Ειρηνευτική σύνοδο κορυφής σε δύο μήνες στον ΟΗΕ προτείνει το Κίεβο

306Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών… αποκλείει την Ρωσία από μία σύνοδο για την ειρήνη, εκτός αν αντιμετωπίσει δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Σαφείς οι όροι μας λέει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών: αποστρατιωτικοποίηση, αποναζιστικοποίηση, εγγυήσεις ασφαλείας.

Ένα ιδιότυπο διπλωματικό πινγκ-πονγκ έχει αρχίσει ανάμεσα σε ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους γύρω από τα θέματα των διαπραγματεύσεων ή ειρηνευτικών διασκέψεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν, με ποιούς όρους και ποια… αδιαπραγμάτευτα. Αν και αρχικά ήταν αντιφατικές οι στάσεις του Κιέβου, με την ουκρανική ηγεσία από τη μια να… απαγορεύει διαπραγμάτευση με τον Πούτιν (κάτι που έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό) και από την άλλη να προωθεί μία δικιά της ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων (αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου, εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία). Από την πλευρά τους οι Ρώσοι διατυμπανίζουν ότι εμείς διαπραγματευόμαστε αλλά οι Ουκρανοί και οι δυτικοί υποστηρικτές τους είναι αυτοί που αρνούνται, όπως είπε προχθές ο ρώσος πρόεδρος.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από την ουκρανική ηγεσία, ενισχυμένη μετά την επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει στη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής συνόδου κορυφής έως τα τέλη Φεβρουαρίου, κατά προτίμηση στον ΟΗΕ και δυνητικό διαμεσολαβητή τον γενικό γραμματέα του Αντόνιο Γκουτέρες. Για τον οποίον είπε ότι έχει αποδείξει ότι είναι ένας αποτελεσματικός διαμεσολαβητής και διαπραγματευτής και, το σημαντικότερο, ως άνθρωπος αρχών και ακεραιότητας.

Όμως είπε και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσκληθεί σε μία τέτοια σύνοδο μόνο αν αντιμετωπίσει πρώτα ένα δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ουκρανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τον πόλεμο το 2023, προσθέτοντας ότι η διπλωματία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο. “Κάθε πόλεμος τελειώνει με διπλωματικό τρόπο”, είπε. “Κάθε πόλεμος τελειώνει ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Ο Κουλέμπα δήλωσε επίσης ότι είναι “απολύτως ικανοποιημένος” με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει ένα ειδικό σχέδιο για να είναι έτοιμο το σύστημα αεράμυνας Patriot για να τεθεί σε λειτουργία στη χώρα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Επιπλέον, ο Κουλέμπα υπογράμμισε πως το ζήτημα της μόνιμης θέσης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητείται ήδη στους διπλωματικούς κύκλους. «Έχουμε ένα πολύ απλό ερώτημα: η Ρωσία έχει άραγε το δικαίωμα να παραμένει μόνιμο μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι στον ΟΗΕ;». «Έχουμε μια απάντηση πειστική και με επιχειρήματα: όχι, δεν το έχει».

Η ρωσική ηγεσία φρόντισε να απαντήσει με τη σειρά της διά στόματος  του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος αναφέρθηκε στους όρους και τις απαιτήσεις που θέτει η Μόσχα. Οι ρωσικές προτάσεις για αποστρατιωτικοποίηση, αποναζιστικοποίηση και εξάλειψη των απειλών ασφάλειας θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές αλλιώς ο ρωσικός στρατός θα ασχοληθεί με το θέμα. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Tass,

Από κοντά και ο πρώην  πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία έως ότου απομακρυνθεί από την εξουσία το «αηδιαστικό, σχεδόν φασιστικό καθεστώς» στο Κίεβο και αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως η χώρα. Όπως και η Ρωσία να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Στο πεδίο των μαχών… Ο ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε σήμερα «δύσκολη και επώδυνη» την κατάσταση στο μέτωπο του Ντονμπάς, τονίζοντας ότι απαιτεί «όλη τη δύναμη και τη συγκέντρωση» της χώρας. Ενώ αναφερόμενος στις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, είπε ότι συνεχίζονται και ότι περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Περισσότερες από 40 επιθέσεις με πυραύλους εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Κίεβο. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το προηγούμενο 24ωρο δεκάδες πόλεις στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χάρκοβο, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν συντρίμμια ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε έπεσαν σε στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Σαράτοφ της Ρωσίας. Συγκεκριμένα στη βάση Ένγκελς που βρίσκεται περίπου 730 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας. Είναι μία από τις δύο βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας, ενώ η άλλη βρίσκεται στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Μοιραστείτε το άρθρο