Δυναμική κινητοποίηση καλλιτεχνών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Την απόσυρση του «απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος» που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου διεκδίκησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις σπουδαστές/τριες, καλλιτέχνες και σωματεία του κλάδου σήμερα έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα.

Οι σπουδαστές διεκδικούν εκτός από την άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/22, την ανάπτυξη ενός ανώτατου συστήματος καλλιτεχνικών σπουδών.

  • Το πτυχίο να αποτελεί την μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα με την αντίστοιχη κατοχύρωση συγκεκριμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους καλλιτέχνες σε κάθε τομέα.
  •  Κανένας διαχωρισμός των αποφοίτων ανεξάρτητα από την σχολή φοίτησης, απόκτηση του ενιαίου ανώτατου πτυχίου για όλους τους σπουδαστές.
  • Μέτρα οικονομικής στήριξης για όλους τους σπουδαστές που το έχουν ανάγκη, θέσπιση παροχών σπουδαστικής μέριμνας όπως πάσο, σίτισι, εστία.
  •  Ένταξη και διεύρυνση των μαθημάτων αισθητικής αγωγής από τις πρώτες τάξεις του σχολείου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου & Κινηματογράφου, ο Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου, το ΝΑΡ και οι «Αναιρέσεις» καθώς και δεκάδες άλλες συνελεύσεις σπουδαστών δραματικών σχολών, ενώ το παρών έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Μαζική η διαμαρτυρία των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών και στη Θεσσαλονίκη. Με πρωτοβουλία του σπουδαστικού σώματος της δραματικής του ΚΘΒΕ πραγματοποιήθηκε κάλεσμα το πρωί έξω από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / National Theatre of Northern Greece.

Το κείμενο της ανακοίνωσης των σπουδαστών της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ:

«ΤΟ ΜΕΡΩΜΑ ΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ,
ΤΟ ΜΠΟΛΙΑΣΜΑ ΕΝΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ
Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,
Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΟΝΙΜΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ
Μπέρτολτ Μπρεχτ
​Στην ελισσαβετιανή εποχή οι ηθοποιοί θεωρούνταν και πληρώνονταν ως απλοί “τεχνίτες”. Άξιοι συνεχιστές των Τυδώρ, η ελληνική κυβέρνηση μάς επιστρέφει σε δεδομένα μεσαίωνα…
Στις 17/12/22 υπεγράφη προεδρικό διάταγμα (85/22 ΦΕΚ 232/17-12-22), βάσει του οποίου το ΠΤΥΧΙΟ όλων των δημόσιων, ημιδημόσιων και ιδιωτικών ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ εξισώνεται με το ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ ως “μεταλυκειακή φοίτηση”!
Με το σκάνδαλο Λιγνάδη το 2020 ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και ξεκινά μια συζήτηση για τις παθογένειες του θεατρικού χώρου σε επαγγελματικό και φοιτητικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2022 ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης προεξαγγέλλει την συγκρότηση διυπουργικών ομάδων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Με πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου, συστήνεται τον Νοέμβριο του 2022 διημερίδα με θέμα “Δυσλειτουργίες και Προοπτικές” των δραματικών σχολών. Με τα δεδομένα αυτά, μας φαίνεται αδιανόητη η υπογραφή του εν λόγω προεδρικού διατάγματος καταρχήν, κι ακόμα χειρότερη η απουσία του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού (στο οποίο και υπαγόμαστε) από τους υπογράφοντες.
Η απόφαση αυτή καθιστά το πτυχίο μας διακοσμητικό, ένα “απολυτήριο Λυκείου” πάνω στο απολυτήριο Λυκείου, πάει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση που προϋπήρχε για την παροχή βασικής μέριμνας στους σπουδαστές των δραματικών σχολών (μειωμένο κόμιστρο, σίτιση, στέγαση) και μας στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης.
Επιπλέον, ανοίγει τις πόρτες για ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΑΒΩΝ μας με την πρόφαση του “ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ”, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος ζωής ολοένα κι αυξάνεται, και η φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων εντείνεται.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:
– ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ. – ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003 & ΕΠΕΙΤΑ. – ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ 85.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους καλλιτέχνες, τους σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, κάθε άνθρωπο που θεωρεί αναγκαιότητα την αναβάθμιση και όχι την περεταίρω υποβάθμιση των παραστατικών τεχνών, σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 έξω από το ΚΘΒΕ Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / National Theatre of Northern Greece( Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών).
Σπουδάστριες/ές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
…κι αν είναι ο λάκκος πολύ βαθύς,
χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς..
Βάρναλης»

ΠΟΘΑ: Διαμαρτυρία για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 την Τρίτη στο υπουργείο Πολιτισμού

Μοιραστείτε το άρθρο