προσάρτηση από τη Μόσχα τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών.

Την ίδια ώρα οι Δυτικοί συνεχίζουν τον εξοπλισμό του Κιέβου με νέα οπλικά συστήματα. ΗΠΑ και Γερμανία θα προμηθεύσουν στην Ουκρανία τεθωρακισμένα, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων των δύο κρατών, που εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Πρόκειται για τα άρματα μάχης Bradley από τις ΗΠΑ και Marder από τη Γερμανία.

Το Βερολίνο θα παραδώσει επίσης στο Κίεβο μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μετά την αντίστοιχη προσφορά της Ουάσινγκτον τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως ΗΠΑ και Γερμανία θα καλωσορίζουν «επιπλέον δωρεές συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και οχημάτων μάχης» από συμμάχους.

«Είναι επικίνδυνο να υποτιμηθεί η Ρωσία», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι: «Έχουν επιδείξει μεγάλη προθυμία να αντέξουν τις απώλειες και τα δεινά. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει αλλάξει τα σχέδιά του και τους στόχους του σχετικά με την Ουκρανία.

Μοιραστείτε το άρθρο